Az önvédelem folyamatának kontroll alatt tartásához szükségünk van a hatékonyan alkalmazható technikák és taktikák megismerésére, az ehhez szükséges fizikai kondíció meglétére, valamint az előbbi két terület felhasználását meghatározó mértékben befolyásoló, megfelelő szintű mentális felkészültségre. Ezek mellett hasznos, ha elegendő mértékben tájékozottak vagyunk a jog azon területéből, amely a „jogos védelmi helyzet” (ide sorolható a köznyelvben önvédelemként használt fogalom) témakörét szabályozza.

A mentális, kondicionális és technikai összetevők egységét és egymásra utaltságát jól szemlélteti az alábbi kis példázat.

Képzeljük el, sikeres autóversenyző szeretnénk lenni – szeretnénk valamilyen szintű önvédelmi képességre szert tenni.

Gondoljuk végig mi kell ehhez.

Először is, kell maga az autó (anélkül ugye elég nehéz autóversenyezni :)) – vagyis más szóval, kell a technikai háttér.

Aztán ha ez megvan, akkor kell bele üzemanyag, ami lehetővé teszi az autónk működését (anélkül nem megy, csak ha eljátsszuk… :)) – nélkülözhetetlen a szükséges fizikai paraméterek és kondíció megléte.

Lehet hogy nekünk van a legszuperebb technikával rendelkező autónk és abban a legjobb üzemanyag, azonban mindez csak akkor ér valamit a versenypályán, ha képesek vagyunk azt hatékony módon üzemeltetni, vagyis rendelkezünk megfelelő szintű tudással és felkészültséggel – hiába ismerünk sok használható technikát és vagyunk elég erősek is, ha a szükséges pillanatban nem vagyunk képesek alkalmazni a tanult módszereket.

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely által vezetett önvédelmi foglalkozásokon mindhárom terület önálló módszertan szerint kerül oktatásra. Ezekről a foglalkozásokról írok egy rövid ismertetőt.

1. Önvédelem – egészségmegőrző, tartásjavító, képességfejlesztő foglalkozás

A tréningen minden lassan történik, nincsenek dinamikus mozgások. A gyakorlatok központi elemei az alapelvekre (csípő és légzés) felépítve a test természetes mozgásainak a gyakorlását vagy éppen újratanulását segítik. A mozgások lassan végrehajtott lazító, nyújtó, jellegűek, amelyek összekapcsolódnak statikus, nem megterhelő pozíciók megtartásával (tartásjavítás, törzsizmok természetes használata).

A foglalkozások eredményeként a testünk egészére kiterjedően mindinkább közelebb kerülhetünk a természetes és egészséges mozgásokhoz. Kis odafigyeléssel ezen alapelvek és mozgások a mindennapokban is gyakorolhatóak (alkalmazhatóak), aminek következményeként érezhetően javulhat a közérzetünk és ezen keresztül a kiegyensúlyozottságunk és mentális stabilitásunk.

2. Önvédelem – kondicionáló foglalkozás

A tréningen több és különféle erő, dinamika, koncentráció és koordináció képesség fejlesztő gyakorlatot végzünk. Fontos szempontként mindig központi elem, hogy a gyakorlatokat mindenki képes legyen végrehajtani alkattól, nemtől, kortól és bármilyen más körülménytől függetlenül.

Lehet sok olyan véleményt hallani, miszerint a hatékony önvédelemhez nincs szükség fizikai erőre, hanem elegendő a technikai, taktikai, és mentális felkészültség. Én nem osztom ezt a vélekedést, sőt mindenkit óva intek attól, hogy hamis biztonságérzetére támaszkodva felvállaljon olyan szituációkat, amelyeket el lehetne kerülnie…

Visszatérve az előbb említett autós példára, lehet szuper az autónk technikája és mi magunk is lehetünk briliáns tudású autóversenyzők, ha az autó üzemanyaga nem ad elég energiát, akkor nem tudunk hatékonyan versenyezni. Michael Schumacher sem lenne képes versenyt nyerni a Formula 1 Ferrarival, ha 95-ös benzint tankolnának a versenyautójába :).

Minden technikai, taktikai, és mentális felkészültségnek kell egy fizikális alap, amely lehetővé teszi a módszereink hatékony alkalmazását. Más szóval rendelkeznünk kell azokkal a fizikai paraméterekkel (alkat, erő, gyorsaság, stb.), amelyek biztosítják, hogy az alkalmazott technikával szükség esetén képesek legyünk kárt tenni az ellenfélben, és ezáltal akarata ellenére is kényszeríteni tudjuk az agresszív cselekménye megszüntetésére.

3. Önvédelem – technikák és taktikák

A foglalkozáson olyan technikákat és módszereket ismerhetünk meg, amelyek segíthetnek az önvédelem folyamatában a megfelelő időzítéssel a megfelelő döntéseket hozni, és hatékonyan végrehajtani azokat. Az alapok elméletben és gyakorlatban is ismertetésre kerülnek, amelyeket először az alapmozgásokból felépítve gyakorlunk egyes technikánként, majd a későbbiekben szituációs helyzetek összefüggéséiben hajtunk végre.

Minden tréningünkre igaz:

  • bemelegítéssel kezdjük – levezetéssel fejezzük be
  • a gyakorlatok és módszerek külső körülménytől független végrehajthatósága és elsajátíthatósága (előképzettség, nem, kor, alkat, stb.)
  • nincs izoláció. Nem egyes részterületekkel foglalkozunk, hanem minden esetben az egységes egész van a gyakorlások fókuszában.
  • bármikor lehet hozzánk csatlakozni. Az edzések modulszerűen kapcsolódnak egymáshoz. Ez annyit jelent, hogy a tréningek nem egymásra épülnek, hanem egymás mellé, mint egy elemekből felfejlődő lánc. Aki később csatlakozik a tréningekhez, vagy kevesebb foglalkozáson tud részt venni, az is hatékonyan használható ismeretekkel gazdagodhat. Így mindenki képes lehet önmagának „önvédelmi láncot építeni”; aki többször jön el, annak hosszabb és erősebb lánca lesz, aki pedig kevesebb alkalommal tud itt lenni, annak kevesebb felhasználható láncszeme lesz az építkezéshez…

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) Egészség Fejlesztési Iroda (EFI) által szervezett és koordinált programsorozat, nagyon sok lehetőséget kínál a különböző mozgásformák megismerésével, kipróbálásával és gyakorlásával az egészséges életmódnak az életünk minden területén érzékelhető jótékony hatásainak a megtapasztalására. A változatos mozgásformák között mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt, hiszen most a résztvevők számára térítésmentesen lehet látogatni a jóga, pilates, aerobik, futás, úszás, stb. vagy éppen az önvédelmi foglalkozásokat.

A mozgás mellé szorosan kapcsolódik az egészségügyi tanácsadás és szűrővizsgálatok programja, amelyek keretein belül, felkészült szakemberek segítik a résztvevőket az életminőségük javításában és a kitűzött céljaik megvalósításában (pl. testsúlykontroll).

.      .      .

kapcsolódó oldal

Részvétel az Egészséges Vásárhely Programban!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

1 Komment

  1. Füvesi Sándor 2015.02.09. - 15:07 - Válasz

    Örömünkre szolgál, hogy az Önvédelem foglalkozások máris sok érdeklődőt vonzanak és az még inkább, hogy ezek száma minden alkalommal emelkedik.

    Azért, hogy a továbbiakban is képesek legyünk minden alkalommal megfelelő szintű szolgáltatást nyújtani, kérünk mindenkit, aki úgy gondolja hogy szeretne részt venni valamelyik foglalkozáson, az a megadott telefonszámokon előre jelentkezzen be; illetve a klub honlapján ezen az oldalon (https://hodjitsu.hu/forum/topic/evp-onvedelem) közvetlenül is jelezheti a részvételi szándékát.

    A jelentkező kérem adja meg a nevét, a dátumot, és hogy melyik foglalkozáson szeretne részt venni.

    Amennyiben mégsem tud eljönni a tréningre, azt kérjük szintén előre jelezni felénk, hiszen így egy másik társunknak lesz lehetősége ott lenni.

    A klub honlapjának fórum oldalán (https://hodjitsu.hu/forum/topic/evp-onvedelem) folyamatosan frissíteni fogjuk a beérkezett jelentkezéseket.

    Találkozunk az edzőteremben, köszönettel és üdvözlettel:
    Füvesi Sándor

    ui. akinek pedig véleménye vagy hozzáfűznivalója van, hát csak rajta, tegye közkinccsé … 🙂

Hagyj üzenetet