Az egy hónappal ezelőtti házi vizsgán hatan kapták meg a lehetőséget, hogy a mai napon a Magyar Ju Jitsu Szövetség Elnöke, shihan Berkes László előtt bemutassák a ju jitsuban ezidáig megszerzett tudásuk és tapasztalataik összességét. A vizsgán részt vett a klub jelenlegi összes aktív instruktora.

Fél év telt el azóta hogy az Orosházi dojo-ban ugyancsak hatan tettek sikeres 6. kyu vizsgát. Abban a hírben írtan néhány gondolatot, ami ugyanúgy igaz most is mint volt akkor és ott – egy más helyen, más időben és más emberekkel…

“A szövetségünk minden vizsgája önmagában is komoly próbatétel elé állítja a gyakorlókat, de a személyes véleményem szerint van három olyan övfokozat, amely megszerzése még a többinél is nagyobb teljesítményt és fejlődést követel meg a vizsgára jelentkezőtől. E három “különleges övfokozat” közül az egyik a 6. kyu. Nem kell itt semmiféle “varázslatra” gondolni (pedig az is van :)), csupán józan paraszti ésszel gondoljuk végig azt a folyamatot hogyan jut el egy a ju jitsu (vagy valami ilyesmi :)) iránt érdeklődő odáig, hogy 6. kyu vizsgát tegyen.

Az érdeklődőnk információkat szerez, guglizik, telefonál, emilezik, kérdez. Mondjuk még mindig érdekli annyira, hogy eljön megnézni egy edzést. Itt két dolog szokott történni. Az egyik, hogy azt mondja köszöni szépen, de ez nem neki való, a másik viszont úgy látja menni fog ez és eljön a következő edzések valamelyikére. No itt szokott lenni a legnagyobb szórás, ugyanis ami kívülről úgy látszik “menni fog ez”, az belülről általában nem szokott sikerülni nemcsak elsőre, de sokadjára sem (itt most teljesen a kezdőknek szánt alap dolgokról beszélünk, mondjuk gyakran kevésnek bizonyul a levegő :)).  Ha még mindig marad az eltökélt érdeklődőnk, akkor vár reá kb. másfél év folyamatosan növekvő intenzitású és terhelésű edzésmunka, ami után lehet esélye fejlődésében eljutni a 6. kyu követelményszintjéhez.

Ez folyamat korántsem könnyű, hiszen a nulláról kell megtanulnia a technikai követelményeket (alap – állások, ütések, rúgások, blokkok, gurulások, esések, dobások, lezárások, feszítések, elvezetések) fizikailag erősödnie, fejlődnie kell és mindemellett  mentálisan kell olyan utat bejárnia (sokak számára ez a legnehezebb), ami segíti az előző két területen a folyamatos fejlődését. Ez a másfél év, amely a stabil alapok lerakásáról szól, nagymértékben meghatározza a későbbi fejlődés irányát, mértékét és lehetőségeit is. Így kiemelkedően fontos a gyakorló fejlődésében az, ahogyan érdeklődőből a 6. kyu-s vizsgájára kezdővé válik.

A most vizsgázók mindannyian végigjárták ezt az utat és a házi vizsgán bizonyították a klub instruktorai előtt, hogy fejlődésük olyan szintet ért el, ami lehetővé teszi a Magyar Ju Jitsu Szövetség vizsgaanyagának a sikeres teljesítését.”

A vizsgázók felkészülten érkeztek a vizsgára, érezhető volt a házi vizsgán elhangzott észrevételek hatása az elmúlt egy hónapban (és a vizsgán is), de természetesen az ilyen alkalmakkor szokásos feszültség most is jelen volt a dojoban. A shihan engedélyével pontosan a meghirdetett időpontban vette kezdetét a megmérettetés, a vizsgát sensei Füvesi Sándor vezette.

A vizsga a hagyományoknak megfelelő módon történt: sorakozó, tiszteletadás, atemi waza (állások, ütések, rúgások), ukemi waza (esés technikák) ju jitsu waza, erőnlét, sorakozó, eredményhirdetés, értékelés, tiszteletadás – gratulációk és fényképezkedés :).

A shihan minden vizsgát sikeresnek értékelt és így a vizsgázókat alkalmasnak ítélte a Magyar Ju Jitsu Szövetség 6. kyu övfokozatára. Az ok, amiért a fenti részletet beidéztem a korábbi vizsgáról, nem más mint a shihan által az értékelésében is megfogalmazott egyik legfontosabb tapasztalt jellemző: az egységesség. A klubunkba érkezők mind ugyanazt az utat járják be. Az első vizsgáig eltelt átlagosan 1,5 év, a széleskörű, biztos és egységes alapok lerakását segíti elő. Az alapelveken nyugvó tudás átadásának módszertana a forrása annak az edzéseken is megjelenő egységesség érzésének, ami most a vizsgán is megtapasztalható volt.

A mostani vizsgázók összetétele a legkevésbé sem nevezhető homogénnek. Alkati, mentális vagy életkori jellemzőiket tekintve is igen nagy volt a szórás, ennek ellenére nem volt különbség közöttük, ahogyan a fél évvel korábban Orosházán tartott 6.kyu vizsga is ugyanezt a szintet képviselte. Ezért az egységesség érzése a technikákon túl a szemléletben és a klub hagyományaihoz méltó színvonal megjelenésében volt együttesen érzékelhető.

Tisztelettel köszönjük shihan Berkes Lászlónak hogy megtekintette és elbírálta a vizsgázók teljesítményét, reméljük hamarosan ismét vendégül láthatjuk majd a klub valamelyik rendezvényén.

a Tatami Centrum beszámolója

a Magyar Ju Jitsu Szövetség beszámolója

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

  1. Füvesi Sándor 2012.06.28. - 14:31 - Válasz

    Tisztelettel gratulálok a vizsgázóknak!

    Nagy utat jártak be onnantól kezdve, hogy először léptek be a klub dojo-jába. Azóta sok mindenben változás indult el bennük (alkat, kilók száma :), test és lélek), olyan úton haladnak, amely a társaikkal együtt lehetőséget ad ezen változások folytatására és a fejlődésük fenntartására.

    Hozzáállásuk, munkájuk és teljesítményük elismerésre méltó!

    Osu!

  2. Berkes László 2012.06.30. - 06:40 - Válasz

    Gratulálni szeretnék a vizsgázóknak és a Mesternek is!

    Példaértékű az a szakmai munka, mely a Hódmezővásárhelyi dojo-ban zajlik! Mindig nagy örömmel és nagy várakozással megyek. További sikeres munkát kívánok!

    Berkes László

Hagyj üzenetet