A Gyerek csoportokban (manó, gyerek, iskolai) az iskolai szünetekben nem tartunk edzéseket. A legnagyobb szünet (nyári szünet) előtt minden évben hagyományosan egy évzáró edzéssel zárjuk a munkánkat a dojo-ban, hogy aztán a kis idővel ezután megrendezésre kerülő ManóMenő Partival már az előttünk álló nyár hangulatát alapozzuk meg… :).

Bár minden edzésünk nyílt, és szabadon megtekinthető, azért általában ezen az eseményen vannak legtöbben jelen az anyukák, apukák, és mindenki más, aki szeretné látni mennyit ügyesedtek a gyerkőcök az elmúlt időszakban.

Az év végi záró edzésen minden olyan területtel foglalkozunk, ami az edzések alatt előkerült, ezért olyan ez mint egy „vizsga”, ahol minden résztvevő nagyon komoly 🙂 megmérettetés alatt mutatja meg ügyességét anyának, apának és a sok kíváncsi tekintetnek.

A módszertan, amit ezeken a foglakozásokon használunk, nem eredmény centrikus, nem kell senkinek megtanulni semmit, mindenki önálló ütemben, és ha kell személyre szabott módon halad a saját maga tempójában. A hangsúly az általános és egészséges fejlesztésen van (testi, szellemi, mentális), ahol a fókuszpont az igaz érzésekben gazdag élmények megélésén van.

A mai „vizsgán” a Gyerek csoportban nálunk edző lurkóknak mintegy fele volt jelen. A gyerekek másik fele, a Manó csoport tagja, vagy év közben később csatlakozott hozzánk, és még időre van szükségük az alapok megismeréséhez.

Az évzáró edzés olyan, mint bármelyik más edzésünk csak kicsit több a nézőnk :). A sorakozó, tiszteletadás, bemelegítés minden egyen mozzanata sokat elárul a gyerkőcök jellemzőiről. Az alap ütő, rúgó és esés technikák megfelelő szintű végrehajtása, nagyfokú koncentrációt és koordinációt igénylő feladat, és nincs ez másként az erőnléti elemek és küzdelmi játékok esetében sem.

Sokan szokták kérdezni mit figyelek egy ilyen gyerek edzésen. Látni a technikai részek alapjainak megjelenését (légzés, csípő), a koordináció és a pontosság folyamatos erősödését, fejlődését, persze örvendetes dolog. Ami azonban számomra igazán fontos, hogy látom és érzem a gyerekek jókedvét, amellett hogy figyelmük koncentrált és egész lényük életkorukat meghazudtolóan összeszedett, mozgásuk tudatosan felépített és koordinált. A mindenkiben meglévő egészséges versengés mellett, érezhető a társak segítése érzésének a megléte, ami nem egyszer a győzni akarást is képes felülírni…

Az edzés légköre, hangulata, a gyerekek „aprónak” tűnő gesztusai (tekintet, mosoly, tartás, mozgás, stb.) mind fontos jelek, amelyekből jól megismerhető résztvevők lelkének és aktuális lelkiállapotának a jellemzői (boldog, jól érzi magát, felszabadult, magabiztos, feszült, bizonyítani akar, fél, bizonytalan, stb.).

A figyelem megtartása, fókusza, a kapott feladatok, javítások végrehajtása mind fontos szempont a fejlődésük mértékének és irányának megítélésében, a szellemi képességeik változásának megismerésében.

Az elvégzett fizikai anyag és terhelés, a végrehajtott technikák és mozgások mennyisége, minősége és intenzitása pedig, pontos képet ad a testi jellemzőik változásának területéről.

Minden jelen lévő gyerkőcünk nagyon nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Az edzést most is a jó és felszabadult hangulat töltötte meg (a fegyelem azért a szokásosnál is nagyobb volt, mivel egy picit érződött minden lurkón „a most megmutatom” –ból eredő feszültség :)), ami végig kitartó figyelemmel és fizikai erővel társult. Nem is tehettem mást, mint megdicsértem az edzésen résztvevők teljesítményét, és személyre szólóan néhány mondatban elmondtam mi az, amiben nagyon ügyesek voltak, és mit kell egy kicsit többet gyakorolniuk 🙂 …

20140602gyerek

Köszönöm Mártinak a sok odaadott energiát, ami az edzésekben és a gyerekeken érződik, hiszen azon túl hogy erősödnek és ügyesednek, sikerült rájuk ragasztania (hogy képzavarral éljek :)) az egészséges mozgás szeretetének kórságát :).

Nagyon jó érzés a gyerekekkel a dojo-ban együtt lenni, számunkra edzésvezetőknek máshol nem megszerezhető tapasztalatok gyűjthetőek, amelyek semmilyen könyvben, tanfolyamon vagy oktatáson nem elérhetőek csakis ott és akkor megélhetőek. Talán ezért is van, hogy sehol máshol nem fáradok el annyira :), mint a gyerek edzések végére, ezért hát nem csak a gyerkőcöknek jön jól a nyári szünet hanem nekünk is… :).

Találkozunk a ManóMenő Partin… majd pedig szeptemberben újra az edzőteremben.

Kívánok szép nyarat és jó pihenést!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet