A ju jitsu vizsgák minden egyes fokozata, hordoz magában olyan területeket, amelyek új elemként jelennek meg a vizsgaanyagban. A kezdő szinteken (6. és 5. kyu) a széles alapok megismerése és gyakorlása a legfontosabb feladat. A gyakorló szinteken (4. és 3. kyu) az alapok további szélesítése és kiterjesztése, új területek beillesztése, valamint az eddig tanultak gyakorlati alkalmazásából származó tapasztalatok gyűjtése van a középpontban. A haladó szinteken (2. és 1. kyu) az egyes területek harmonikus összekapcsolására és hatékony alkalmazására, valamint az összefüggések fel- és megismerésére irányul a fókuszpont.

A zöld öv (4. kyu) követelmény rendszerében új elemként van jelen a bázis gyakorlatok formagyakorlat szerű bemutatása, az esés és ju jitsu technikai anyag újszerű mozgásformái, a törés technika és a küzdelem teljesítése. Ezek mellett természetesen szükség van a korábban megismert technikai elemek, képességek és jellemzők megfelelő mértékű fejlődésének a bemutatására is.

A klubunk haladó csoportjának meglehetősen állandó a létszáma. A csoport zárt csoportként működik (nincs tagfelvétel), ide a kezdő csoportból vezet a gyakorló útja (megfelelő mértékű fejlődés után). A haladó csoportba tartozók együtt haladnak a fejlődésükben és általában a vizsgáikat is közel azonos idő elteltével teljesítik. A mostani vizsgán ettől eltérően azonban nem tudott minden társunk részt venni. Egészségügyi és munkahelyi okok gördítettek eléjük akadályokat, amelyek több hónap kényszerű távolmaradást eredményeztek az edzésekről. A haladó csoport hét sárga övese (5.kyu) közül, hárman értek el a fejlődésükben odáig, hogy a mai napon zöld öv vizsgát tegyenek.

Délután, pontban öt órakor a vizsgázók sorakozójával, shihan Berkes László vizsgáztató előtt, kezdetét vette a 4. kyu vizsga. Az ütő, rúgó bázis technikák, majd az esés technikák bemutatását követően, mindenki mindenkin oda-vissza módon végigcsinálta a 4. kyu ju jitsu technikai anyagát. A töréstechnika és az erőnlét után, a küzdelem teljesítésével érkeztünk el a látottak értékeléséhez.

Shihan Berkes László értékelésében elmondta, hogy mindig különösen magas elvárással érkezik hozzánk a vizsgára, amely elvárásnak a mai napon is megfeleltek a vizsgázók. Felhívta a vizsgázók figyelmét, hogy milyen mértékben képes befolyásolni a embert és a teljesítményt a lelkiállapota (pl. izgalom) és hogy az milyen módon jelenik meg a vizsga folyamatában (pl. egyensúlyi bizonytalanságok). Mindent egybevéve, shihan Berkes László a mai napon zöld öv (4.kyu) fokozatra érdemesnek ítélte a vizsgázók teljesítményét.

A shihan és a vizsgát figyelemmel kísérő barátok, ismerősök gratulációja után nem maradt más hátra, mint az ilyenkor szokásos fényképezkedés :).

a vizsga főszereplői :)

a vizsga főszereplői 🙂

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely nevében gratulálok a vizsgázóknak, erőt és kitartást kívánok az úton való tovább haladáshoz! – mindkettőre nagy szükségük lesz…

.        .        .

a Tatami Centrum beszámolója a vizsgáról

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

  1. Mihalkó Csaba 2014.06.15. - 08:11 - Válasz

    Gratulálok mindenkinek, túlzás nélkül állíthatom, hogy egy élmény volt végignézni a vizsgát, köszönjük a lehetőséget! Robi barátomat akkor láttam utoljára edzeni mikor a kocka utcára költözött a csapat, elámultam mennyit fejlődött, gyönyörű volt a kata-ja, utána is minden a helyén volt a vizsgán… Nagyon ritka és különleges úton jártok, kitartást és erőt kívánok hozzá, és élvezzétek ki az út minden percét 🙂

  2. Jani "barát" 2014.06.18. - 06:49 - Válasz

    Fogadjátok szívből jövő gratulációmat! És csak így tovább! Mindig csak egyet! 🙂

Hagyj üzenetet