Előzmények:

Alapelvek

Általános mozgásszerkezeti elvek

A technikákról általánosan

Állások – sanshin dachi

Állások – seiza

.

Yoi dachi (készenléti állás)

Általános leírás és jellemzők:

a legtöbbet használt és a legáltalánosabb állás a klub edzésein. Mindig ezt használjuk amikor állásban várakozunk, figyelünk, stb.

univerzális állás, nevéből adódóan, készenléti pozíciónak felel meg – a ju jitsu egésze szabadon alkalmazható.

az állás viszonylag szűk (kb. váll széles), a súlypont középen – a lábakon eloszló terhelés 50-50 %.

a talajon támaszkodó lábfejek egy vonalban helyezkednek el (az állásnak nincs hosszúsága).

a magas súlypont korlátozott stabilitást, ugyanakkor szabad, dinamikus mozgási lehetőséget hordoz magában.

a pozíció, kényelmesnek mondható, helyes végrehajtása jótékony hatással van a szervezet vázszerkezetére és más részeire is.

Az alapelvek megjelenése:

a csípő és felsőtest előre néz.

a légzés, az alapelvnek megfelelően természetes, nyugodt és egyenletes.

Mozgásszerkezeti elvek:

az áll lent, a fej és a tekintet előre néz.

a hát és a váll egyenes.

a karjaink magunk mellett zártan, magunk előtt könyöknél enyhén behajlítva.

a könyök lent, kezek ökölben összezárva, csípő szélességben, öv magasságban, tenyérrel összefelé néznek (csukló-kézhát az alkar egyenes meghosszabbítása).

a lábfejek előre néznek és egymással párhuzamosak (a sarkainkat ennek megfelelően toljuk ki), teherviselő felületük a teljes talp, illetve annak jellemzően az elülső és külső része.

a rendszerünk támasztékául szolgáló ízületek (csípő, térd, boka) nincsenek kifeszített helyzetben, hanem kényelmes pozícióban támasztanak és támaszkodnak – a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nem állunk merev, „szögegyenes”, kifeszített lábakkal.

az izmok felkészült tónusban várakoznak.

Végrehajtás:

a csípő indítja a mozgást, a bal láb magunk előtt kis ívet rajzolva balra kilép, ezzel egy időben a karok, valamint a rendszer egésze is elfoglalják a leírásban és a mozgásszerkezeti elvekben meghatározott pozíciójukat.

Felhasználás:

oka:

nagyon közel áll a hétköznapi életben használt mozgásformáinkhoz, ezért különösen alkalmas a ju jitsu egészének a körülményektől független gyakorlására és alkalmazására.

módja:

közvetlen módon használjuk a ju jitsu teljes rendszerének gyakorlására és alkalmazására.

magyarázata:

szabad, kombinatív és dinamikus mozgást tesz lehetővé. A mindenre kiterjedő felhasználhatóság nyilvánvalóan hordoz magában hiányosságokat; a viszonylag zárt pozíció azonban így is ad némi védelmet, ami a lehetőségeink szabadságával, kombinációival valamint dinamizmusával összekapcsolva, alkalmassá teszi a gyakorlót a kezdeményezésre és irányításra.

helyesen végrehajtva elősegíti a rendszer teljes vázszerkezetének, vázizomzatának valamint más összetevőinek a fejlődését és működését, javul az egyensúly érzék, koordináció, súlypont használat, stb, aminek eredményeként kevesebb és kisebb mértékű tartás hiba jöhet létre, valamint funkcionálisan optimális, erős, biztos, ugyanakkor dinamikus és mozgékony rendszerközéppont alakítható ki.

segít a helyes testtartás beépítésére az ember természetes, általános mozgásrendszerébe. Az álló testhelyzet a mindennapjaink szerves része. Állás közben a test sok esetben olyan pozíciót foglal el, amely kedvezőtlen élettani folyamatok okozója, de legalábbis egyik fontos összetevője lehet. A görnyedt hát, előrebukó vállak, lógó fej, olyan irányokban terheli a vázrendszerünket (különösképpen annak egyes részeit), hogy az mozgásszervi problémákat és ezzel összefüggésben más rendszerekre (légzés, keringés, anyagcsere, stb.) is kiterjedő rendellenességeket okozhat. Ráadásul a tartáshibák olyan szinten beépülnek az ember rendszerébe, hogy gyakorlatilag minden tevékenység esetében (állás, séta, futás, ülés, stb.) domináns jellemzővé válhatnak.

következményei:

az állás legnagyobb előnye a sokoldalúság és ebből adódóan a kiszámíthatatlanság lehetősége – szűk, apró, rövid és gyors mozgásokkal minden olyan pozíció, technika, eszköz, stb. elérhető, ami a kezdeményezés megragadásához, az irányítás megszerzéséhez és megtartásához szükséges.

a hétköznapi életben használatos álláshoz nagyon közel álló általános, teljesen természetes, a harc(ra) készség minden külső jegyét jól palástoló pozícióként, minden helyzetben képesek lehetünk a szükséges és hatékony cselekvésre anélkül, hogy mozdulataink kihívók, provokálók lennének – ez kulcsfontosságú lehet a feszültséggel terhelt helyzetek megoldása esetén (pl. önvédelmi szituációk).

az ember általános (mozgás)rendszerében természetessé válik a helyes tartás. Az ehhez szükséges izmok megerősödnek, hatékonyabbá válik az egyes részterületek (légzés, keringés, anyagcsere, stb.) működése, valamint ezek egymásra hatása által javul a rendszer egészének a teljesítménye.

.         .        .

kapcsolódó oldalak

Állások – fudo dachi

.         .        .

hamarosan kép és videó melléklettel is kiegészül a bejegyzés…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet