A senior történelem

Bejegyzés képe

2003 szeptember 16-án ülünk a Mária Valéria utcai dojonk öltözőjében Józsi és Imi barátommal. Várunk fél nyolcig, hátha betoppan még valaki azok közül, akik azt mondták szeretnének a most induló senior csapat tagjai lenni. Végül is nem jött más, így hárman kezdtük meg az azóta a legnépszerűbb csoporttá vált senior edzéseket.

A csoport létrehozásának ötlete Józsitól származott. Józsival még a kilencvenes évek elején együtt edzettünk a klubban és voltunk közös edzőtáborban is Zsámbékon (1992), ahol ha jól emlékszem levizsgázott 6. kyu fokozatra. Ezt követően az élete úgy hozta, hogy nem tudott rendszeresen edzésre járni, de amikor összetalálkoztunk mindig szóba került a ju jitsu meg az edzések. Egyszer egy ilyen beszélgetés alkalmával mondta, hogy jó lenne ha volna egy olyan csoport, ahol kicsit kötetlenebb formában lehetne gyakorolni néhány technikát vagy “birkózni, bunyózni” lehetne egy kicsit. Nos ez az állapot éveken keresztül fennmaradt :), amikor találkoztunk jól elbeszélgettünk és mindig felvetődött újra és újra a senior csoport gondolata.

Aztán ahogy teltek múltak az évek egyre több olyan, volt edzőtársamban fogalmazódott meg ugyanez a gondolat, akik már nem tudnak egy háromórás tréninget felvállalni hetente többször is (család, munka, egészség, stb. okok miatt), de egy esti időpontban egy kötetlenebb, rövidebb tréningen szívesen edzettek volna alkalomadtán amennyi jól esik számukra. Az egyik találkozásunkon amikor ismét erre a témára terelődött a szó, mondtam Józsi barátomnak, rendben csinálunk egy senior csoportot.

A résztvevők létszáma gyorsan emelkedett, sok olyan korábbi klubtagunk kapott újra kedvet a mozgáshoz ebben a kötetlenebb formában, akik már nem tudták felvállalni a “rendes edzés” követelményeit. Az alapító gondolat kiötlője Józsi, az elmúlt évek során kisebb, de inkább nagyobb megszakításokkal 🙂 vett részt a tréningeken, ám amikor itt volt, akkor látványos módon többször is képes volt “meghalni és újra kezdeni” egy edzésen belül is a gyakorlást. Nem múlik el úgy évkezdet a dojoban, hogy a senior edzésen ne hangozna el az alábbi mondat: Józsi most biztosan újra járni fog edzésre. :).

Az elmúlt hét évben sokan megismerkedtek a klubunk munkájával ebben a formában és többen úgy érezték szeretnének megismerkedni a ju jitsu-val, mint harcművészettel is. Számos barátunk tett ily módon övvizsgát a Magyar Ju Jitsu Szövetség kyu fokozataira.

Érdekes dolog, hogy akik valaha is részt vettek a senior csoport edzésein, azok még akkor is kötődnek a klubunkhoz (igaz lazább szálakkal), amikor már nem látogatják rendszeresen az edzéseket. A klubtalálkozókon mindig találkozunk egymással és alkalomadtán a dojoban is, emellett ha szükség van rá, önzetlenül részt vállalnak és segítenek a klub előtt álló feladatok megoldásában.

Az első edzés három főt számláló résztvevői után, nagyon hullámzóan alakult az elmúlt években a csoport létszáma. Volt idő amikor ketten voltunk az edzésen (ez mindig meghatározó élmény a részvevők számára :)), de napjainkra a klub legnagyobb létszámú csoportjává vált a senior csapat. Számtalan történet, vagy már azóta szállóigévé vált anekdota kapcsolódik a csapat életéhez (a Fehér Ninja színre lépése, a keményen nyomott kento, a Geri Klán kialakulása és megerősödése, a Doboshi ryu megszületése és titkos technikái, a szith és a sötét oldal munkálkodása, Attila barátunk örökös hátránya, Pisti barátunk legendás helykihasználása, kedves Évi kötelező jó hír beszámolója és még nagyon-nagyon hosszan sorolhatnám… 🙂 :)).

Mindenki részese ezeknek a történeteknek, hiszen együtt éltük meg azokat, miközben sokszor izzadságban csúszva-mászva vadásztuk a még szabad oxigén atomokat a dojoban. A senior történet nyitott könyv és ahogy új barátaink csatlakoznak hozzánk, megismerik a történeteinket. Idővel ők maguk is részvevői lesznek azoknak az új eseményeknek, amelyeket velünk közösen átélve válhatnak a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely igazi tagjaivá.

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá!

Az e-mail címed sehol sem jelenik meg, harmadik fél nem férhet hozzá.
A *-gal jelölt mezőket kötelező kitölteni.

*
*

Az alábbi HTML elemek és attribútumok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>