Az előzetes éves programtervezetnek megfelelően ezen szép tavaszi napon jelenésem volt Kecskeméten a Tatami Centrum dojo-ban, aholis azért gyűltünk össze néhányan (a szó legszorosabb értelmében :)) hogy a ju jitsu, szabályok közé szorított “állásküzdelem” részterületével foglalkozzunk. Az edzésre elkísért az Orosházi dojo egyik ifjú és lelkes tagja, Roli is.

Reggel nyolc körül vettem fel Rolit a vásárhelyi vasútállomáson, majd onnan indultunk tovább Kecskemét irányába. Jót beszélgettünk út közben, ezért aztán gyorsan elrepült az szűk másfél óra amíg megérkeztünk a Tatami Centrum edzőtermébe. Megérkezésünkkor éppen a tatami lepakolásának (a dojo-ra illetve annak vezetőjére – shihan Berkes László – jellemző,  hihetetlenül pontos, megtervezett) és szakszerű rögzítési folyamatának lehettünk részesei :). (Minden alkalommal amikor ide látogatok elcsodálkozok azon, hogy még oly egyszerű (?) dologba is mint a tatami le- és felpakolása milyen rendszert épített ki és működtet a shihan, melynek eredményeként tökéletesen illeszkedő és összefüggő tatamin lehet gyakorolni, amely nem tud szétcsúszni sem.)

Rajtam kívül még kilencen jöttek el a mai tréningekre, így összesen tízen sorakoztunk fel az edzés előtti tiszteletadáshoz. A résztvevők több településről érkeztek, majdhogynem mindenhonnan egy ember 🙂 (Kecskemét, Budapest, Debrecen, Orosháza, Hódmezővásárhely). A előzetesen meghirdetett tematikát a felmerült kéréseknek megfelelően tovább szűkítve a délelőtti edzésen az alap ütő és védekező technikák, a délutánin pedig az alap rúgás és védekező technikák kerültek a gyakorlás középpontjába.

Az általános bemelegítést követően, néhány társas gyakorlattal mozgattuk át egymást, majd kesztyűt húztunk :), és páros gyakorlással vettük végig az alap ütő technikákat és ezzel egyidejűleg az alap védekezési módozatokat. A gyakorlás így kölcsönösen zajlott. Amíg az egyik fél az ütés technikáit csiszolgatta, addig a társa a védekezését tökéletesítette. Végig haladtunk a különböző alap ütésfajtákon (egyenes, köríves) és védekező technikákon, mindkét oldalra gyakorolva, majd ezután mozgásból is. Gyakoroltuk a távolság megváltoztatásának a felhasználását és alkalmazását a küzdelem irányítása érdekében, illetve felépítettünk néhány egyszerű kombinációt is. Az alapmozgások áttekintése után ezek gyakorlati kipróbálásán volt a sor, ígyhát folyamatos párcserékkel pihenés nélkül mindenki mindenkivel kipróbálhatta a mai napon eddig gyakoroltak alkalmazhatóságát. :). A végére rövid levezető jellegű mozgás maradt, de így is kicsit túlléptük a tervezett kétórás időkeretet. Mindenki odatette magát az első edzésen, ezért nem volt meglepő hogy el is fáradt a csapat rendesen :).

A déli egy órás pihi alatt lehetett enni-inni, lazítani, de leginkább beszélgettünk, kihasználva a személyes találkozásunk alkalmát.

A délutáni edzésen a bemelegítést követően, ugyanolyan rendszer szerint mint a délelőtt, most az alap rúgás technikákon (egyenes, köríves) és védekezéseken volt a hangsúly. Itt is először állásból mindkét oldalra, majd mozgásból hajtottuk végre a technikákat, és később ezekből kombinációkat gyakoroltunk. A délelőtti edzés láthatóan sokat kivett (mentálisan és fizikailag egyaránt) a résztvevőkből, ezért a délutáni tréning időben és intenzitásban is visszafogottabb volt az előzőhöz képest.

 

gyakorlás

Az edzéseket követően barátaink invitálására a már-már szokásossá vált helyünkre mentünk “ebédelni” olyan délután négy óra környékén. Mindannyian választottunk magunknak valamilyen finomságot és miközben jóízűen falatoztunk, ügyes-bajos dolgainkról beszélgetve úgy eltelt az idő, észre sem vettük hogy már három órával később van :). Ekkor Laci barátommal el is köszöntünk egymástól és Sanyi (Black Szása) elkalauzolt egy másik kecskeméti helyszínre, aholis körbe vezetett a nemrég felavatott új dojoban. Ezúton is szívből gratulálok az új edzőterem létrejöttéhez és mindazoknak, akik erőfeszítése lehetővé tette ennek a minden igényt kielégítő nagyszerű helynek a megvalósulását. Kívánom hogy vödörszámra hagyjátok bent az izzadságot … :).

Mikor este tíz óra után otthon kiszálltam a kocsiból, megint csak azzal a jóleső érzéssel érkeztem haza, hogy jó volt a mai napon a közös edzésen résztvevőkkel együtt gyakorolni. Örülök hogy együtt edzettünk és köszönöm hogy megtiszteltetek a figyelmetekkel.

a Tatami Centrum beszámolója

a Magyar Ju Jitsu Szövetség beszámolója

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

1 Komment

  1. Berkes László 2012.05.23. - 20:47 - Válasz

    Sanyi Barátom! Köszönjük Neked ezt a szép napot! Laci

Hagyj üzenetet