.

Karácsony van, a lélekben lakozó legelemibb emberi érzés ünnepe, mégis oly sokszor feledjük el… No nem az ünnepet, hanem annak legfontosabb üzenetét…

.

A Karácsony időszaka napjainkra messze túllépett a vallásos hitből táplálkozó közösségeken. Manapság (szinte) mindenki „karácsonyozik”. A hívők a meggyőződésüknek megfelelően ünnepelnek, a többiek pedig leginkább a Szeretet Ünnepeként aposztrofálják a karácsonyfa állítás és az ajándékozás történéseit.

Nem szükséges korszakokon átívelő kutatásba bocsátkozni, csupán elég néhány évtized mélységében visszaemlékezni, hogyan teltek a Karácsonyi Ünnepeink. Akiknek az évei száma ezt lehetővé teszi, maga is átérezheti a változást. Évről-évre minden nagyobb, pompázatosabb, fényesebb lett. Mára ott tartunk, hogy az est leszálltával Ünnepi fényárban úszik minden település közösségi tere, és a legtöbb házon is sokszínben pompázó és villódzó fények futnak, nem is beszélve a háztetőkön pihengető szarvasokról és az itt-ott csüngő Télapókról… 🙂 .

Tisztára olyan, mint ha a Grincs történetéből Kifalva életébe csöppennénk bele mindannyian – már alig várom hogy megjelenjen az üzletek polcain a mega-giga több funkciós fényfüzér fellövő full automata sorozatvető gépágyú 🙂 .

Közben persze mindenki rohan az ajándékok után. A reklámok ilyenkor cunami fokozatba kapcsolva zúdítják az emberekre a legjobb ajánlatokat. Vásárolj – hirdetik – és ezzel örömet, boldogságot okozol. Itt a legjobb alkalom amikor kimutathatod a szereteted. Igen – mondják – bűntudatod van, mert az egész évben más dolgokkal voltál elfoglalva, de most itt az alkalom, vásárolj és minden a helyére kerül.

Mielőtt félreértés adódna, nem a kereskedelem és az üzlet a jelenség mozgató rugója (az csupán az eszköz), hanem maga az ember… aki azt mondja: az idő pénz. Az ember, aki igyekszik, rohan, feszült, stresszes és mindeközben tudja, érzi hogy valami nem jó. Aztán eljön a Karácsony, és a rossz érzéseinek tüneti kezelését keresi. Keresi a legszebb ajándékot…

Segítek, nem kicsit – nagyot 🙂 . Elárulom mi a legszebb ajándék. A legszebb ajándék, az idő! Azt mondják: az idő, pénz – én azt mondom: az idő, minden pillanat maga az élet…

Egy Momo nevű kislány meséli el annak az összeesküvésnek az igaz és hiteles történetét (Michael Ende – Momo), amelynek mindannyian részesei vagyunk, bár a legtöbben nem is tudnak róla.

Valóban igaz, lehetünk egyre szervezettebbek hatékonyabbak, spórolhatunk az idővel és így több pénzt, magasabb profitot termelhetünk, és a megspórolt idővel további pénzhez juthatunk; vagyis a tétel igaz – az idő, pénz.

A kérdésem csupán annyi, hogyan tudjuk majd felhasználni a rengeteg megspórolt időnket (pénzünket) akkor, amikor a gyermekeink már felnőttek és „kirepültek”, a szeretteink, barátaink már eltávolodtak vagy elmentek mellőlünk, és akkor döbbenünk rá milyen jó lenne velük újra játszani, sokat beszélgetni, iskolába kísérni, sétálni, vagy csak ülni egymás mellett kézen fogva… Bármennyire is szeretnénk, bármennyi pénzt is spóroltunk, akármit is vásároltunk belőle, nem tehetjük meg, az idő elveszett, a pillanat elmúlt…

Az idővel nem lehet spórolni, csupán megélni vagy elveszíteni lehet annak minden pillanatát. Adjuk hát az időt ajándékba a szeretteinknek, éljük meg közösen a pillanatokat, nem csak Karácsonykor, de minden egyes napon.

Legyünk ott a Karácsony minden pillanatában, érezzük és éljük meg az értékeink valóságát (szeretet, tisztesség, becsület, barátság), majd tegyük mindezt az egymást követő napok sokaságában: Legyen minden nap Karácsony… 🙂 .

Tisztelt Látogatóink és Kedves Barátaink,

a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely nevében kívánok:

Boldog, békés ünnepeket, szeretetben és jó egészségben!

Füvesi Sándor

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet