A kecskeméti dojo vezetője és a Magyar Ju Jitsu Szövetség elnöke, shihan Berkes László már több éve hagyományosan rendez tematikus tréningeket, szemináriumokat. Ezeken az alkalmakon a ju jitsu egy-egy részterületére fókuszálódik a tudásanyag elméleti és gyakorlati oldala egyaránt. Korábban, a ju jitsu szabályok közé szorított földharc módszerei, az MMA általános szabályai között használható fogásgyűjtemény, valamint az állásból végrehajtott küzdő technikák köré épült fel a gyakorlás. A szövetségünk instruktorai mellett, másféle harcművészetben illetve küzdősportokban járatos meghívott oktatók is átadták a tudásukat és tapasztalataikat ezeken az edzéseken. A mostani edzésen a ju jitsu, állásból alkalmazható küzdő rendszere volt a gyakorlás középpontjában.

Szép ködös reggelre ébredtünk szombaton :), egy kicsit gondolkodóba is estem, lehet hamarabb kellene elindulni, de mivel velem tartott Orosházáról Roli is (aki reggel vonattal érkezett Vásárhelyre), így a korábban megbeszéltek szerint találkoztunk a vasútállomásnál. Mint kiderült semmi szükség nem volt arra hogy korábban induljunk, mivel időben megérkeztünk Kecskemétre a Hírös dojo-ba.

A Hírös dojo ebben az évben épült (szó szerint). A kecskeméti dojo egy tagja, István, nagyon komoly energiákat mozgósítva, jelentős anyagi ráfordítás mellett építtette meg ezt a minden tekintetben kiváló körülményeket biztosító helyet az edzésekhez. Elismerésünk és gratulálunk hozzá, kívánjuk hogy jó sok izzadságot hagyjanak a tatamin az ide betérők… :).

A gondolathoz csatlakozva, ehhez mi magunk is igyekeztünk hozzájárulni, néhány veríték csepp elhullatásával a mai napon :).

Már-már otthonosan éreztem magam az edzés elején is hiszen, kb tíz fő jött el a mai napon erre a közös edzésre (a vásárhelyi dojo-ban ritkán vagyunk ilyen sokan :)). Bár az igazat megvallva én kevesebb résztvevőre számítottam, mivel a mai nap (egy korábbi módosítás okán) munkanapként szerepel a naptárban, így bizonyosan akadt olyan, akinek ez a megváltozott helyzet nem tette lehetővé a részvételt.

A sorakozót és tiszteletadást követően egy jó kis mozgalmas bemelegítést csináltunk, aminek az utolsó részében már az állás és ütő, rúgó technikákat gyakoroltuk végig, folyamatos mozgásból. A két meghatározó alapelv (légzés és csípő) mindenkori megjelenése, valamint a rájuk épülő mozgások mozgásszerkezeti elveinek megismerése és gyakorlása volt a legfontosabb feladatunk. Megismertük a technikák mikéntjei mellett a miérteket, a testünk működésének a technikákhoz kapcsolódó szükségszerűségeit.

Páros gyakorlatok formájában foglalkoztunk az előzőekben leírtak szerint:

  • a technikák (állások, ütések, rúgások, blokkok, stb.) helyes kivitelezésével,
  • a kiütési pontokkal (helye, működése, jellegzetességei, irányok, stb. )
  • a blokkok és elvezetések alkalmazásával (mozgások, kizárások, lezárások, stb),
  • az ellenfélhez való közel kerülés és annak megfogása (belépés, lezárások, kizárások, dobás előkészítés, stb.) témakörével,
  •  az időzítéssel,
  •  a küzdő távolságokkal,
  •  a küzdő „stílusokkal” (ragadós, verekedős, vívó, stb.).

A délelőtti edzés befejező részében mindenkinek alkalma nyílt gyakorolni és kipróbálni mindazt amit áttekintettünk; folyamatos párcserékkel, pusztakezes szabadküzdelmi gyakorlatok formájában. Az edzést rövid „lemozgatással” zártuk, majd egy óra pihi következett…

A szünetben, a gyakorlás közben felmerült kérdések megbeszélése mellett volt idő egy kis evésre-ivásra és a nem szorosan a dojo-hoz kötődő dolgainkról is ejtettünk néhány szót… :).

A délutáni tréningen a délelőtti módszertan szerint dolgoztunk tovább, kiegészítve azt a fejre irányuló technikák életszerű gyakorlásával. Egy alapos, de most játékos jellegű bemelegítést követően „kesztyűt húztunk” majd a délelőtt megismert és gyakorolt technikák és módszerek, most a fej támadásának és védelmének középpontba állításával kerültek újra elő.

Az alapmozgásokat követően, páros gyakorlással folytattuk az edzést a délelőtti tematika szerint:

  • a technikák (állások, ütések, rúgások, blokkok, stb.) helyes kivitelezésével,
  • kiütési pontok (helye, működése, jellegzetességei, irányok, stb. )
  • a blokkok és elvezetések alkalmazásával (mozgások, kizárások, lezárások, stb),
  • az ellenfélhez való közel kerülés és annak megfogása (belépés, lezárások, kizárások, dobás előkészítés, stb.) témakörével,
  •  az időzítéssel,
  •  a küzdő távolságokkal,
  •  a küzdő „stílusokkal” (ragadós, verekedős, vívó, stb.).

Ezt követően a szabadküzdelemben mindenki kipróbálhatta az eddig elsajátítottak működését minden edzőtársán, a párcseréknek köszönhetően.

Az edzés levezető részében a szokásos „lemozgások” előtt, csak alapelvi szinten belenéztünk a földharc szabályok nélküli, illetve szabályokkal behatárolt, de ütő, rúgó technikákat engedélyező rendszerébe. Megismerkedtünk a legfontosabb elvekkel, taktikákkal, azok miértjeivel, a kialakuló helyzetekkel és azok elveivel, miértjeivel valamint megnéztük hogyan illeszkedik ez a ju jitsu eddig megismert rendszerébe… Majd egy kicsit mindenki kipróbálta milyen az, ha a földön is lehet ütni, rúgni… :).

 

A mai napon sem volt célom, hogy bármire is megtanítsak bárkit is a részvevők közül. Egy mindent átfogó rendszer kicsiny szeletébe csupán beleízlelhettünk ma közösen. Remélem, a megtapasztalt és megérzett ízek között mindenki talált olyan élményeket, amelyeket felidézve fejlődésük folyamatának egy aprócska részletét hozhatják létre és idővel illeszthetik a helyére (én legalábbis megint így jártam :), bízom benne nem vagyok ezzel egyedül).

Köszönöm a meghívást és azok figyelmét, akik megtiszteltek azzal, hogy közösen edzhettünk a mai napon.

csoportkép

ui.:

Mint a bevezetőben írtam, már-már otthon éreztem magam. Nos amikor az edzés kezdetét követően egy óra elteltével körbenéztem a résztvevőkön, mindenki úgy nézett ki mint egy fantasy történet varázslatokkal felruházott szerepelője :), minden porcikájukból „sűrű pára és gőz” áradt kifelé a levegőbe, misztikus köpenybe burkolva mindannyiunkat 🙂 (meg is jegyezte a fotó készítésénél Berkes shihan, hogy nem lesz egyszerű dolga, mivel a fényképezőgép objektívja is teljesen bepárásodott :D). Lehet ugyanis hogy nem tökéletes az amit csinált bárki is a gyakorlás alatt, sőt lehet hogy „hibákkal teli” mozgásokat látok (most még), mitöbb bizony sokaknál már itt fáj ott fáj…, mégis amit igazán érdemes volt látnom és éreznem az a koncentráció és az akarat, ami példaértékű volt. Mindig is örömömre szolgál ha ilyen gőzölgő varázslatos lények között lehetek :), …ilyenkor mindenhol otthon érzem magam…

a Magyar Ju Jitsu Szövetség oldalán olvasható beszámoló

a Tatami Centrum oldalán olvasható beszámoló

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet