25 éves a dojo – 2009. június 06. Mártély

Bejegyzés képe

2009. június 06-a verőfényes nyári délutánján, sok sok előkészítő munka és szervezés után végre ott állhattunk Bandi sensei barátommal a nagy bogrács mellett és vártuk a régi és mostani klubtagjaink érkezését.

Előzmények:

2005-ben rendeztünk meg az első ilyen összejövetelünket, ahová meghívtuk a mostani klubtagok mellett a régi edzőtársainkat is. A szervezés motorja most is sensei Meszlényi András (fedőneve: Bandi sensei 🙂 ) volt, aki mellett Füvesi Sándor (jómagam, fedőnevem Főnök sensei 🙂 ) segített összehozni a régi barátokat egy közös estére. A 2005-ös buli olyan jól sikerült, hogy már akkor elhatároztuk a jövőben is szervezünk ilyen találkozókat.

A hódmezővásárhelyi dojo-t 1984-ben hozta létre sensei Czeglédi Nándor, így 2009-ben adott volt a következő találkozó megrendezésének apropója, hiszen így megünnepelhettük a dojo fennállásának 25. évfordulóját.

Az első legfontosabb feladat az időpont és a helyszín meghatározása volt. Az időpontot közösen jelöltük ki Bandi barátommal, a helyszín pedig a Mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület háza lett, ami Bandi sensei közreműködésével Rózsa Jani bácsi, az egyesület elnöke, hozzájárulásával valósulhatott meg (ezúton is köszönjük Jani bácsinak a segítséget). A következő feladat bizonyult a legnehezebbnek, összeszedni mindazokat, akiket szívesen látnánk a közös bulin. A barátaink “felkutatásában” többen is segítettek (Czeglédi Nándi, Gera Andi, Galisz Peti, Török Robi), így mindenki felkerülhetett a listára akiről úgy gondoltuk itt kell legyen. Elkészítettük a meghívókat és elküldtük azokat, majd vártuk a visszajelzéseket.

Egy ilyen, a klubunk számára jelentős esemény nem lehetne teljes ha hiányoznának azok, akiknek köszönhetően van lehetőségünk ju jitsu-val foglalkozni. Tisztelettel meghívtuk soke Kelemen Istvánt, a Magyar Ju Jitsu Szövetség (MJJSZ) alapítóját, shihan Kovács Attilát az MJJSZ Technikai Igazgatóját, shihan Berkes Lászlót az MJJSZ elnökét és Czeglédi Nándort a vásárhelyi dojo alapítóját. Nagy örömünkre mindannyian elfogadták a meghívásunkat.

2009. június 06. szombat: (remek időnk volt)

Az előző napon mindent összekészítettünk amire ma szükségünk lehetett. Elhoztuk a húst, és a csontokat, bevásároltunk, összevágtuk a húst, megbeszéltük a rendezvénysátor felállítását, a büfét (köszönjük Hízó Zoli barátunk segítségét), stb. volt tennivaló bőven, de persze segítségünk is akadt (Galisz Peti, Török Robi, Földházi Márti). A délelőtt szintén az előkészülettel telt, sátor berendezés, főzőhely kialakítás, bográcsos felkészítés, stb. Pénteken rossz hírt kaptunk telefonon, soke Kelemen István egészségi okok miatt nem tud eleget tenni a meghívásunknak (a jövőben keríteni fogunk alkalmat ennek pótlására 🙂 ). A szövetség vezetőinek érkezése meglepetésként szerepelt az események között. Erről csak Bandi sensei és Főnök sensei tudott.

A délutáni program előtt közösen kimentünk Hegyi Gabi barátunkhoz a temetőbe. Ott egy csokor virágot helyeztünk el a nyughelyére, majd csendben körbeállva gondoltunk vissza Gabira és a közösen eltöltött évek emlékeire.

Délutánra a bogrács a belevalóval együtt a helyére került és jöttek folyamatosan a vendégek is. Jól is jött a létszám emelkedése, hiszen nagy számban szükség volt krumpli pucolókra és uborka felvágókra :). Többen hoztak magukkal süteményt is, ami jó előételnek bizonyult a főétel marhapörkölt előtt. Bandi sensei most is olyan gasztronómiai műremeket alkotott, amire csak azok nem emlékezhetnek öreg korukig, akiknek már többször volt szerencséjük az alkotását kóstolni, mivel mind ugyanolyan finom szokott lenni. Előkerültek régi fényképek, történetek, sokan több éve nem látták egymást, volt miről beszélgetnünk. Megérkeztek az MJJSZ vezetői shihan Kovács Attila és shihan Berkes László, valamint sensei Ónodi István. Jó hangulatban telt el a délután és végre elkészült a marhapörkölt is. A sütemény jó dolog, de már nagyon sokan várták a bográcsos elkészültét. Az asztalokat körül ülve még egy kis türelmet kértem a barátaimtól (ekkor Bandi sensei korholóan rám is nézett, hiszen nem kellene sokat beszélni mert kihűl a pörkölt 🙂 ), köszöntöttem mindenkit és egy kis személyes bevezető után megkértem shihan Kovács Attilát tolmácsolja soke Kelemen István gondolatait. Kelemen soke az alábbi levelet küldte:

“Kedves Nándi, Bandi, Sanyi valamint az összes jitsuka, barátok és hozzátartozók!

Kevés nagyobb hülyeség létezik egy ilyen levélnél. Totálisan abszurd. Olyan, mint egy temetési gyászbeszéd vagy egy dögunalmas másodosztályú politikus ünnepi beszéde. Valamit azért illik kezdenem ezzel a helyzettel, amit nem vagy csak részben “írtam” én.

Szóval kibabrált az epém velem és evégett nem tudok közöttetek lenni, amit szívből sajnálok. Engedelmetekkel az egészségügyi részletektől megkímélnélek benneteket. Lényeg, hogy kórházban múlattam az időt és most keményen kímélőre fogtak a doktorok, hogy műthető állapotba kerüljek.

Ellentétben velem ti viszont bátran ehettek és ihattok, ami a reám nem jellemző tulajdonságomat hozta elő, nevezetesen irigy vagyok. Meg büszke! Büszke arra, hogy egy ilyen régi klub indulásánál bábáskodhattam. Ahogy némi pátosszal mondhatnám, az elvetett mag jó talajra hullott. Tükröződik ez a folyamatosságban és az elért nem csekély színvonalban.

A Magyar Ju Jitsu Szövetség egyik legmagasabb színvonalat képviselő klubja a vásárhelyi. Az valószínűleg evidencia, hogy ehhez a Sanyi áldozatos munkáján és igényességén túl előzményekre is szükség volt. Az alapító Nándira és az “öregekre”, akik a nehéz időkben is a tatamin álltak. Például Bandira.

A munkájuk elismeréseként, mint a Magyar Ju Jitsu Szövetség alapítója és a Dankollégium elnöke, Czeglédi Nándort és Meszlényi Andrást első, azaz sho dan fokozatra előléptetem.

Gratulálok Nektek, és baráti ölelésemet küldöm. Ha testben nem is, de lélekben veletek vagyok és én is jó nagyokat eszek és iszok nálatok. Örülök, hogy az élet úgy hozta, találkozhattam veletek és a tanítványaimnak nevezhettelek titeket.

OSU!

Kelemen István 8. dan”

A soke szavai után shihan Kovács Attila átadta a dan diplomákat és a hímzett fekete öveket a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely legújabb és egyben legrégibb mestereinek. Ezt követően, shihan Berkes László mondta el, milyen fontos szerepe volt, van és lesz a dojoknak a szövetségünk életében és fejlődésében. Az elhangzottakhoz előbb sensei Czeglédi Nándor, majd azt követően sensei Meszlényi András is hozzáfűzte gondolatait. Mindketten kiemelték, nagy megtiszteltetés számukra az előléptetés. Nándi néhány régi történettel mesélte el  a dojo indulásának körülményeit, Bandi pedig a klubunkra mindig is jellemző edzésekről ejtett néhány szót. Az események hivatalos részének lezárásaként a soke Kelemen Istvánnak készült ajándék festményt mutattam meg mindenkinek. (amit, később személyesen adtam át a soke-nak).

Mindenki gratulált Nándinak és Bandinak, majd jó hangulatban elfogyasztottuk a kissé már kihűlt (ez az én bűnöm volt) marhapörköltet. Sötétedés után, olyan 10 óra körül a régi fényképek mellett előkerültek régi videó anyagok is, amit mindenki jó kedvvel nézett végig és újra felidézésre kerültek olyan régi emlékek, amelyek elegendő muníciót biztosítottak a hosszas beszélgetéseknek. Olyannyira jól sikerült a buli, hogy jómagam másnap reggel 6 óra körül kerültem ágyba. Délután pedig mentünk takarítani, de ez már egy másik történet … 🙂

Jó volt újra együtt látni azokat akikkel, együtt kezdtem edzésre járni, nagyon jó volt azokkal beszélgetni, akik már akkor színes övesek voltak (sárga, zöld) amikor én először beléptem a dojo ajtóján. Sok minden történt azóta velük is és velem is, de a dojoban eltöltött idő mindannyiunkban kitörölhetetlen nyomot hagyott, ez az ami összekapcsol bennünket. Dolgozzunk bármit a világ bármely pontján, mindig lesz olyan közös témánk, amiről jó hangulatban szívesen elbeszélgetünk egymással.

A Tatami Centrum beszámolója

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá!

Az e-mail címed sehol sem jelenik meg, harmadik fél nem férhet hozzá.
A *-gal jelölt mezőket kötelező kitölteni.

*
*

Az alábbi HTML elemek és attribútumok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>