Második alkalommal rendezte meg az Egészséges Vásárhely Program – Egészségfejlesztési Iroda (EVP-EFI) a Mozgás Éjszakája programot. Az elmúlt évben a Szikáncson tartott klub edzőtáborunk részeként kapcsolódtunk be az események forgatagába, ebben az évben azonban, mi is beköltöztünk egy rövid időre a város szívébe, hogy onnan csábítsuk be az arra járó érdeklődőket Tatamiország különleges világába… 🙂 .

Régi barátaink az aikido-sok, nagy örömünkre csatlakoztak hozzánk ezen az érdekesnek ígérkező programra, és így számbelileg is gyarapodva várhattuk az előttünk álló éjszaka kihívásait. Mint később ez beigazolódott, nem alaptalanul gondoltuk azt, hogy minden segítő kézre és lábra nagy szükség lesz… 🙂 .

A kitelepüléseinkkor (Sportágválasztó, szabadtéri edzés, stb.) szokásos mennyiségű szőnyegmennyiség másfélszeresét vittük most a helyszínre, és úgy gondoltuk ezzel megfelelően felkészültünk; ez elég lesz – hát, tévedtünk… 🙂 .

Fél nyolc után nem sokkal már a helyükön voltak a tatamik, asztal, székek és minden más eszköz is. A Kossuth tér közepén a nagy harang szomszédságában, szépen nyírt pázsiton, színpompás virágok mellett és méltóságteljes fák óvó ernyője alatt igazán idilli környezetben rendezkedhettünk be. A nyolc órai megnyitóra együtt sétáltunk el a BFMK előtt felállított színpad elé.

Köszönhetően a városunkban ezidőben tartott programok sokaságának is (Ifjúsági Úszó Európa Bajnokság, koncertek és eszem-iszom finomságok fesztiválja 🙂 ), igazi emberfolyam hömpölygött a sétálóutcán, így már a művelődési központ elé eljutni is beletelt egy kis időbe 🙂 .

A színpadon a Mozgás Éjszakája szervezői és megvalósítói tartottak egy rövid köszöntőt és megnyitót, majd ezt követően az előttünk álló eseményekhez tökéletesen passzoló flashmob bontakozott ki. Fiúk, lányok, kicsik és nagyok, ifjúk, és örökifjúk mind együtt mozogva egy látványos koreográfiával hangolták rá a nézőközönséget az este sport programjaira.

Fél kilenc körül értünk vissza a főhadiszállásunkhoz, ahol már akadt jónéhány kíváncsiskodó, hogy akkor most mi is lesz itt ?; és szerintük már most azonnal kezdhetnénk is 🙂 . Nem is ellenkeztünk, hanem hipp-hopp mindannyian magunkra öltöttük a mai napra kiválasztott munkaruhánkat 🙂 , és megkezdtük szolgálatunkat Tatamiország területén 🙂 .

Az előzetesen kiadott programtervezet szerint 21 és 22 óra között rövid bemutatókat és bemutató edzést tartunk; ez annyiban módosult, hogy az aikido-s barátainkkal közösen már háromnegyed kilenc előtt szőnyegre léptünk és megkezdtük a rövid technikai blokkok bemutatását. Az aikido-s barátaink jóvoltából még színesebbé tudtuk tenni ezt az időszakot, hiszen a tatamit egymás között felosztva, egyszerre több helyen, egy időben többféle technika volt látható.

A ju jitsu minden területéből adtunk egy kis ízelítőt, mégpedig olyan szituációs helyzetekben, amely talán könnyebb érthetőséggel segíti a laikus nézőközönséget a látottak értelmezésében. Mutattunk küzdő szituációkat, önvédelmi helyzeteket (a hölgyeink itt is kiválóan helyt álltak), gyerekeknek képesség fejlesztő gyakorlatokat, eszközhasználatot, és még olyat is, amit közel, s távol máshol nemigen lehetett ezen az estén látni. Járt nálunk egy Jedi Lovag a fénykardjával, bár volt aki Darth Vader-nek nézte, más pedig Harry Potter-ként hivatkozott rá… 🙂 . Hát hová tart a világunk, ha már egy Jedi Lovagot, akinek fénykardja van, sem ismerünk fel ? 😀 .

A bemutatók után egy rövid szünet következett, amíg rendeztük a sorainkat 🙂 , majd megkezdtük a bemutató edzéseinket. Az aikido-s barátaink léptek tatamira először, majd jöttünk mi. Mindkét csapat fél-fél óra időtartamban adott ízelítőt az általa gyakorolt harcművészet edzéseinek légköréből, szellemiségéből, technikáiból és az alkalmazott oktatási módszertan elemeiből. Gyakorlatilag csináltunk egy teljes tréninget, ahol mindenből csak a legjellemzőbb mozgásokat hajtottuk végre. Ennek megfelelően volt sorakozó, meditáció, tiszteletadás, általános és speciális bemelegítés, bázis gyakorlatok (ütés, rúgás, esés, dobás), technikai blokk, küzdő technikák, erőnléti gyakorlatok, majd levezetés, meditáció és tisztelet adás. Mondanom sem kell, elég gyorsan telt az idő… 🙂 .

A nyilvános fellépéseink alkalmával általános történés, hogy ahol megjelenünk a fehér ruháinkban, ott rövid idő alatt összegyűlik néhány kíváncsiskodó 🙂 . Persze lehet, először nem tudják eldönteni, hogy a pékek vagy a hentesek akarnak sztrájkolni, de miután elkezdünk egy kicsit mozgolódni, világossá válik, hogy nem az élelmiszeriparból jöttünk… 😀 . (na jó de akkor vajon honnan? 😀 ) . Most sem volt ez másként; a Kossuth téren is egyre többen gyűltek körénk és figyelték érdeklődve az ott zajló eseményeket.

A tíz órakor kezdődő közös edzésen már annyian voltunk a tatamin, hogy rögtön láttam, előzetesen eléggé alábecsültük a szükséges területet; így volt aki a tatami mellett gyakorolva tartott velünk. Az edzésen minden korcsoport képviseltette magát. Közösen játszottunk és ügyesedtünk a három esztendős atomhangyákkal éppen úgy, mint az egyre nagyobb és nagyobb ifjúsággal, érett férfi emberekkel és örökké ifjú hölgyekkel, valamint nagy örömünkre eljött, és velünk edzett a klubunk alapítója, Nándi sensei is.

Szép feladat, egy ilyen színes összetételű társaságnak közös edzést vezetni, úgy hogy igencsak helyszűkében voltunk; ráadásul a tréning közben még folyamatosan jöttek, hogy be lehet-e még állni… 🙂 . Hát persze mondtam, hogyne lehetne 🙂 .

Jó hangulatban, sok nevetéssel telt el az egy óra úgy, hogy közben azért még talán ügyesedtünk és tanultunk is valamit 🙂 .

Nem volt megállás ezután sem, hiszen tizenegy órától interaktív tréninget tartottunk. Ebben az időszakban mindenkivel azt csináltuk, amit szeretett volna gyakorolni. Nem is kell mondanom a gyerkőcöknél a birkózás és az ehhez kapcsolódó játékok voltak a legnépszerűbbek, a nagyobbakat leginkább a küzdelem foglalkoztatta, a felnőttek körében pedig az önvédelem témaköre volt a középpontban. Nyugodtam mondhatom, komoly munkával telt az utolsó egy óránk, hiszen minden résztvevő odafigyelve, koncentráltan gyakorolt, csakúgy mint egy „rendes” edzésen; és bizony gyorsan odáig értünk hogy az éjfélt is jócskán túlhaladtuk, amikor tábort bontottunk és összepakolva magunk után, mindent visszaszállítottunk az edzőtermekbe.

Nagyszerű estén és nagyszerű rendezvényen vagyunk túl. Közel hatvan ember lépett tatamira a két óra alatt, és közülük több mint a fele végig ott volt velünk a szőnyegen. A kíváncsiskodók és érdeklődők száma pedig ennek a többszörösére volt tehető.

Köszönjük az EVP-EFI-nek, hogy ilyen színvonalas rendezvényt szerveztek és annak mi is a részesei lehettünk. Bízom benne lesz következő Mozgás Éjszakája is, és ha meghívást kapunk, ismét örömmel ott leszünk.

P1240096

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet