A rendszeres módszertani edzéseink egyik legfontosabb célja, hogy a több évtizedes értékeink és értékrendünk változatlanul továbbadásra kerülhessen; miközben nyitottak vagyunk az új információkra, tudásra, tapasztalatra és készek vagyunk azokat a rendszerünkbe integrálni. Fontosnak gondoljuk, hogy megőrizzük mindazt, ami miatt több évtizeddel korábban mi magunk is beléptünk a dojo-ba, majd később kiérdemeltük, hogy oda tartozhassunk.

Azoknak, akik most tartanak útjuk azon szakaszán, ahol megteszik első lépéseiket a tanítás mezsgyéjén, fontos hogy minden olyan ismeret birtokában legyenek, ami segítséget adhat az előttük álló komoly felelősséggel járó feladatok hatékony, és a tanítás-tanulás folyamatában részt vevő minden szereplő számára együttes fejlődést jelentő teljesítésében.

A mostani alkalommal egy rövid ismétléssel és áttekintéssel kezdtünk. Felidéztük az elmúlt foglalkozásokon megismert elveket és az ezekhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, majd elérkeztünk a klubunkban megjelent „új érdeklődő” témaköréhez.

Áttekintettük azt a folyamatot, amikor valaki valamilyen okból megkeres bennünket és azt tervezi, hogy velünk szeretne edzeni, és később talán közénk is szeretne tartozni. Láthattuk, hogy a most tárgyalt részterület miként illeszkedik az „Egy” fogalmába, hol és hogyan fedezhetők fel és kerülnek alkalmazásra az alapelvek, az általános elvek és így tovább lebontva egészen az alap mozgások szintjéig.

A jelenlévők mindegyike végigment ezen az ösvényen, most pedig megismerték az akkori érzéseik és gyakorlati tapasztalataik mögötti elveket és összefüggéseket. Sok olyan felismerés jön elő ilyenkor mindenkiben, ami világossá teszi a kauzalitás jelenlétét (ok-okozat szükségszerűsége), a „mit-miért-hogyan” kapcsolatát, és ezek az önálló „aha” érzések lesznek azok, amelyek a legtöbb segítséget adhatják a tanítás-tanulás rendszerében a hatékony együttes fejlődéshez.

előtte: tiszta a tábla – még vidáman 🙂

utána: megnőtt bennünk a tudás; tele a tábla – és a fejek is 🙂

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet