A klub történelmében 2007-től egyfajta generáció váltás volt megfigyelhető. A korábban ide tartozó gyakorlók közül többen, ettől az időponttól kezdődően fokozatosan léptek az önállóság útjára. Ez folyamat gyakorlatilag ebben az évben zárult le a sensei Galisz Péter által vezetett Mozgás Központ dojo hivatalos önállósodásával.

Az 1990-es évek második felétől az akkorra már haladó szintet képviselő gyakorlók edzései, valamint az azokon végzett munka mennyisége és minősége olyan megoldhatatlan feladat elé állította a hozzánk érkező érdeklődőket, hogy közülük senki nem volt képes átugrani az előtte tátongó szakadékot. Ez a szakadék pedig nőttön-nőtt, hiszen a haladók fejlődése mindig kíjjebb tolta a terhelésük határait. Ebből az időszakból nem is maradt senki, aki kezdőként képes lett volna a klubhoz tartozást kiérdemelni (valószínűleg én sem lettem volna erre képes).

Akkor hoztam azt a döntést, hogy nem fogadok újakat az edzésekre, hiszen nem jó érzés az, ha megoldhatatlan feladat elé állítják a témával éppen csak most barátkozó érdeklődőt. Másrészről a haladók további fejlődéséhez szükség volt a rendelkezésünkre álló összes lehetőség (ami akkoriban is elég szűkös volt :)) teljes felhasználására (idő és energia). Ez az állapot egészen a 2000-es évek elejéig állt fenn, amikor Galisz Peti vezetésével indítottunk új, kezdő csoportot. Minden hozzánk érkező érdeklődő, ekkortól ebben a csoportban kezdhette meg az ismerkedést a ju jitsu harcművészetével. Itt a kezdőknek megfelelő körülmények között (edzésidőtartam intenzitás, mentális terhelés, stb.), mindenki lehetőséget kapott a kihívások teljesítésére, a változásra és fejlődésre.

A kezdő csoport szükségességét igazolják az elmúlt évek történései. Amikor nem volt ilyen lehetőség, senki nem maradt az érdeklődők közül hosszabb ideig az edzéseinken. A megadott lehetőség pedig azt eredményezte, hogy a Peti kezdő csoportjába érkező érdeklődők közül többen is, napjainkban a Peti által vezetett Mozgás Központ dojo gerincét alkotják.

Klubunkban, a 2007 utáni generáció váltást követően nyílt arra ismét alkalom, hogy kezdőket fogadhattam az edzéseimen. Innentől kezdődően az edzések ismét a számukra optimális módon történtek, aminek eredményeként napjainkra egy olyan gerinc alakult ki ismét (hét, majdnem nyolc :), 5.kyu fokozatú gyakorló), akik együtt fejlődve mostanság lépnek a haladó gyakorlók szintjére. Ennek megfelelően a tréningek mára megint olyan szintre értek, amikor újra megjelent a tátongó szakadék a kezdők lehetőségei és az edzések terhelése között.

Egyre gyakoribbá vált, hogy a hozzánk érkező érdeklődők (ezekben nincs hiányunk 🙂) szinte azonnal, de legjobb esetben is néhány edzés után feladták a reménytelennek tűnő küzdelmet. Több esetben is jelezték, soknak érzik a tréning terhelését. Ilyenkor mindig azt javasoltam, látogassanak el a városunkban található, a szövetségünkhöz tartozó másik két dojo-ba is, mivel lehetséges, hogy ott találják meg a nekik ideális lehetőségeket és feltételeket.

A jelenlegi helyzet tehát ugyanaz, mint amit már korábban megéltünk, és a mostani döntésem is az akkorival megegyező. Ez év szeptemberétől nem fogadok új tanítványt a meglévő csoportba, az a továbbiakban a haladók zárt csoportjaként működik, ahogyan a klub csoportjainak ismertetésénél meghatározásra került.

Döntöttem emellett arról is, hogy mivel a feltételeink ezt most megengedik, szeptembertől új kezdő csoportot indítok, amiben minden hozzánk érkező érdeklődő megkapja a lehetőséget a fejlődésre. A kezdő edzések nem lesznek mások, mint a haladók tréningjei, de terhelésükben (fizikai, szellemi, mentális) a kezdők lehetőségeihez igazodnak.

Az edzéseket én vezetem (Füvesi Sándor), de mellettem részt vesznek majd a klub instruktorai és haladó gyakorlói is. A kezdő csoport ilyen módon egy teljesen nyitott csoport, ahol mindenkit örömmel látunk, aki úgy érzi, szeretne velünk közösen edzeni.

A kezdő edzések időpontja:

kedd és péntek: 18.00 – 19.30

.

Kép 009

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet