A klubunkban a kezdetektől fogva jelen van az a törekvés, hogy a haladóbb tanítványok fokozatosan egyre több területen segítsék az edzésvezető instruktor munkáját az oktatásban. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy az oktatás során az alapelvek átadása ne sérüljön. Az edzésvezető instruktor felelőssége az, hogy a kijelölt segítő mindig csak a már biztonsággal elsajátított tudásának határáig kapjon feladatot az oktatási munkában. A folytonosság megőrzésnek és az alapok átadásának egyik fontos összetevője a megfelelő módszertan megismerése és alkalmazása.

Klubunk minden évben tart olyan “speciális” edzéseket, amelyen az instruktori övfokozattal (3. kyu) rendelkező tanítványok vesznek részt és ahol lehetőségük van elsajátítani az oktatás módszertanát különböző alap részterületek szerint lebontva (2014-től 4.kyu fokozattól, illetve instruktori engedéllyel lehet részt venni a tréningen).

Ezek a részterületek a következők: bázis technika, esés technika, ju jitsu technika, küzdelem, és elsősegély (később vitál pontok, “csibész” technikák, eszközös technikák, taktika, stratégia).

  • Kielemezzük az egyes mozgásokat, megbeszéljük azokat a lépcsőfokokat amelyeken keresztül egy teljesen kezdő elsajátíthatja az adott feladatot illetve a gyakorló a jelenlegi tudásszintjéről tovább léphet.
  • Megnézzük, melyek az általánosan előforduló hibák, megbeszéljük azok okait és az eredményes kijavításukhoz szükséges teendőket.
  • Gyakoroljuk az alapelvek átültetését a technikák végrehajtásába az oktatás során, kezdve a mozgás bemutatásától, a rávezető mozgásokon át, az adott technika alapmozgásának végrehajtásáig.
  • Minden technikánál megbeszéljük az oktatás lépéseit a bemutatástól a páros gyakorlásokig.

Ilyen rendszer szerint haladunk végig az alapállásoktól kezdve összetettebb technikák felé a teljes technikai repertoáron.

A módszertani tréning másik nagyon fontos területét az elsősegély nyújtás legszükségesebb ismereteinek elsajátítása jelenti. Minden ilyen tréningen szakember (egészségügyi) segítségével tekintjük át azokat a legfontosabb eshetőségeket amelyek a dojo-ban folyó edzésmunka közben előfordulhatnak.

Meg kell tanulnunk felismerni a sérülés vagy rosszullét jeleit és helyes diagnózis után meg kell tanulnunk azokat a folyamatokat amelyek segítségével megfelelő ellátásban részesülhet a társunk.

Az elmúlt több mint két és fél évtized alatt az eredményes módszertani oktatásunk nagymértékben elősegítette a reánk átruházott tudás és tapasztalat továbbadását. Ennek köszönhetően sikerült folyamatosan fenntartani a működőképesség és hatékonyság követelményrendszerének maradéktalan teljesülését.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet