A klubunkban többen is adtak már korábban vért, vannak akik évek óta rendszeres véradónak számítanak. A mostani volt az első alkalom hogy összebeszéltünk, és közösen mentünk el véradásra.

Az előzetes jelentkezések szerint tizenegy fő jött össze, aki úgy gondolta megjelenik ezen a véres eseményen :). Nagyon örültem neki, hogy a gyakorlott véradók mellé több olyan társunk is jelezte részvételi szándékát, aki korábban még nem tett ilyen cselekedetet :).

Az előzetes időpont egyeztetés után azonban igencsak megfogyatkoztunk. A Véradó Állomáson a véradás lehetséges időpontja mindig munkanapra esik. Ezt tudtuk előre, ezért mindenki szabadnapot próbált intézni erre a napra. Akinek ez nem volt lehetséges, az pedig kért némi engedményt az esetleges későbbi munkába érkezésére vonatkozóan.

A tervünk az volt, hogy reggel nyitásra megyünk, és így a lehető leggyorsabban végzünk, majd mindenki mehet a napi teendői felé. No a tervünk itt el is vérzett… (hogy a témába illően fogalmazzak) :). A találkozónk időpontját egy nappal ezelőtt át kellett tennünk 08.30-ra, ami legtöbb társunk számra megoldhatatlan feladatot jelentett. Így aztán volt aki a munkája, és volt aki a betegsége okán végül is nem tudott ma velünk tartani.

Reggel fél kilenckor négyen vártuk, hogy sorra kerüljünk az egymást követő előzetes vizsgálatokon és orvosi elbeszélgetésen. Közben beszélgettünk és bátorítottuk a most először szerencsét próbáló társunkat :). Miután az előzetes vizsgálatokon túl estünk (adatlap kitöltés, ujjbegy szúrás :), vérnyomás mérés, orvosi elbeszélgetés, többszöri adategyeztetés), kaptunk néhány ajándékot (közöttük csokit is :)) és mehettünk a konkrét tett színhelyére. Itt felvettük a „nejlon cipőt” (szép kéket – egyszer, még évekkel ez előtt, véletlenül magamon felejtettem, és így sétáltam vissza közelben lévő irodámba… :D) és befeküdtünk a kényelmes új fotelágyakba. Egy apró szúrás és rövid idő elteltét követően már készen is voltunk.

Az egészségügyi személyzet mint mindig, most is nagyon kedves, udvarias, segítőkész és profi volt. Mindent egybevetve az egész nem tartott tovább a megérkezésünktől a távozásunkig, mint bő egy óra.

A szintetikus vér előállítására és alkalmazására vonatkozóan már több helyen is előrehaladott kutatások folynak, de napjainkban még az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnét a rászorulók (betegségek, balesetek, stb.) vérhez juthatnak.

A véradás, amellett hogy segítséget jelent sok embertársunk számára, a véradónak is hordoz előnyöket magában. A véradások alkalmával minden esetben kiterjedt szűrő vizsgálatot is végeznek, ahol bármilyen rendellenesség észlelése esetén az érintett azonnali tájékoztatást kap a szükséges teendőkről. Emellett több orvosi cikkben és kutatásokról szóló publikációban is találhatunk utalásokat a véradásnak, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól.

A mostani alkalom hagyományteremtő volt, ezért úgy beszéltük meg, hogy ezentúl évente két alkalommal (tavasszal és ősszel) együtt jövünk a vérünket adni 🙂 – lehet bátran csatlakozni… :).

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet