Tíz esztendővel ezelőtt (2005. szeptember 17.) volt az első olyan vizsga a klubunkban, ahol a korábban a senior csoportban gyakorló társaink döntöttek úgy, megmérettetik magukat a Magyar Ju Jitsu Szövetség vizsgarendszerében. Most, egy évtizeddel később, a sors újra fellapozta a történelem könyvének ezen oldalait, hogy némileg átfogalmazva ugyan (nevek és személyes vonatkozások), de minden alapvető vonatkozásában a tíz évvel korábbi eseményekkel összhangban lévő új bejegyzést készítsen a klubunk, és a vizsgán részt vevők életútjának krónikás könyvébe… 🙂 .

A most vizsgázó barátaink már több éve a klubunk senior csoportjának a tagjai. A klub minden csoportjában más módszertan szerint zajlanak az edzések. Más megközelítést használunk a harcművészet, egészségmegőrzés, önvédelem, képességfejlesztés, vagy a gyerek csoportok munkájában. Természetesen az alapelvek minden csoport tréningjein azonosak, de a hangsúlyok és a fókuszpontok máshová mutatnak.

A senior csoportunkba jellemzően az egészségmegőrzés, kondíció fejlesztés, önvédelmi technikák megtanulásának motivációja hozza az érdeklődőket. Amikor aztán belekóstolnak az első néhány edzésen a dojo semmivel össze nem hasonlítható atmoszférájába 🙂 , megszületik bennük az igazi döntés – ide akarok tartozni, vagy inkább máshol keresgélek tovább…

Mi soha senkit nem kérünk arra, járjon hozzánk edzésre és azt sem kérdezzük, miért nem jön edzésre. Aki itt van közöttünk, abban meg kell lennie a bensőjéből eredő „azért vagyok itt, mert itt akarok lenni” érzésnek. Minden csoportunk, igaz más-más módszerekkel, komoly próbatétel elé állítja minden tréningen a velünk együtt gyakorlókat. Hosszútávon nem lehet nap nap után úgy edzeni teljes odaadással (igazul), hogy annak motivációja valamiféle kívülről érkező elvárásnak való megfelelési „kényszer” legyen, ráadásul mindezt érmek, oklevelek, bajnoki címek, rangok, övek, lájkok, rajongók, követők nélkül… Akkor mégis miért, adódhat az egyszerű kérdés?

A klubunkba érkező, az idő előrehaladtával saját maga ismeri fel, eredeti motivációi mostanra az edzések módfelett hasznos, ám mégis „mellékes hozadékaivá” váltak. Már azért van itt, mert úgy érzi itt akar lenni. Most már az itt kapott érzések, megélt élmények, a társak közössége kapcsolja őt a klubhoz. Aztán néhányan egyre kíváncsibbak lesznek, vajon honnan jön az érzéseket kiváltó eszközrendszer, szeretnének többet megismerni és megtapasztalni… Választásuk szerint bekapcsolódhatnak a klub kezdő csoportjának munkájába, ahol lehetőségük van megélni a ju jitsu harcművészet „mindig csak egyet” pillanatait… 🙂 .

A mostani vizsgázóink, csakúgy mint a tíz esztendővel korábbi társaik (akik napjainkban is oszlopos tagjai a senior csapatnak), ezt az utat járták végig, mígnem elérkeztek a mai nap délutánjához, ahol felkészülten és nem kis feszültséggel várták, hogy shihan Berkes László engedélyt adjon a vizsga megkezdésére.

Shihan Berkes László a Magyar Ju Jitsu Szövetség elnök-helyettese, régóta visszajáró vendég a klubunkban. Rendszeresen hívjuk vizsgáztatni és közös tréningekre egyaránt. Most látogatott meg bennünket először az új dojo-ban, ezért a vizsga kezdetéig rendelkezésünkre álló időt kihasználva körbe vezettük és megmutattuk a jelenlegi és jövőbeli lehetőségeinket… Beszélgetésünk végén a legjobb kívánságot fogalmazta meg számunkra: „Kívánom, hogy hosszú időre biztos otthonotok legyen ebben a dojo-ban” – én meg azt kívánom, hogy teljesüljön eme kívánsága… 🙂

A nézők elfoglalták a nekik kijelölt helyeket, a vizsgázók felsorakoztak a vizsgáztató előtt, a klub instruktorai a vizsgáztató mellett foglaltak helyet; a megadott időben kezdetét vette a vizsga.

A vizsgát, a klub vezető instruktora vezényelte végig. A vizsgázók számot adtak a bázis technikák (állások, ütések, rúgások, védések,  kombinációk), esés technikák, ju jitsu technikák, valamint az erőnlét szintjének mértékéről. A bemutatott technikai anyag mellett, láthattuk az alapelvek alapképességek szintjén való megjelenését, a japán hagyományokhoz kötődő elnevezések helyes értelmezését, valamint a fókusz, koordináció, koncentráció változásának hullámzását a vizsga időtartama alatt.

A vizsga végén shihan Berkes László minden vizsgázót érdemesnek ítélt a Magyar Ju Jitsu Szövetség 6. kyu fokozatára. Értékelésében elmondta, a klubunk hagyományaihoz méltó teljesítményt nyújtottak a vizsgázók. A fejlődésük egyik útmutatójaként felhívta a figyelmüket, hogy a tudásuk és tapasztalataik gyarapodásával, a továbbiakban is közelítsenek a technikák mind reálisabb végrehajtása felé.

Köszönjük shihan Berkes Lászlónak, hogy megtisztelt bennünket a vizsgán való közreműködésével, remélhetően hamarosan ismét körünkben üdvözölhetjük… 🙂 .

A vizsgázóknak tisztelettel gratulálok a magam, és a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely nevében; az eddig végigjárt útjuk elismerést érdemel!

OSU!

egy kis matematika :) 3. dan + 4 × 6. kyu + 6. dan

egy kis matematika 🙂 3. dan + 4 × 6. kyu + 6. dan

.      .      .

a Tatami Centrum beszámolója a vizsgáról

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

1 Komment

  1. Jani "barát" 2015.08.13. - 10:58 - Válasz

    Osu!

    Szívből gratulálok mindenkinek és kívánok további egészséget és kitartást a választott úthoz!

    Osu!

    Jani “barát”

Hagyj üzenetet