1984 volt, amikor az alföldi városban, Hódmezővásárhelyen, egy nehezen kimondható nevű „sportág”, fehér edzőruhát viselő gyakorlói érdekes bemutatót tartottak. Egy olyan hagyomány vette akkor kezdetét, amelynek értékeibe már sokan bepillantást nyerhettek. Akadtak közülük, akiknek sikerült ezekből az értékekből kisebb nagyobb morzsákat magukkal vinni. Néhányuknak, ha időszakosan is, de részévé vált, kevesek pedig ebben, eszerint élnek és legjobb tudásuk szerint próbálják átadni azt az utánuk érkezőknek.

Az elmúlt emberöltőnyi időben sok minden változott, de az iskolánk alapját adó értékek változatlanul megtalálhatók az edzéseink légkörében, hangulatában, a gyakorlók hozzáállásában; értékké vált, ha valaki ide tartozhat.

A ju jitsu rendkívül sokszínű rendszer, amiben mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő irányvonalat. A dojo gerincét ma azok a jitsukák alkotják, akik több mint másfél évtizeddel ezelőtt üdvözölték egymást először meghajlással a tatamin. A dojo-nk nem tartozik a nagy létszámú klubok közé. Ennek számos oka lehet, közöttük az is, hogy nem hirdetjük magunkat, nincsenek plakátjaink, reklámjaink, úgy gondoljuk „a tanítványnak kell megkeresni a mesterét” és nem fordítva.

Az edzéseink nyíltak, bármikor, bárki számára megtekinthetőek, mindenkit szívesen látunk, aki megtisztel bennünket érdeklődésével, emellett meghívásoknak és felkéréseknek eleget téve szívesen tartunk nyilvános bemutatókat.

Korunkban igen sok és különböző irányból érkező hatás éri az embereket, ami nagyban befolyásolja személyiségük változását, értékrendjük alakulását, különösen igaz ez a fiatalabb generációra. Mindenkinek szüksége van fogódzókra, biztos pontokra, amikre támaszkodhat ha elbizonytalanodik. Egy ilyen fogódzó lehet a ju jitsu. Itt nem lehet csalni, nem lehet pénzért megvenni a tudást és tapasztalatot, „csupán” az elvégzett munka az ami biztosíthatja a fejlődést, de ugyanakkor ez a munka biztosan magával is hozza azt. A gyakorlással megszerezhető tapasztalathoz azonban idő kell, csak úgy mint a megszerzett tapasztalat valamilyen szintű tudássá éréséhez, és akkor még csak az út elején járunk…

A fenti néhány gondolatban próbáltam egy csekély színfoszlányt megmutatni abból a sokszínű szivárványból, ami a ju jitsu rendszerét és azon belül a vásárhelyi klubbot jellemzi. Úgy gondoltam talán így többet tudok elmondani a dojo-ban folyó munkáról, mint ha egyes technikákról vagy módszerekről esett volna szó. Remélem nem tévedtem nagyot.

Dojo-nk törekszik a hozzánk érkező tanítványok felé közvetíteni mindazt, amit az előttünk járók reánk hagytak, hogy szakmai szempontból képesek legyenek felnőni a dojo és a szövetségünk által meghatározott feladatokhoz, valamint meg tudjanak felelni a saját maguk felé megfogalmazott elvárásoknak így teremtve meg a harmóniájuk egy fontos elemét a dojon belül és azon kívül is (bár ha ezt a gondolatmenetet követjük akkor a kettő között talán nincs is különbség…)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet