Szerda délután a szabadedzés időpontjában találkoztunk a Kocka utcai dojoban, a minden év, nyári időszakában megtartott módszertani edzés előtt. A mostani tréningen is két fontos témakör adta az alapját a képzésnek. Az egyik, az edzésen előforduló sérülések témaköre, a másik az oktatás módszertanának áttekintése.

A tréningen minden instruktorunk részt vett és most első alkalommal meghívást kapott Kósa Tamás és Füvesi László is. Tamás és Laci (mindketten 4. kyu fokozattal rendelkeznek) sensei Galisz Péter tanítványai és bár még nem érték el a módszertani edzésen való részvételhez szükséges 3. kyu övfokozatot, de Peti sérülése miatt nagymértékben szükség van rájuk az oktatás folyamán, hogy hatékonyan tudják segíteni Andi, Peti és a többiek munkáját.

Az első nagy témakör az edzésen előforduló és az azzal összefüggő sérülések. Az oktatás során mindig három tényező szerint beszéltük meg témákat:

  • hogyan, miképpen és milyen előzmények következményeként jöhet létre, alakulhat ki a sérülés
  • a sérülés felismerése, meghatározása és a helyes diagnózis felállítása
  • mi a teendő

Ilyen terminológia szerint haladtunk végig a három csoportba sorolt témakörökön.

  • ízület, izom, csont és egyéb sérülések
  • vérzések
  • eszméletvesztés

Nagyon fontos volt mindenki számára átismételni ezeket a nagyon hasznos ismereteket, amit mi sem bizonyított jobban, minthogy az előzetesen tervezett egy óra időtartam helyett több mint két és fél órán át foglalkoztunk velük. Simon Gyula barátunk, aki nem régen kezdte meg mentőápolói munkáját, mondta el a legszükségesebb tudnivalókat, válaszolt a kérdéseinkre és még gyakorló babát is hozott (Géza :)), “akin” mindannyian gyakorolhattuk (el is törtünk jópár bordát :)) a helyes technikák és módszerek végrehajtását (légzés-keringés vizsgálat, újraélesztés, belső szerveink elhelyezkedése, stb.). Köszönjük Gyulának a lelkiismeretes felkészülését és a közreműködését, a jövőben is számítunk a segítségére.

Mivel nagyon eltelt az idő, ezért a módszertani edzés második felét, ahol az oktatás módszertannal foglalkozunk, 2011 augusztus 6-án (szombat) 16.00 órai kezdettel tartjuk meg az Éva utcai dojoban.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet