A házi vizsga sikeres teljesítését követően, öten kaptak lehetőséget arra, hogy a Magyar Ju Jitsu Szövetség vizsgáján mutassák meg a tudásukat és felkészültségüket. A vizsgát most is, mint az elmúlt években oly sokszor, shihan Berkes László 6. dan, a Magyar Ju Jitsu Szövetség elnök-helyettese vezette.

A shihan szokásához híven pontosan érkezett, ezért minden adott volt, hogy az előzetesen meghatározott menetrendet tartva, megkezdődjön a vizsgázók megmérettetése. Korábban már mindenki önállóan bemelegített, a nézők pedig elfoglalták a helyüket, így a vizsgázók felkészülten álltak egymás mellett a vizsga kezdetét jelző sorakozón.

A tiszteletadást követően a 6. kyu-ra vizsgázók kezdték meg a vizsga feladatainak a teljesítését. Csoportosan, vezényszóra hajtották végre az atemi waza (ütés, rúgás, állás) bázistechnikákat, majd a ukemi waza (esés technika) mozgásanyagát mutatták be. A ju itsu waza technikai blokkban minden vizsgázó kapott egy uke-t (közreműködő társ), akin végig csinálta a meghatározott technikai elemeket. Minden technikát többször egymás után folyamatosan kellett bemutatni egészen addig ismételve, ameddig a vizsgát vezénylő instruktor a következő technika végrehajtására adott utasítást. Ezt követően az erőnlét teljesítésével a 6. kyu vizsga gyakorlati része befejeződött. A tiszteletadás után a shihan elmondta, hogy az értékelést az többi vizsgázóval közösen, az összes vizsga befejezése után fogja megtartani.

Fáradtságról, valamint nagy megkönnyebbülésről árulkodtak a vizsgázók tekintetei miközben kivonultak a dojo-ból, és az ezt követő rövid szünetben már meg is történtek az első élménybeszámolók egymás, és az ott levő barátok, családtagok, ismerősök között.

A szünetben szinte mindenki az eddig látott történések megbeszélésével volt elfoglalva, kivéve a következő két vizsgázót, akik ezalatt a bemelegítésüket, valamint az atemi kata (kéz és lábtechnikás bázis gyakorlatok egymásba fűzve) pozicionálását végezték el.

A 4. kyu-ra vizsgázók sorakozója és a tiszteletadás indította útjára a következő vizsgablokkot, amelyben már nagyobbrészt a vizsgázók önállóan mutatták be az egyes részterületeken megszerzett tudásukat. Így haladtunk egymás után az atemi, és ukemi waza végrehajtásával. A ju jitsu waza bemutatásához uke-nak érkeztek a két héttel korábban vizsgázott 3 kyu-saink, így segítve társaikat a mostani próbatételben. A két vizsgázó egyszerre, egymás mellett párhuzamosan hajtotta végre a vizsgaanyag bemutatását, ezért hogy minden részletet jól megfigyelhető legyen, a ju jitsu waza befejezése után elölről kezdték a technikai anyag végrehajtását, csak most a párok helyet cseréltek.

A tameshiwari (töréstechnika) feladatát mindketten hatékonyan és kellő határozottsággal teljesítették, csakúgy mint azt ezt követő erőnléti blokkot.

Zöld öv fokozattól a vizsga zárásaként a kumite-ban (küzdelem) kell tisztességgel helyt állnia a vizsgázónak. A mostani alkalommal földharcban, pusztakezes és kesztyűs küzdelemben kellett bizonyítani a rátermettséget. A vizsgázók így összesen mintegy húsz percnyi küzdelmet teljesítettek, amiben megtisztelte őket a két 3. kyu-s edzőtársuk azzal, hogy a vizsgázókat elvitte a testi, szellemi és lelki teljesítőképességük határáig (volt néhány leütés is), messze maguk mögött hagyva a komfortzónájuk biztonságát. Egy kis időre a klub vezető instruktora is kapott feladatot ebben a szegmensben 🙂 , miután rövid időre beállt helyettesíteni egy szerencsétlen technika után ideiglenesen igencsak behatárolódott mozgásúvá vált társunkat.

A küzdelem befejezése után minden vizsgázó felsorakozott, majd a vizsgát vezető shihan értékelte a látottakat és meghozta döntését a fokozatok odaítéléséről.

Shihan Berkes László elmondta, az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatainak megfelelően, minden alkalommal nagyon magas elvárásokkal ékezik a klubunkba. Örömmel látta, hogy most sem kellett ebben csalódnia és a vizsgázók a klubunk hagyományaihoz méltó teljesítménnyel érdemelték ki a következő fokozatukat. Hozzá tette azonban, hogy most először tapasztalta nálunk azt, hogy a 6. kyu-ra vizsgázó férfiúkon olykor érezhetővé vált a fizikai fáradtság előtérbe kerülése, ami előfordult hogy kihatással volt a technikák pontosságára, fókuszára és dinamikájára, valamint az erőnlét végrehajtásának utolsó fázisaira.

A 4. kyu-ra vizsgázók minden tekintetben hozták a shihan által elvárt szintet, minden területen kiegyensúlyozottan teljesítettek; értékelésében kiemelte a küzdőszellemet a habitust és a kumite-ben való helyt állást.

Az értékelést követően a shihan átadta a vizsgabizonyítványokat és felkötötte az új övfokozatokat. A vizsga tiszteletadással zárult és következett az ilyenkor szokásos fényképek elkészítése, valamint a társak gratulációi a vizsgázók felé.

Köszönjük shihan Berkes Lászlónak, hogy megtisztelt bennünket és elbírálta a vizsgára jelentkezők teljesítményét, a nem túl távoli jövőben ismét visszavárjuk…

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely nevében tisztelettel gratulálok minden vizsgázónak!

20160427vizsgaHMV - 57

vizsga után

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet