A módszertani edzéseink olyan speciális foglalkozások, amelyen azokkal a módszerekkel, eljárásokkal és protokollokkal foglalkozunk részletekbe menő alapossággal, amelyek immáron több mint két évtizede határozzák meg a klubunk munkáját, szellemiségét, hangulatát és ezen keresztül a mindennapjait. A mostani, az első ilyen foglalkozás volt azoknak a társainknak, akik a fejlődésük azon szintjére értek el, ahol a mozdulatok utánzása (helyes beidegzése) mellett egyre hangsúlyosabbá válik a „miértek” megismerése és megértése.

A klubunk zöld övesei most kezdenek el tudatosan foglalkozni azokkal a folyamatokkal amelyeknek ezidáig is a részesei voltak, de sok esetben talán fel sem tűnt nekik, hogy a dojo történései olyan egymásra épülő lépcsőfokok, amelyek az alapelvek megtartása mellett mindenkinek személyre szabottan adnak lehetőséget a sokoldalú folyamatos fejlődésre. Mivel ez volt az első foglalkozásunk, ezért mindent az alapoktól kezdtünk el…

az eddig bejárt út és önértékelés
a ju jitsu alapelvei
a klub általános oktatási elvei

a tanulni könnyebb mint tanítani
az igazságosság alkalmazása
pártatlanság – becsületesség
együttes fejlődés
a tanulók az oktatók tükrei
az oktató legyen szerény
a szemlélet teszi az oktatót, nem az eltelt idő
gyakorlás közben ne mutassuk meg a tudásunkat hasznos cél nélkül
az oktatóknak együtt kell működniük

Megbeszéltük a klubunk felvételi eljárásának folyamatát, miért úgy van felépítve a módszerünk ahogyan azt már mindannyian megtapasztalhatták. Mi történik akkor, ha egy új érdeklődő érkezik a dojoba, és mi az az eseménysorozat, aminek a végén a kíváncsiskodó döntést hoz a klubhoz való csatlakozásáról.

A két és fél órás foglalkozáson öten vettünk rész. A zöld öveseink részére a jelenlegi edzésvezető instruktorok sok olyan tapasztalatot osztottak meg, amelyek segíthetik őket a fejlődésükben ezen a komoly kihívásokat jelentő területen. Az elkövetkezendő időszakban (egyre) több olyan feladat is vár majd rájuk, amelyek eddig számukra ismeretlen tudás, tapasztalatok, élmények és érzések megismerésének lehetőségét hordozza magában…

Mivel a mostani időkeretünket gyorsan elhasználtuk, hamarosan folytatni fogjuk az oktatási módszertan elveinek a megismerését, majd ezt követően a tréningek felépítése kerül sorra. Ezen ismeretek birtokában kezdjük majd meg az egyes technikák működésének a részletes megismerését és az oktatásuk folyamatának a lépésről lépésre történő elsajátítását.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet