Az alábbiakban Szabolcs barátunk almás lepémy beszerzési módszertana olvasható. Fontos bejegyzés ez, az itt megjelent írások sokaságában, mert mint azt a klubunkban mindannyian jól tudjuk, a sütemény nem játék… 😀
.
.
Almás lepény Nagymama módra…
Hozzávalók:
- alma
- lepény
- Nagymama
Egy szép őszi napon, mikor Nagymamánkat meglátogatjuk, mellékesen említsük meg, hogy milyen régen is ettünk almás lepényt. A gondolatmenetet tovább fűzve kérjük meg, hogy hétvégén tanítsa meg eme finom sütemény elkészítését. Ennek érdekében egyezzünk meg abban, hogy szombaton, legkorábban 10 órakor (ennek a későbbiekben még jelentősége lesz 🙂 ) kezdjük a süti készítését.
A jó alapanyag kiválasztása lényeges szempont, mert döntően befolyásolja a végtermék minőségét. Ezért jusson eszünkbe az, hogy a legfinomabb, legízletesebb almák mindig a szomszéd kiskertjében teremnek.
Amennyiben egyéb ötletünk nincs, próbáljunk a szomszédra rásózni valamit:
– amiből nekünk sok van,
– vagy nincs sok, de már meguntuk,
– vagy megvettük, de rájöttünk hogy haszontalan,
– vagy egyszerűen már úgyis ki akartunk dobni.
A lényeg, hogy az átadott dologért cserébe kérjünk almát!
Ha a szomszédban nincs almafa, vagy a szomszéd nem olyan önzetlen mint mi 🙂 , és a baráti körünkből sem hívott senki almaszüretre, végső esetben a piac is megteszi. Nagyon fontos dolog, a recept megmásíthatatlan részét képezi :), hogy a megszerzett almát legkésőbb a sütésre egyeztetett nap előtt (tehát pénteken) elvigyük Nagymamához!!! Ekkor még egyszer pontosítsuk, hogy szombaton 10 óra körül érkezünk.
Mikor elérkezett a várva várt szombat, 9 óra körül elég felkelnünk. Készülődés közben lélekben is hangolódjunk a reánk váró feladatra, de NE reggelizzünk!
Amikor Nagymamához megérkezünk, már a ház bejáratánál érezhetjük az összetéveszthetetlen, finom, fahéjas illatot. Ezután szomorúan kell tudomásul vennünk azt, amire nagymamánk felhívja a figyelmünket: Ő korán szokott kelni, s ezért úgy gondolta, meglepetésként kész almás lepénnyel vár.
Mivel Nagymamánkat megsérteni nem szabad, ezért némi szabadkozás után üljünk le, s kóstoljuk meg az almás lepényt, amelyet a Nagymama készített. Együnk kiadósan, hiszen nem oly régen keltünk, és még nem reggeliztünk. Másrészt igyekezzünk azelőtt jóllakni a sütivel, mielőtt esetleg egy másik unoka is megérkezne.
Evés közben, a süti sűrű dicsérete közepette azért ne felejtsük el Nagymamánknak megemlíteni: örülnénk neki, ha pár hét múlva majd egy másfajta sütemény elkészítését is megmutatná…. 🙂
ui: Amennyiben valamikor mégis sikerül önállóan süteményt sütni, az így elkészült remekmű kóstolását legjobb szakértőkre bízni. Ennek érdekében vegyük fel a kapcsolatot a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely Senior csapatával!
A receptet kisütötte: Szabolcs