.

Előzmények:

Alapelvek

Általános mozgásszerkezeti elvek

A technikákról általánosan

.

.

Eséstechnika (ukemi waza)

Általános leírás és jellemzők:

Az eséstechnikák a ju jitsu harcművészetének kiemelten fontos összetevői. Hatékony alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy harc/küzdelem közben bármilyen okból és módon a földre kerülve (akaratlagosan vagy kényszer miatt), képesek legyünk a harc/küzdelem folytatására; valamint egyik alappillére a sérülésmentes és hosszú távon is a testünk egészségét szolgáló, óvó gyakorlásnak.

A ju jitsu eséstechnikái a külső körülményektől függetlenül működőképesek. Ez azt jelenti, hogy egy gurulásnak, vagy zuhanásnak a hatékony technikája megfelelő védelmet kell hogy adjon a gyakorló számára kemény felületen alkalmazva éppen úgy (pl. parketta, beton, stb.), mint a tatamin végrehajtva.

Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy akár haladó szinten, az edzéseken a dobástechnikák gyakorlásakor minden esetben kemény felületen edzünk, hiszen már olyan kemények vagyunk, és olyan jól tudunk esni, hogy úgysem lesz tőle semmi bajunk… :). Ez ugyanis, egyszerűen nem igaz! Még abban az esetben sem, ha az eséstechnikát már készség szinten képesek vagyunk hatékonyan alkalmazni, és a kemény felületen történő végrehajtás sem okoz számunkra sérülést. A kemény felületen alkalomszerűen végrehajtott eséstechnika valóban lehet sérülésmentes, ám a hosszútávon folyamatosan alkalmazott ilyen jellegű terhelés, idővel elhasználja a testünket, ami mozgásszervi problémák kialakulását hozhatja magával.

Az eséstechnikákat, a mozgási energia elvezetésének módja szerint, három fő csoportba sorolhatjuk:

gurulások,

zuhanások,

gurulások és zuhanások kombinációja.

Ezeken belül mozgásszerkezetileg megkülönböztetjük az előre, oldalt és hátra irányokban végrehajtott technikákat, valamint ezek kombinációit.

Az alapelvek megjelenése:

a csípőnek minden esetben maximálisan védett pozícióban kell lennie, kerülni kell a közvetlen kapcsolatot a becsapódási felülettel (pl. talaj); amennyiben ez nem lehetséges, a lehető legkisebb energia behatás megjelenésére kell törekedni és az is úgy jöhet létre, hogy a csontok és ízületek kemény felületei helyett, az izmok és más puha szövetek legyenek az energia átadásának fő teherviselő felületei.

a légzés minden eséstechnikánál azonos: a test becsapódásakor a levegőt kifújjuk. A levegő kifújásával a felsőtest izmai zártabb, feszesebb állapotba kerülnek, ezáltal nagyobb erőbehatásokat is képesek maradandó sérülés nélkül elviselni, valamint hatékonyabb védelmet biztosítanak a belső szervek és funkcionális csoportok számára.

… egy mozgásszerkezetileg helyesen végrehajtott eséstechnika következménye is lehet harcképtelenség, ha a levegőt nem fújjuk ki és az “beszorul”… Az érzés és a hozzá kapcsolódó élmény, nagyon hasonló ahhoz, amikor valakit gyomorszájon találnak el (labda, ütés, rúgás, stb.) és ennek következtében nem tud levegőt venni; csak ebben az esetben az érzés intenzitása sokkalta erősebb.

Mozgásszerkezeti elvek:

A különböző csoportba sorolt eséstechnikák alapelveikben azonos, de mozgásszerkezetileg eltérő módon képesek hatékonyan ellátni a feladataikat. A test más pozíciót foglal el, amikor a mozgási energiát zuhanó mozgásban kell elvezetni, és mást, amikor guruló mozgássá alakítja azt. Ugyanígy eltérnek egymástól a különböző irányokba végrehajtott eséstechnikák testtartásai és pozíciói. Ebből adódóan a mozgásszerkezeti elvek minden esetben az adott technikához kapcsolódóan kerülnek ismertetésre.

Van azonban néhány általánosan érvényes mozgásszerkezeti elv, amely minden eséstechnika alkalmazásánál teljesül, ahol a hatékony végrehajtásból következően nem történik sérülés.

  • A fej, csípő, gerinc, csontok, ízületek, belső szervek fokozott védelme.
  • A talajjal való érintkezéskor keletkező energiát, a test minél nagyobb felülete vezesse el.

Az egyes eséstechnikák között megfigyelhető különbözőségek, tulajdonképpen ezeknek az általánosan érvényes mozgásszerkezeti elveknek az eltérő körülményekhez igazított megnyilvánulásai.

Végrehajtás:

A különböző eséstechnikákhoz, az eltérő mozgásszerkezeti elvek miatt, más és más végrehajtási mód tartozik, amelyek minden esetben az adott technikák leírásánál kerülnek ismertetésre.

Felhasználás:

oka:

biztonságos földre kerülés – a dobástechnikák és földrevitelek gyakorlásának alapfeltétele az azokhoz szükséges biztonságos eséstechnika készség szintű alkalmazása, ezáltal a harcképesség megőrzése és fenntartása.

kombinatív, nehezen kiszámítható (meglepetésszerű) hely és helyzet változtatást tesz lehetővé – például hosszú és/vagy magas akadályokon való átjutás, belharc távolságba való bekerülés, lábak és altest támadása, lerántás a földre, eszközfelvétel mozgás közben, stb.

módja:

direkt módon végrehajthatjuk szándékosan,

indirekt módon, valamilyen hatás következményeként

magyarázata:

a ju jitsu szabályok nélküli rendszerében szükség van olyan eszközre, amely lehetővé teszi a biztonságos földre kerülést, de akár akaratlagosan alkalmazva – taktikai elemként – esélyt ad az ellenfél földre kényszerítésére és így előnyös helyzetet kialakítására.

az átlagember hétköznapi mozgása leginkább egyenes vonalú és már egyszerű forgások, fordulások is képesek egyensúlyvesztést vagy a mozgás koordinációjának valamilyen mértékű zavarát előidézni. Ebből következően a ju jitsu-ban használt eséstechnika mozgásanyaga (gurulások, zuhanások, irányváltások három dimenzióban, stb.) messze áll a hétköznapi életben használt természetes mozgásoktól. Az eséstechnikák beépíthetőek az ember természetes mozgásrendszerébe (mintegy kibővítve azt), segítve a mindennapokban is előforduló váratlan helyzetek sérülésmenetes megoldását (pl. csúszásból, botlásból történő esések). Úgy gondolom, az eséstechnikák alapjainak széles körben történő megismerése és elsajátítása, olyan alap képességnek kellene lennie, mint az elsősegély ismereteknek, vagy a vízbiztos úszástudásnak (nagyon sok csukló, könyök, váll, fej, stb, sérülés megelőzhető, de legalábbis nagymértékben csökkenthető lenne).

következményei:

a minden irányban biztonságosan alkalmazott eséstechnikai mozgásrendszer nagymértékben javítja és fejleszti a test motorikus képességeit (kondicionális, koordinációs, ízületi mozgékonyság), különösen az egyensúly, a térérzékelés, és a mozgáskoordináció területén.

a sérülésmentes földet érés elsajátítása esetén a harc/küzdelem tovább folytatható, sőt az ellenfél földrevitelében taktikai elemként alkalmazható, továbbá a speciális mozgások meglepetése eszköz lehet a kezdeményezés megragadásához.

a helyesen alkalmazott eséstechnika alapfeltétele a balesetmenetes edzésmunkának, és a hosszú távon is (akár több évtizedes) egészséges gyakorlásnak.

hozzájárul a mindennapi élet biztonságához.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet