Klub táborok Mártélyon

Bejegyzés képe

1995-ben gondoltunk egy nagyot és elhatároztuk, csinálunk klubtábort. 1990-ben volt az utolsó olyan tábor, ami a Magyar Ju Jitsu Szövetség rendezvényeként valósult meg Mártélyon. Közülünk csupán a korábbi klubvezetők és egyben szervezők (sensei Czeglédi Nándor és sensei Meszlényi András) valamint a legrégebbi aktív klubtagunk Gera Andi volt olyan szerencsés, hogy részt vehetett ezekben az azóta is sokat emlegetett táborokban.

Az ötletünkkel megkerestük a Mártélyi Kemping akkori üzemeltetőjét Hízó Zoltán urat (vele jó kapcsolat alakult ki és a további években is együttműködtünk), aki mindenben segítette a megvalósítást. A elszállásolásunk, a kemping egyik jellegzetességét adó jurta sátrakban történt, az edzések pedig időjárástól függően a szabadban vagy az erre a célra kijelölt és berendezett jurta sátorban voltak megtartva. Volt olyan évünk, amikor az ott töltött egy hét alatt folyamatosan esett az eső, de ez nem riasztott el bennünket sem az edzéstől sem pedig a fürdéstől a Tisza holtágban :).

A reggeli után, kora délelőtt kezdődött az első tréning, majd utána pihi, fürdőzés, csónakázás, foci, stb. Délben ebéd, utána megint pihenés és kora este volt a következő edzés.  Ezt követően készültünk fel az esti programjainkra :). Minden este volt valami. Szalonna sütés, bográcsos főzés, diszkó, buli, stb. Amikor sütöttünk vagy főztünk valamit, annak bizony alapfeltétele volt, hogy fát kellett gyűjteni, tüzet kellett rakni és csiholni :), krumplit pucolni, húst vágni, miegymás. Minden esetben mindenkinek megvolt a maga feladata.

Az egyik alkalommal mondtam a csapat néhány tagjának menjenek fát gyűjteni az esti bográcsos (paprikás krumpli) megfőzéséhez. A srácok el is indultak, mi pedig a táborban készültünk elő (tűzrakóhely, krumpli pucolás, tányérok, evőeszközök, stb.) Már jól előrehaladtunk, de a tűzifát gyűjtő csapatot még sehol sem láttuk, pedig lassacskán kellett volna meggyújtani a tüzet. Telt-múlt az idő, már mindennel elkészültünk, de a tűzifa még mindig sehol. Úgy gondoltam, ha ma enni akarunk akkor nézzünk utána a tűzrevalónak. Nem túl sok keresgélés után találkoztunk a fát kereső csapatunkkal, akik bár fát nem nagyon találtak, de annál jobb hangulatban jöttek vissza a tábor felé :). A csapat egyik tagja vitt magával a saját készítésű, eperfa hordóban érlelt pálinkájából a fagyűjtésre, nehogy véletlenül szomjoltó nélkül maradjanak a  nagy munka közben. Az útravaló itóka rendesen el is fogyott, csak a munkára nem maradt már sok erő :). Jó csapattársak lévén besegítettünk a társainknak, így lett tűzifa is, meg elfogyott teljesen a jófajta pálinka is :). Sőt még a paprikás krumpli is elkészült és meg is ettük :).

Sok kalandot megéltünk ezekben a táborokban, volt közöttünk olyan aki egy szalonna sütés alkalmával kissé eltévedt a nyáresti mártélyi pusztában :). Amikor pedig sikerült visszatalálnia a tábortűzhöz csak annyit ismételgetett folyamatosan : “szörnyűt láttam, szörnyűt láttam” :), majd a hamuba belepottyant kenyérből és a kissé megégett szalonnából jóízűen falatozott, néha annyit mondott:  “szörnyűt láttam” :). Közben egy másik barátunk éppen a KRESZ vizsgájára készült és néhány pálinka után azzal nyugtatta magát egész este, hogy “ha a vargabinak sikerült, akkor nekem is, mer’ a vargabi az egy hülye” 🙂 és hogy az önszuggeszció hatásos legyen hát elismételte jónéhányszor :).

Természetesen, mint minden szabadtéri megjelenésünk alkalmával, most is sok bámészkodót, nézelődőt vonzottak a kemping területén a kinti edzéseink. Alkalmanként napi programmá vált néhány ott nyaraló, pihenő család számára hogy eljöttek és megnézték, éppen mit csinálunk. Két egymást követő évben (1995-1996) rendeztünk ilyen tábort, majd 1997-ben és 1998-ban a Magyar Ju Jitsu Szövetség nyári országos táborát rendeztük meg Mártélyon. Ezek a táborok olyan közösség formáló és erősítő hatással bírtak, hogy több szoros barátság, sőt boldog párkapcsolat is innen gyökeredzik.

A 90-es évek végére megváltozott üzemeltetői viszonyok nem tették lehetővé a további években a megrendezést. Aki volt valaha is Mártélyon edzőtáborban, az olyan maradandó élményekkel lett gazdagabb, amelyeket bármikor felidézve jó érzések ébrednek bennünk. Egy kicsit újra megéljük ilyenkor az edzések, a jurta sátrak, a zuhogó esőben fürdés, a szúnyogok, a főzések 🙂 és minden más megélt pillanatunk varázslatos hangulatát.

szabadtéri edzés

szabadtéri edzés

edzés a jurták között

edzés a jurták között

Kapcsolódó galéria

Szólj hozzá!

Az e-mail címed sehol sem jelenik meg, harmadik fél nem férhet hozzá.
A *-gal jelölt mezőket kötelező kitölteni.

*
*

Az alábbi HTML elemek és attribútumok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>