A klubunk soron következő házi vizsgáján hárman 6. kyu, ketten 4. kyu, és szintén ketten a 3. kyu anyagát mutatták be az instruktorok, valamint az érdeklődő nézők előtt. A 6. és 4. kyu-ra vizsgázók között többen is voltak, akik már korábban is nagyon közel álltak a vizsgához, ám az utolsó pillanatban mindig közbe jött valami (betegség vagy a hivatás) és így tolódott a vizsgán való megmérettetésük időpontja (bízunk benne, most nem szól közbe ilyen előre nem látható körülmény).

A több évtizedes házi vizsga hagyományunk érdekes jellemzője, hogy általában sokkal jobban izgulnak a résztvevők itt, mint a szövetségi megmérettetésen. A házi vizsga szokásosan az egyéni bemelegítéssel kezdődött, amelyet pontban hat órakor a sorakozó, tiszteletadás és a tervezett menetrend ismertetése követett.

Először a 6. kyu-ra vizsgázók léptek tatamira. A két férfi vizsgázó mellett újra van egy hölgy tagunk is, aki úgy döntött megkezdi a ju jitsu harcművészet útján az első lépéseket. A vizsga, a japánul vezényelt bázis, esés, valamint a ju jitsu technikai anyag bemutatását követően erőnléttel zárult, amelyet a vizsgázók személyre szabott értékelése követett.

Mindhárman olyan teljesítményt nyújtottak, amely előzetesen várható volt, most is tisztán látszott az örökbecsű igazság, hogy a több gyakorlással eltöltött idő, mélyebb és biztosabb tudást eredményez. Az értékelésben közös volt, hogy a vizsgát figyelemmel kísérő instruktorokban nem maradt hiányérzet a látott és tapasztalt teljesítmények után. Útravalóként az összegzésben ráirányították a gyakorlók figyelmét azokra a részletekre és területekre, amelyekre a további fejlődésük során kicsit hangsúlyosabban kell koncentrálniuk.

Rövid szünetet követően a 4. kyu-ra vizsgázók kezdték meg a tudásuk és felkészültségük bemutatását. Az első feladatként végrehajtott atemi kata mozgásanyag mindkét esetben hűen tükrözte a végrehajtó személyiségét, valamint a reá jellemző megoldásokat és mozgásjellemzőket. Klubunkban a 4. kyu atemi kata-t minden gyakorlónak önállóan, saját magának kell összeállítania, amelyhez természetesen minden segítséget megadnak mind az instruktorok mind pedig az edzőtársak. Egyetlen fontos feltételnek kell maradéktalanul teljesülnie, a megalkotott formagyakorlatban benne kell lennie az eddig tanult összes ütő, rúgó, védő, támadó, és állás technikának, valamint ezek kombinációinak. A vezényelt esés technikák végrehajtása után, egyenként, önálló módon mutatták be a ju jitsu technikai anyagot. Az erőnlét teljesítését követően az értékelés következett.

Mindkét vizsgázó bázis és esés technikájában voltak olyan elemek, amelyek a jelen szintnek teljesen megfelelnek, ám a következő szintre lépéshez ezen területek fejlesztésére fokozott figyelmet kell fordítani. Ezen a vizsgán már megmutatkoztak olyan mentális jellemzők is, amelyek további alakítása és fejlesztése messze nehezebb feladatot jelent a gyakorlók számára, mint az értékelésben meghatározott technikák pontosítása.

A végére maradtak a 3. kyu-ra vizsgázók, akik időközben a többi vizsgában is aktív szerepet vállaltak – vezényeltek bázist, voltak segítők az esés technikákban, és uke-ként segítették a 4. kyu vizsgákat. Aktív szerepvállalásuk az előző vizsgákon az ő vizsgájuk egy része is volt, hiszen a 3. kyu fokozat a Magyar Ju Jitsu Szövetség vizsgarendszerében instruktori fokozat, ami annyit tesz: nem elég az adott övfokozatnak megfelelő technikai anyag bemutatása, emellett olyan technikai, módszertani, edzésvezetési, elsősegély tudással (elméleti és gyakorlati) kell rendelkezniük, amely lehetővé teszi számukra az alapoktól a saját szintjükig a ju jitsu tanítását.

A 3. kyu bázis formagyakorlatában már meg kell jelennie a technikák alkalmazásának, valamint a helyes légzésnek és a megfelelő csípőhasználatnak. A ju jitsu kata-t követően az önállóan bemutatott eséstechnikai blokk és a ju jitsu technikák oda-vissza végrehajtása következett, majd az erőnlét teljesítésén volt a sor. Az értékelésnél technikai hiányosságok nem lettek meghatározva, csupán néhány pontosításra volt szükség.

A két vizsgázó, egymástól gyökeresen eltérő személyiségjegyekkel bír, ebből adódóan a habitusuk, és így az általuk gyakorolt ju jitsu is érezhetően különböző. Mindkettőjüknek a rájuk jellemző mentalitás a legnagyobb erősségük, de ugyanakkor ez a legnagyobb gyengeségük is egyben. Ezért, bár mindkettőjüknek más-más területen, de az előttük álló legnagyobb feladat amelyet a fejlődésükben meg kell oldaniuk, a megfelelő kontroll megérzése-kialakítása-megtartása együttesének az alkalmazása.

A 4. és 3. kyu vizsgáknak részét képezi a meghatározott töréstechnika és küzdelem teljesítése is, azonban a házi vizsgán ezt a két feladatot nem hajtjuk végre. Ennek egyszerű oka van: mindkét feladat megfelelő szintű teljesítése fokozottan sérülésveszélyes, ami szerencsétlen esetben a szövetségi vizsgán való részvételt is veszélybe sodorhatja. Ezért a töréstechnikát már korábban mindannyian teljesítették, a küzdelem pedig minden edzés szerves részét képezi.

Összefoglalva elmondható: ma minden vizsgázó a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely hagyományaihoz méltó házi vizsgát teljesített, melynek eredményeként minden társunk megkapja a lehetőséget, hogy részt vegyen a Magyar Ju Jitsu Szövetség soron következő vizsgáján.

3. kyu vizsga: 2016. április 16. 10.00 – Budapest

6. kyu és 4. kyu vizsga: 2016. április 27. 17.00 – Hódmezővásárhely

20160328 HV - 05

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

1 Komment

  1. Jani "barát" 2016.04.05. - 17:55 - Válasz

    Osu!

    Szívből gratulálok minden “házi” vizsgázónak!

    Osu!

Hagyj üzenetet