Mindig azt szoktam mondani, és minden egyes pillanatban, amit a klub edzésein eltöltünk eszerint létezünk; nem eseményre – vizsgára, versenyre, stb. – készülünk, hanem a ju jitsu egészét gyakoroljuk. Úgy gondolom, ez a fajta szemléletmód az, amely lehetőséget ad az olyan helyzetekben való helytállásra is, amelyekre nem lehet felkészülni…

Klubunkban általánosan két és fél, három év rendszeres, kitartó, és odaadó gyakorlás eredményeként jut el a hozzánk érkező érdeklődő ahhoz a szinthez, amely lehetőséget ad számára a sárga öv fokozat (5. kyu) követelményrendszerének a klubunkban elvárt hagyományoknak megfelelő szintű teljesítésére. Ez a szint az, amely biztos alapokat jelentve a gyakorló számára utat nyit a fejlődés folyamata utánzási szintjének további bővítésére és a következő lépcsőfokra – a megértés szintje – való fellépésének előkészítésére. Ebből adódóan a klubunkban a vizsgák értelmezése a legkevésbé sem az övfokozat odaítéléséről vagy megszerzéséről és annak birtoklásáról szól, hanem az idáig bejárt fejlődési út megmutatásáról olyan körülmények között, ahol nem a megszokott környezetben és módon kell helyt állni.

A mostani vizsgán is minden tekintetben a fenti szemléletmód érvényesült, oly annyira hogy a vizsga időpontja is a meghatározott időpontnál jóval korábbra lett előrehozva. Az egyik társunk a mostani vizsgát követő hétfőn egy külszolgálati misszió felkészítő táborába utazik, ezért vagy előrehoztuk a vizsgát a mostani időpontra vagy számára már csak a következő év végén lett volna lehetőség a vizsgára.

Tudtam, ez a nyolc ember a fejlődésében ott tart, hogy elérkezett a következő szint előtti lépcsőfokhoz; van annyira felkészült mentálisan, szellemileg, fizikailag és technikai értelemben egyaránt, hogy mindentől függetlenül képesek az eléjük kerülő feladat megoldására. Ezért – shihan Berkes Lászlóval történő időpont egyeztetést követően – azt mondtam, nem akkor lesz a vizsga hanem ekkor, tegye mindenki szabaddá magát… – és mivel így a házi vizsgát nem tudjuk megtartani, ezért a mostani vizsgát fogom a házi vizsgának tekinteni… :).

Az új időpont mellett más próbatételek is megjelentek, ami két társunk számára sajnos azt eredményezte, hogy nem tudtak a mostani vizsgán részt venni. Minden társunknak olyan sérülések sorozatával kell(ett) megbirkóznia (mindegyik sérülést dojon kívüli, nem a ju jitsu-val összefüggő tevékenység okozott), amely korántsem az ideális állapotot jelenti egy ilyen komoly megpróbáltatás előtt. Akik pedig kihagyni kényszerültek a mostani vizsgát, azoknak több hetes (hónapos) pihenési és műtét utáni rehabilitációs időszak következik.

Shihan Berkes László a Magyar Ju Jitsu Szövetség Elnök-helyettese, szokásához híven pontosan érkezett a klubunkhoz. A dojoban, a hat vizsgázó megfelelően bemelegített, a vizsgát megtekintő nézők pedig elfoglalták helyüket a tatami szélénél; minden adott volt a vizsga megkezdéséhez.

A sorakozót és tiszteletadást követően az atemi waza (állás-ütés-rúgás-védés bázis technikái) bemutatásával vette kezdetét a technikai anyag végrehajtása, amit az ukemi waza (gurulások-esések technikái), a ju jitsu waza és az erőnlét végrehajtása követett.

Fontos éreznünk és látnunk, hogy a vizsgázók minden területen előreléptek. Az eddig megismert alaptechnikáik pontosabbá váltak, valamint további alapmozgásokat sikerült az utánzás szintjén elsajátítaniuk. Szellemileg fókuszáltabbnak kellett lenniük, mentálisan és fizikailag is erősödniük kellett.

Minden vizsgázó nagyot lépett előre. Fizikai fejlődésük erejének szintje lehetővé tette számukra a teljes vizsga alatt az „egy technikák” végrehajtását (nincs tartalékolás minden technika az „első és utolsó technikaként egyben” kerül végrehajtásra) csakúgy, mint az erőnlét magabiztos teljesítését. Mentális és szellemi előrelépésük eredményeként a technikáik pontosabbá váltak, a fókusz és a dinamika mind többször jelent meg harmonikus egységben. Helyenként már jól érzékelhetővé vált az alapelvek működése a technikák végrehajtása során. A technikai anyag és erőnlét befejezése után a sorakozót és tiszteletadást követően már csak az értékelés volt hátra.

Shihan Berkes László minden vizsgázó teljesítményét elegendőnek értékelte az 5. kyu fokozat megszerzéséhez, erőt és kitartást kívánt a további munkájukhoz. Mivel a mostani vizsga, házi vizsga is volt egyben, ezért a klub intruktora Füvesi Sándor is elmondta a véleményét a látottakról. Ahogyan ez ilyenkor szokásos, az általános értékelés mellett minden vizsgázó külön értékelést kapott, amelyben minden terület érzékelt jellemzője elmondásra került. A technikai előrelépés lehetőségein (levegő, és csípő használat, tartáshibák, stb.) túl, mindenki kapott olyan irányelvet (egyetlen szóban, kifejezésben összefoglalva) amely jelenleg leginkább jellemzi az általa gyakorolt ju jitsut. Ennek a jellemzőnek az alakítása, változása lesz az, ami a fejlődés következő szintjét, annak mértékét, minőségét és irányát alapvetően határozza meg.

Nem maradt más hátra mint, hogy shihan Berkes László felkötötte a vizsgázók derekára a frissen megszerzett sárga övet, majd gratuláltunk barátainknak és elkészítettük az ilyenkor szokásos fényképeket :).

Köszönjük shihan Berkes Lászlónak, hogy elfogadta a meghívásunkat, a vizsgát megtekintette és elbírálta.

A vizsgázóknak, a Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely minden tagja nevében gratulálok, mutatott teljesítményük és fejlődésük mértéke, minden tekintetben elismerésre méltó. OSU!

a vizsga résztvevői

a vizsga résztvevői

a Tatami Centrum beszámolója a vizsgáról

.        .        .

összefoglalók a vizsgázók korábbi vizsgáiról

6. kyu vizsga 2012.06.27.

6. kyu vizsga 2011.12.10.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

1 Komment

  1. Benkő Zsolt 2013.05.27. - 13:52 - Válasz

    Kedves István, Jani, Gyula és a többiek!

    Gratulálok a sikeres vizsgátokhoz! További kitartást és sok sikert!

    Üdvözlettel
    Benkő Zsolt

Hagyj üzenetet