Módszertani edzés – 2016. november 12.

Bejegyzés képe

A módszertani edzéseink olyan speciális foglalkozások, amelyen azokkal a módszerekkel, eljárásokkal és protokollokkal foglalkozunk részletekbe menő alapossággal, amelyek immáron több mint két évtizede határozzák meg a klubunk munkáját, szellemiségét, hangulatát és ezen keresztül a mindennapjait. A mostani, az első ilyen foglalkozás volt azoknak a társainknak, akik a fejlődésük azon szintjére értek el, ahol a mozdulatok utánzása (helyes beidegzése) mellett egyre hangsúlyosabbá válik a „miértek” megismerése és megértése.

A klubunk zöld övesei most kezdenek el tudatosan foglalkozni azokkal a folyamatokkal amelyeknek ezidáig is a részesei voltak, de sok esetben talán fel sem tűnt nekik, hogy a dojo történései olyan egymásra épülő lépcsőfokok, amelyek az alapelvek megtartása mellett mindenkinek személyre szabottan adnak lehetőséget a sokoldalú folyamatos fejlődésre. Mindent az alapoktól kezdtünk el…

az eddig bejárt út és önértékelés
a ju jitsu alapelvei
a klub általános oktatási elvei

a tanulni könnyebb mint tanítani
az igazságosság alkalmazása
pártatlanság – becsületesség
együttes fejlődés
a tanulók az oktatók tükrei
az oktató legyen szerény
a szemlélet teszi az oktatót, nem az eltelt idő
gyakorlás közben ne mutassuk meg a tudásunkat hasznos cél nélkül
az oktatóknak együtt kell működniük

Megbeszéltük a klubunk felvételi eljárásának folyamatát, miért úgy van felépítve a módszerünk ahogyan azt már mindannyian megtapasztalhatták. Mi történik akkor, ha egy új érdeklődő érkezik a dojoba, és mi az az eseménysorozat, aminek a végén a kíváncsiskodó döntést hoz a klubhoz való csatlakozásáról.

A két órás foglalkozáson négyen vettünk rész. A zöld öveseink részére a jelenlegi edzésvezető instruktorok sok olyan tapasztalatot osztottak meg, amelyek segíthetik őket a fejlődésükben ezen a komoly kihívásokat jelentő területen. Az elkövetkezendő időszakban (egyre) több olyan feladat is vár majd rájuk, amelyek eddig számukra ismeretlen tudás, tapasztalatok, élmények és érzések megismerésének lehetőségét hordozza magában…

Mivel a mostani időkeretünket gyorsan elhasználtuk, hamarosan folytatni fogjuk az oktatási módszertan elveinek a megismerését, majd ezt követően a tréningek felépítése kerül sorra. Ezen ismeretek birtokában haladunk tovább az egyes technikák működésének a részletes megismerése és az oktatásu(n)k folyamatának a lépésről lépésre történő elsajátítása felé.

.      .      .

A módszertani edzésünk délután kissé rendhagyó módon folytatódott tovább… Történt ugyanis, hogy korábban kitaláltam a dojo udvarán egymaga unatkozó csodaszép diófánkat alkalom adtán megörvendeztetjük némi fiatal társasággal 🙂 . Ezen elgondolás megvalósításaként a nagy füves területünkön néha-néha további növényi életformák  meghonosításán munkálkodunk 🙂 .

Ennek felvezetése volt a muskátlis virágládáink ablakpárkányokra kerülése (már két éve ajándékoznak meg bennünket a tavaszi-nyári-őszi időszakban színes ablakdíszekkel), majd ezt követte Gyula barátunk jóvoltából a canna virág földbe kerülése, ám ez igencsak rövid pályát futott be, mivel Miklós a nyári időszakban tarvágást végzett a szóban forgó területen – Miklós mentségére legyen, hogy utasításra cselekedett… 🙂 . Miklós egy héttel később színes tulipánokkal pótolta az megüresedett területet 🙂 . Azután jött Jani barátunk füge projektje, ami nem volt túl sikeres… 🙂 . Szót kell ejtenünk a málna hadműveletről, amely sok viszontagságokkal teli időszakot átvészelve idén már nyolc darab zamatos terméssel gazdagította a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely éléstárát 🙂 . A málna kontingenst ebben az évben tovább bővítettük, valamint megszületett az a terv, amit ma valóra is váltottunk.

Remek időnk volt, hiszen hol kevésbé, hol pedig jobban de leginkább mindig esett az eső 🙂 , ja és ezt még nehezítette a térdig érő szél is 🙂 . Ideális idő a faültetéshez 🙂 . Jani barátunk már délben hozzákezdett, és két órával később érkezett az erősítés.

Az elvégzendő feladat kettő magyar kajszi, kettő mandula kajszi és kettő füge fa szakos földbehelyezése volt. Ha ez kizárólag rajtam múlik, akkor ások hat kis lyukat amibe belefér a fák gyökérzete, majd betemetem és kész ennyi. A fák legnagyobb szerencséjére ez most nem így történt, mivel Jani barátunk sokat látott és tapasztalt faültető szakember, ezért aztán a szükséges technológiai sorrendet szigorúan betartva zajlottak az események 🙂 .

Tehát szépen sorban kiástunk hat jó nagy gödröt (hát ez nem volt egy egyszerű eset 🙂 ), azután trágyáztunk, földet terítettünk, majd iszaposítottunk, gyökeret metszettünk, fát állítottunk, földet terítettünk, légtelenítettünk, locsoltunk, megint földet terítettünk és végül elkészültünk 🙂 . El is játszottunk mindezzel egészen este hat óráig, amikor is végre elkészültünk 🙂 . Ilyen szakértő módon elhelyezett és ennyi pozitív energiával körülölelt fáink bizonyosan finom gyümölcsökkel fognak majd megajándékozni bennünket 🙂 .

faültetés

.      .      .

A módszertani edzéseink még néhány alkalommal párhuzamosan zajlanak majd, amíg a 4. kyu-s társaink meg nem szerzik az alapvető ismereteket.

Összes hír

Szólj hozzá!

Az e-mail címed sehol sem jelenik meg, harmadik fél nem férhet hozzá.
A *-gal jelölt mezőket kötelező kitölteni.

*
*

Az alábbi HTML elemek és attribútumok használhatók: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>