2010. szeptemberében kezdődött az első ju jitsu edzés az Orosházi Küzdősport Centrumban. Az első néhány edzésen részt vevő érdeklődők közül többen is (5 fő), mára a Magyar Ju Jitsu Szövetség 6. kyu-s vizsgája előtt állnak (a többiek pedig remélhetően hamarosan követik őket). Hozzájuk csatlakozott a vásárhelyi dojoból Gyula barátunk és a Mozgás Központ dojoból Ernő, aki 5. kyu fokozatra vizsgázott.

A szövetségünk minden vizsgája önmagában is komoly próbatétel elé állítja a gyakorlókat, de a személyes véleményem szerint van három olyan övfokozat, amely megszerzése még a többinél is nagyobb teljesítményt és fejlődést követel meg a vizsgára jelentkezőtől. E három “különleges övfokozat” közül az egyik a 6. kyu. Nem kell itt semmiféle “varázslatra” gondolni (pedig az is van :)), csupán józan paraszti ésszel gondoljuk végig azt a folyamatot hogyan jut el egy a ju jitsu (vagy valami ilyesmi :)) iránt érdeklődő odáig, hogy 6. kyu vizsgát tegyen.

Az érdeklődőnk információkat szerez, guglizik, telefonál, emilezik, kérdez. Mondjuk még mindig érdekli annyira, hogy eljön megnézni egy edzést. Itt két dolog szokott történni. Az egyik, hogy azt mondja köszöni szépen, de ez nem neki való, a másik viszont úgy látja menni fog ez és eljön a következő edzések valamelyikére. No itt szokott lenni a legnagyobb szórás, ugyanis ami kívülről úgy látszik “menni fog ez”, az belülről általában nem szokott sikerülni nemcsak elsőre, de sokadjára sem (itt most teljesen a kezdőknek szánt alap dolgokról beszélünk, mondjuk gyakran kevésnek bizonyul a levegő :)).  Ha még mindig marad az eltökélt érdeklődőnk, akkor vár reá kb. másfél év folyamatosan növekvő intenzitású és terhelésű edzésmunka, ami után lehet esélye fejlődésében eljutni a 6. kyu követelményszintjéhez.

Ez folyamat korántsem könnyű, hiszen a nulláról kell megtanulnia a technikai követelményeket (alap – állások, ütések, rúgások, blokkok, gurulások, esések, dobások, lezárások, feszítések, elvezetések) fizikailag erősödnie, fejlődnie kell és mindemellett  mentálisan kell olyan utat bejárnia (sokak számára ez a legnehezebb), ami segíti az előző két területen a folyamatos fejlődését. Ez a másfél év, amely a stabil alapok lerakásáról szól, nagymértékben meghatározza a későbbi fejlődés irányát, mértékét és lehetőségeit is. Így kiemelkedően fontos a gyakorló fejlődésében az, ahogyan érdeklődőből a 6. kyu-s vizsgájára kezdővé válik.

A most vizsgázók mindannyian végigjárták ezt az utat és a házi vizsgán bizonyították a klub instruktorai előtt, hogy fejlődésük olyan szintet ért el, ami lehetővé teszi a Magyar Ju Jitsu Szövetség vizsgaanyagának a sikeres teljesítését.

A vizsga a szokásos rendben zajlott shihan Berkes László előtt. A 6. kyu vizsgát sensei Füvesi Sándor, az 5. kyu vizsgát sensei Galisz Péter vezette. Sok érdeklődő is megtisztelte figyelmével a vizsgát, ez néhány vizsgázó számára további nehezítést jelentett :). Minden vizsgázó sikeresen teljesítette a feladatokat, amelynek eredményeként shihan Berkes László a fokozathoz tartozó diplomák átadásával hivatalosan kihirdette az új fokozatok odaítélését. A shihan az értékelésében, hangsúlyozta az eddig elvégzett komoly munka értékét és ugyanilyen “töretlen hitet” kívánt az elkövetkezendő évek feladatainak és próbatételeinek teljesítéséhez.

A vizsgát követően vendéglátónk, Jani barátunk, ismét egy nagyon finom házi disznótoros hidegtállal kínált bennünket, amit természetesen köszönettel elfogadtunk és fenséges falatok elfogyasztása mellett beszélgettünk az elmúlt időszak történéseiről.

Köszönjük shihan Berkes Lászlónak hogy megtisztelte a vizsgát a jelenlétével és hogy közreműködésével a klub tagjai, a Magyar Ju Jitsu Szövetség övvizsgáját teljesíthették!

ui.

A házi vizsgáról készült hírben azt írtam, olyan érzés fogott el mintha időutazásba csöppentem volna. Nos nem volt ez másként most sem :).

Tizenöt éve annak, hogy hat, 6. kyu-ra vizsgázó gyakorló Kecskemétre utazott és vizsgát tett. Az akkori szereplők és mostaniak között bizony nagyon sok egyezés van (számban, életkorban, személyben, adottságokban, stb.). Azonos a vizsgáztató és a vizsga vezetőjének személye. Az akkori hat sikeres 6. kyu-s vizsgázóból, az elmúlt másfél évtized alatt négyen érdemesek lettek a fekete öv viselésére a Magyar Ju Jitsu Szövetségben, és ebből ma hárman itt voltak, csak most a vizsgáztatói asztalnál foglaltak helyet és figyelték a vizsgázók teljesítményét.

Kísértetiesen emlékeztetett a vizsgákon látott felkészültség és légkör is a 15 évvel ezelőtt látottakra és érzékeltekre, miközben néztem a technikákat és figyeltem a vizsgázók tekintetét…

Vajon mi lesz újabb 15 év múlva… ? :).

.

a Tatami Centrum és a Magyar Ju Jitsu Szövetség beszámolói

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

  1. Füvesi Sándor 2011.12.12. - 14:47 - Válasz

    Gratulálok minden vizsgázónak, tiszteletre méltó az a munka amit elvégeztetek. Elismerésem!
    Osu!

  2. Simon Gyula 2011.12.13. - 11:58 - Válasz

    Tisztelt Mesterek!
    Szeretném megköszönni azt a rengeteg energiát, és időt amit a felkészülésünkre fordítottatok és lehetőségünk nyílt arra,hogy Shihan Berkes László előtt bizonyíthattuk rátermettségünket arra, hogy egy kemény és hosszú út alapkövét letehettük.
    Remélem mindannyian beváltjuk majd hozzánk fűzött elvárásaitokat.
    Köszönettel!

Hagyj üzenetet