Kari barátunk a mostani itt tartózkodása alatt szinte minden kínálkozó alkalmat kihasznált arra, hogy részt vegyen a klub edzésein. A hétfői rendes edzésen végig csinálta a teljes tréninget, majd megbeszéltük hogy a keddi napon velem tart Orosházára is. Már csak az az egyetlen dojonk és csoportunk (a gyerekekét kivéve) ahol még nem járt, ezért most pótoltuk ezt a hiányosságot is.

2012. július 16. hétfő 18.00 – edzés Hódmezővásárhely

A hétfői tréningen a bemelegítés társas és egyéni gyakorlatok váltakozásával ment végig, amit a teljes alap bázis technikai anyag gyakorlása (állások, ütések, rúgások, védések, kombinációk) valamint a gurulás és esés technikák követtek. A ju jitsu technikai részben a csípő dobás és a fél váll dobás variációira néztünk néhány példát különböző lezárásokkal befejezve. Ezt követően a küzdelem alapjaival foglalkoztunk, a földön és állás közben egyaránt. A már 6. kyu fokozattal rendelkezők, most teszik meg az első lépéseket az eddig elsajátított technikák küzdelem közbeni alkalmazásának útján. A mintegy húsz percnyi folyamatos küzdelmet (nincs semmiféle szünet vagy megállás, nincs párcsere sem, semmi ami megtörné a folyamatosságot) lazítással, nyújtással fejeztük be. A tréning több mint két és fél óráját követően mindannyian jóleső fáradtsággal jöttünk ki a dojoból :).

Karit megkértem, ha holnap (kedd) velem tart Orosházára, akkor azt az edzést vezesse ő. Elvállalta a felkérést és ennek megfelelően megbeszéltük, hogy délután négykor találkozunk a dojonál és onnan együtt megyünk tovább Orosházára.

résztvevők

2012. július 17. kedd 16.30 – edzés Orosháza

Velünk tartott a mai napon Márti is, így hárman kerekedtünk fel Orosháza felé ezen a ragyogóan napos és kellemesen meleg nyári délutánon. Az orosházi csapatból hárman érkeztek a mai tréningre így nagyon családias hangulatban edzettük végig az előttünk álló bő egy órát. A tegnap megbeszélteknek megfelelően a mai edzést Kari vezette. A bevezetőben elmondta, szeretné megmutatni nekünk, hogy az általa gyakorolt Hokutoryu-ban (finn jiu-jitsu) általában milyen jellegű edzéseken vesznek részt a gyakorlók.

A bemelegítés nagyon laza és lassú mozdulatokból összeállított küzdő mozgásokból és gyakorlatokból épült fel. Tovább lépve, a lazaságot továbbra is megtartva, de már a dinamikát is előtérbe helyezve folytattuk a küzdő gyakorlatokat, immáron fogásokból. Kari folyamatosan látta el instrukciókkal a résztvevőket, felhívva a figyelmet a laza izomtónus megtartására, a fogások helyének és módjának a fontosságára. Változó fogásokkal kísérleteztünk valamilyen technikát megindítani a társunk pedig próbálta ezeket blokkolni vagy egyéb módon kivédekezni. Az edzés technikai része ezen a ponton kapcsolódott be, ugyan is az eddig gyakorolt alapmozgásokat vittük tovább egy-egy technikával és annak befejezésével. Befejező részként egy rövid játékos birkózás és nyújtás zárta le a mai közös tréninget (és persze a fényképezés :)).

résztvevők

Kari az edzés végén elmondta nem az volt a célja hogy akármilyen technikát is megtanítson nekünk a mai napon. Azt szerette volna átadni, hogy az itt látottak és tapasztaltak valamilyen apró gondolat vagy érzés formájában maradjanak meg a gyakorlók emlékezetében, segítve ezzel az általános fejlődésüket a ju jitsu minden területén. Ha eszünkbe jut majd valamilyen szituációban, a helyes irányok alkalmazása, a lazaság megtartása, a figyelem fókusza, a csípő helyes használata és bármi, ami a mai edzésen szóba került, akkor már bizonyosan hasznosan töltöttük el a mögöttünk hagyott kicsivel több mint egy órát.

Ezek a gondolatok igen közel állnak a klubunk szellemiségében képviselt alapelvekhez, ezért bár lehet más oktatási módszertant használnak, de az alapelvek azonosságához nem férhet kétség. Ez a egyezőség pedig ismételten igazolja azt, nem számít az, hogy két féle ju jitsu között kétezer kilométeres földrajzi távolság van, a helyes alapelvek felismerése megtartása és alkalmazása okán mindketten azonos ju jitsuval foglalkozunk, azzal ami működik…

Tisztelettel köszönjük sensei Kari Lehtonen-nek a látogatását és a tanítást, a jövőben is mindig szívesen fogadjuk klubunk bármilyen összejövetelén és rendezvényén.

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet