2015. október 28.-án került megrendezésre Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda és az EVP-Egészségfejlesztési Iroda Európai Unió által támogatott projektjeinek közös, projektzáró konferenciája. A projektben a klubunk, az Önvédelem mozgásprogram végrehajtásával vett részt.

A konferencia megnyitóján felszólaltak az egészségfejlesztésben érintett helyi és országos döntéshozók, valamint szakemberek, akik bemutatták az idáig bejárt utat, a jelen eredményeit és kihívásait, majd betekintést adtak a jövőbeli stratégiai célok meghatározásába.

A program további részében a projektek kerültek bemutatásra:

  • a projektmenedzsment szemszögéből
  • a prevenciós rendelők működése és eredményei
  • a lelki egészség program bevezetése és tapasztalatai
  • a testsúlykontroll program bevezetése és tapasztalatai
  • a mozgásprogramok bemutatása és tapasztalatai.

A mozgásprogramok között az Önvédelem témaköréről adtunk egy vázlatos, rövid, ámde átfogó képet, amelyben helyet kapott az elvégzett program bemutatása és a tapasztalatok értékelése.

Az Önvédelem mozgásprogram alapelvei:

Az Önvédelem program megvalósításának központi eleme, az önvédelem folyamatának, valamint a hozzá kapcsolódó alapelvek és összefüggések megismerése, gyakorlása, a szükséges képességek megszerzése és folyamatos fejlesztése volt.

A hatékony önvédelem képességének megszerzése egy folyamat eredményeként jöhet létre. Ebben a folyamatban három jól elkülöníthető, de egymástól el nem választható tényező van jelen.

1. Mentális felkészültség
2. Fizikai felkészültség
3. Technikai felkészültség

Az Önvédelem mozgásprogram végrehajtási módszertana:

1. Mentális felkészültség

A kiegyensúlyozott mentális állapot egyik fontos összetevője a test természetes mozgásainak a megléte, és azok funkcionális működőképessége. A programban részvevők, a tartásjavító és egészségmegőrző foglalkozáson fejleszthették természetes mozgásuk hatékonyságát. A mentális felkészültség fontos összetevő, a hétköznapi életünk kiegyensúlyozottságának megteremtésében és fenntartásában is. Ennek egyik alap eszköze a test természetes mozgásának a használata. A tréningek az alábbi alapelemekből épültek fel:

  • a természetes mozgáshoz kapcsolódó elméleti ismeretek áttekintése (tartás, mozgáskoordinációs, légzési, stb. hibák)
  • alap mozgások megismerése és bővítése
  • funkcionális gyakorlatok megismerése és bővítése
  • gyakorlás

2. Fizikai felkészültség

A kondicionáló edzések lehetővé tették a korábban elsajátított természetes mozgások intenzív és energikus végrehajtását, amely nagymértékben hozzájárul a tanult technikák hatékony alkalmazhatóságához.

  • alapelvek áttekintése
  • alap mozgások megismerése és bővítése
  • funkcionális gyakorlatok megismerése és bővítése
  • gyakorlás

3. Technikai felkészültség

Az önvédelmi helyzetben a megfelelő taktika és technika lehetőséget ad a kezdeményezésre, a kontroll megszerzésére és fenntartására.

  • alapelvek áttekintése
  • alap mozgások, technikák és taktikák megismerése és bővítése
  • a földre kerülés alapjai, alapmozgások a földön
  • a test kiütési pontjainak, és a harcképességet döntő mértékben befolyásolni képes funkcionális területek működésének, valamint a hozzájuk kapcsolódó összefüggések megismerése
  • eszközök használata
  • szituációs helyzetgyakorlatok
  • gyakorlás

Értékelés:

A programban részt vevők,

  1. közül többen is elindultak egy olyan úton, amely reálisan magában hordozza a sikeres és tartós életmódváltás lehetőségét.
  2. között nagyon sokan korábban nem sportoltak, viszont a programban folyamatosan és következetesen részt vettek a tréningeken, amelynek hatására a mentális és fizikai kondíciójuk érezhető és mérhető módon pozitív változást produkált.
  3. megismerték és gyakorolták a helyes légzést, valamint az egészséges tartást, hozzásegítve őket a mindennapok életminőség szintjének emeléséhez.
  4. fizikai kondíciójuk paraméterei javuló irányba indultak el (erő, állóképesség, kitartás, dinamika, koordináció, stb.).
  5. megismerték az önvédelem folyamatát, alapelveket, mozgásokat, technikákat, taktikákat és stratégiát. Szituációs gyakorlatok sokaságával gyakorolták ezek gyakorlati alkalmazását és szereztek tapasztalatokat, amelyek nagymértékben segítségükre lesznek bármilyen stresszel és konfliktussal terhelt helyzet megfelelő kezelésében.

A sikeres, pozitív irányba mutató életmódváltás egyik legnehezebb alkotóeleme a motiváció folyamatos fenntartása. A projekt keretein belül megvalósított mozgásprogramok pontosan ezen a területen képesek nagyszerű segítséget adni a résztvevők számára. Az egészséges mozgás élménye által adott érzés az, ami mindenkit képes lehet motiválni a következő lépés megtételére…

alapmozgások

A konferencia zárszavában elhangzottak szerint, a mai rendezvény apropóját ugyan egy program sikeres lezárása adta, ám az elért eredményekre építve további erőfeszítésekre, az egészségfejlesztési programok folytatására van szükség.

EFI-JJKH

.      .      .

kapcsolódó hírek:

Közös konferencián zárt a makói és vásárhelyi egészségfejlesztési projekt

Előremutató eredmények – lezárult az EVP projektje

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet