A Ju Jistu Klub Hódmezővásárhely történelme újabb fontos eseményéhez érkezett 2011. március 17.-én. Ezen a napon nyitotta meg kapuit, a klubunk 2. dan-os instruktora, sensei Galisz Péter által üzemeltetett Mozgás Központ.

.

.

Előzmények:

Galisz sensei és menyasszonya Marton Andi (aki szintén a klubtagunk) 2010 októberében kezdték megvalósítani sok munkával és ráfordítással azt az elképzelést, aminek eredményeként létrejöhetett a Mozgás Központ. Munkájukkal, egy régi rossz állapotú és igen változatos célokat szolgáló (kocsma, diszkó, stb.) ingatlanrészből a vásárhelyi Önkormányzat segítő együttműködésével, valamint több vállalkozás támogatásával egy változatos mozgásformákat kínáló edzőteremet varázsoltak.

Jól megfér itt egy helyen a reformtáplálkozás képviselete, a ju jitsu, a judo, valamint az aerobik edzésekkel. A ju jitsu edzések elindítását nagymértékben elősegítette a Magyar Ju Jitsu Szövetség támogatása, aminek köszönhetően 60 négyzetméternyi új tatami került az ízlésesen kialakított dojo-ba.

Peti és Andi erőfeszítéseinek eredményeként a Mozgás Központ működése a jövőben kapcsolódni fog a Hódmezővásárhelyen már ismert Egészséges Vásárhely Programhoz (EVP), így teremtve meg annak lehetőségét, hogy a minél szélesebb körben átadott információk segítségével egyre több emberben sikerüljön felkelteni a mozgás, a sport és az egészséges életmódra való törekvés igényét.

Amikor Petivel beszéltünk a megnyitó programjáról, akkor azt javasoltam hogy a klubunk egy bemutató edzés keretein belül tárja az érdeklődők elé a ju jitsu harcművészet jellemzőit. Egy ilyen jellegű demonstráció a ju jitsu harcművészet bemutatásán túl alkalmas arra is, hogy az érdeklődők a technikákon túl betekinthessenek a klubunkban folyó munkába, valamint ízelítőt kapjanak az edzések hangulatából is. Úgy gondoltam ezt a célt úgy valósíthatjuk meg leginkább, ha minden csoportunkból lesznek résztvevők a bemutató edzésen. Ezt az elgondolást némileg módosítanunk kellett (nem lett volna elég hely 🙂 ), így a manó, a senior, és az orosházi csapat csak jelképesen képviseltette magát, de így is több mint húszan vettünk részt a bemutató edzésen (éppen elfértünk 🙂 ), így a mostani bemutatón vettünk részt a legtöbben a klubunk történetében.

A bemutató edzés napja: 2011. március 17.

A megnyitó 15.00-kor vette kezdetét, Márti és én kb. negyedórával előtte érkeztünk. Ekkor már nagyon sokan voltak, igazából annyian, hogy nem is fért be mindenki, így mivel eléggé rossz idő volt (hűvös, esős), azok akik nem jutottak be inkább hazaindultak (szintén nem kevesen).

Megérkezésünk után köszöntünk a házigazdáinknak, majd körbe néztünk. Nagyon hangulatos belsőt sikerült kialakítani (öltözők, recepció, kis terem, nagy terem, stb.), így a sikeres működés, a jó hangulatú edzések és egyéb programok egyik fontos összetevője már megvalósult. A nézelődésünk közben persze nagyon sok ismerőssel és baráttal találkoztunk, akikkel elbeszélgettünk a megnyitó kezdetéig. A kis teremben nagyon sokféle reformkonyhai finomságot lehetett kóstolni a délután folyamán (nagy sikert aratott a látogatók körében 🙂 ).

A hivatalos programot a házigazda, sensei Galisz Péter kezdte egy rövid köszöntővel és bevezetővel, majd felkérte Almási István alpolgármester urat a Mozgás Központ megnyitására. Alpolgármester úr gondolatai után a most megalakult Hódmezővásárhelyi Judo Klub képviselője Dr. Hangyási Dávid szólt néhány szót, majd bemutatta az erre a jeles alkalomra ideérkezett vendégeket, Kovács Antal olimpiai- és világbajnok, valamint Braun Ákos világ- és Európa bajnok judo-sokat.

Ezzel kezdetét vette a nagyszámú érdeklődő előtt a judo bemutató, amit gyerekek kezdtek néhány alaptechnikával (gurulások, esések, alapmozgások, dobások), majd őket követték a judo kiemelkedő alakjai Kovács Antal és Braun Ákos.

Igazi judo “show-t” mutatott be a két bajnok, ahol a tökéletes technikák olyan barátságos és szimpatikus sportemberek közvetítésével voltak láthatóak, hogy nem volt olyan gyerek a teremben, aki ne akart volna azonnal judo edzésre járni :). Amellett hogy bemutatták a judo szépségeit, sok olyan érdekes történetet is elmeséltek, ami az elmúlt években a rendkívül sikeres sportolói pályafutásukon velük megtörtént. Remek hangulatot varázsoltak aminek csúcspontjaként a gyerekek küzdhettek mindkettőjükkel :). Biztos vagyok benne, hogy sokaknak életre szóló élmény volt ez a délután, talán a jövő bajnokai is most kaptak kedvet ehhez a nagyon szép sporthoz. Egy biztos, nehéz ennél motiválóbb, a judo-t népszerűsítő rendezvényt elképzelni :).

A bemutató után volt egy kis “üresjárat”, így lehetőség adódott a beszélgetésre valamint a reformkonyha közelebbi megismerésére :). Sokan elmentek haza és a mi bemutató edzésünkig még volt kb. negyven perc, de rövid gondolkodás után úgy határoztam, az előzetes időpontban kezdünk, nem hozzuk előrébb. Jó hogy így döntöttünk, mivel a kezdésre ismét megtelt a nézőknek fenntartott teremrész, így mi is sok érdeklődő előtt kezdtük meg a bemutató edzésünket.

Kicsik és nagyok egymással párban végezték a különböző bemelegítő gyakorlatokat a tiszteletadás után. Hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a gyerekek az edzésbe, hihetetlen motivációt adott mindannyiuknak, hogy most együtt edzhetnek a Nagyokkal :). Komolyan mondom úgy dolgozott mindenki hogy majd’ ki estek a ruhájukból :-D.  Az alap bázis technikákat rendkívül fegyelmezetten mutatták be, csak úgy mint az esés technika alapjait.

A bemutató edzésen mindenki tudásszintjének megfelelően hajtotta végre a közös gyakorlatokat, majd néhány ju jitsu technika és annak oktatásának bemutatása következett. Később áttértünk a különböző övfokozatok technikai szintjének ismertetésére páros gyakorlatok formájában. Itt végig haladtunk a fehér öv alaptechnikáitól egészen a fekete övhöz kapcsolható kontra, kombinációs illetve eszközös technikákig. A bemutató edzést közös erőnléttel és levezetésként játékkal fejeztük be.

Az edzés időtartama alatt ismertetésre került a ju jistu története, jellemzői, a látottak magyarázata, valamint minden olyan tudnivaló és információ, ami a bemutató kapcsán felmerülhet.  A tréning befejezése után nagyon sokan jöttek gratulálni és érdeklődni az edzésekről, ezért úgy gondolom a bemutató elérte a célját és sikerült elősegíteni  Galisz sensei, a Mozgás Központban  működő csoportjainak szélesebb körű megismertetését.

Mindannyian nagyon jó élményekkel tértünk haza, jó volt így közösen edzeni. A tervezett nyári klub táborunk pedig lehetőséget ad majd arra, hogy a klubunk összes tagja, kicsi és nagy, fiatal és tapasztaltabb, újra együtt, egyszerre legyen a tatamin.

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely sok sikert és kitartást kíván sensei Galisz Péternek a Mozgás Központ hosszútávú és színvonalas működtetéséhez.

Természetesen a klubunk eddig működő csoportjai továbbra is a megszokott helyen és időpontokban dolgoznak tovább. A Mozgás Központ létrejöttével a korábbi edzéslehetőségek nagymértékben kibővültek az új színvonalas környezetben, így minden érdeklődő megtalálhatja a számára ideális időpontot és helyszínt.

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

4 hozzászólás

  1. Füvesi Sándor 2011.03.20. - 12:55 - Válasz

    Kedves Andi és Peti!

    Gratulálok a Mozgás Központ megvalósításához!

    Köszönöm a meghívást, nagyon jól érezte magát mindenki akivel csak beszéltem. Úgy gondolom egy nagyon jól sikerült, remek hangulatú programot sikerült megrendeznetek. (bár volt olyan autó, ami nem a megfelelő helyen parkolt 😀 ).

    Kívánom, hogy minden kitűzött célotok sikeresen megvalósuljon, amihez ahogyan a múltban, úgy a jövőben is (igényeitek szerint 🙂 ), számíthattok a klubunk és jómagam teljes támogatására!

    Szeretném köszönetem kifejezni a Magyar Ju Jitsu Szövetségnek az új dojo létrejöttéhez adott jelentős segítségéért.

    Barátsággal:
    Füvesi Sándor

  2. Berkes László 2011.03.20. - 17:22 - Válasz

    Kedves Andi és Peti!

    Számomra újdonság, hogy a hely is vadonatúj és azt is Ti alakítottátok ki. Eddig csak a ju jitsu edzésekről tudtam, de itt még többről van szó! Komoly, (két) egész embert kívánó feladat, melyhez gratulálok! Kívánom, hogy terveiteket sikerrel valósítsátok meg, ehhez az én segítségemre, a mi segítségünkre (klub, szövetség) is számíthattok!

    Berkes Laci

  3. Fekete Sándor 2011.03.22. - 00:53 - Válasz

    Kedves Barátaim!

    Gratulálok a gyönyörű terem megalkotásához. Igazán követendő példa lehet mindenki számára, hogyan lehet kocsmát edzőteremmé varázsolni. 🙂
    És köszönöm a lehetőséget, hogy ott lehettem veletek a megnyitón és az azt követő edzéseken is.

    Csak így tovább, had menjen!

    Black Szása

  4. Suhajda Évi 2011.03.22. - 11:12 - Válasz

    Kedves Andi és Peti!
    Gratulálok az új edzőteremhez! A leírtak alapján nagyon jól sikerült a felújítás és a megnyitó is. Örülök, hogy sikerült megvalósítanotok egy álmotokat.
    Kívánok nagyon jó edzéseket!
    Évi

Hagyj üzenetet