Hideg van, esik a hó! Ja, hogy érkezik egy barátunk megint Kecskemétről :), akkor minden érthető 🙂 (persze mindez lehet véletlen egybeesés is, hiszen tél van 🙂 ).

Shihan Berkes László a Magyar Ju Jitsu Szövetség elnöke érkezett meg a mostoha időjárási körülmények ellenére pontosan (a tőle megszokott módon) a megbeszélt időben a dojonkba. Sensei Galisz Péter, korábban sikeres házi vizsgát tett tanítványainak kell most megmutatniuk meddig jutottak azon az úton, amit évekkel korábban választottak maguknak.

A vizsga alkalmából a dojonk melletti kis tornaterembe (a nagyobb hely miatt) pakoltuk át a tatamikat és ott rendeztük be a vizsgahelyszínt. Ezt a termet nagyon ritkán használják, ezért csak “temperáló fűtése” van. Ezzel nem sokat törődtünk (korábban volt olyan évünk nem is egy, amikor egyáltalán nem volt télen fűtés a dojoban, ilyenkor a 3-4 °C hőmérséklet teljesen átlagosnak volt tekinthető 🙂 ), hiszen majd egy kicsit feljebb tekerjük a szabályzót és jó lesz a hőmérséklet. Galisz sensei el is ment feljebb tekerni a termosztátot, amikor visszatért, azt mondta minden rendben (erre a momentumra még később visszatérünk 🙂 ).

A bemelegítést befejezve, felsorakoztak a vizsgázók. A tiszteletadást követően kezdetét vette a vizsga. Elsőként a 6. kyu fokozatra vizsgázó Dávidházi Ernő mutatta be, Galisz sensei irányításával az atemi és ukemi waza, a vizsgaanyagban meghatározott technikáit. A ju jitsu waza bemutatásánál (uke: Kósa Tamás) a shihan által meghatározott számban kellett minden technikát végrehajtani (ez minden esetben legalább 3-4 ismétlést jelentett). Ernő a technikai rész után az erőnlétet is teljesítette, majd átadta a helyet a 4. kyu-ra vizsgázóknak, akik egy utolsó átmozgatásra még kaptak időt a vizsga előtt.

Ebben a rövid szünetben amikor körbenéztem, úgy láttam mintha többen is fáznának és be kell vallanom nekem sem volt melegem, de a tudat hogy Peti felkapcsolta a fűtést megnyugtatott, biztosan csak fel kell melegedni a rendszernek és majd ide is megérkezik a meleg :).

A 4. kyu-ra vizsgázók közül elsőként Kósa Tamás mutatta be az eddig tanult atemi technikákat formagyakorlat szerűen, majd őt követve Füvesi László hajtotta végre ugyanezt a feladatot. Az ukemi waza vizsgaanyagát közösen csinálták végig, több ismétléssel, hogy a shihan minden fontos részlet helyénvalóságát megfigyelhesse. A ju jitsu waza bemutatását Kósa Tamás kezdte meg elsőként (uke: Marton Andrea). Itt is, hasonlóan a 6. kyu vizsgához, a shihan határozta meg az ismétlésszámot, ami most is legalább 3-4 volt technikánként. Tamás a technikai rész után sikeresen teljesítette a töréstechnikát és az erőnlétet is. Füvesi Laci következett  néhány perc átmozgató mozgás után.

Ekkor már határozottan hideg volt a dojoban, amit a szubjektív hőérzet mellett a “civil” ruhában lévő nézőink, kabátjainak előkerülése, a rajuk lévő cipzárak összehúzása valamint a gallérok felhajtása, mint külső jelek sokatmondóan megerősítettek. Még szerencse, hogy Peti korán felkapcsolta a fűtést, mert így mostmár biztosan változni fog a helyzet :).

Laci, a ju jtsu waza technikáit a korábban leírtak szerinti ismétlésszámmal mutatta be (uke: Hargitai Dávid), majd azt követően ő is sikerrel teljesítette a töréstechnikát és az erőnlétet is.

A hőmérséklet terén is változott a helyzet…, még hidegebb lett :).

A vizsgázók és az őket próbára tevők is bemelegítettek (szükség volt rá 🙂 ), majd következett a kumite. A küzdelmekben részt vett a korábbi ukék mellett, az instruktoruk sensei Galisz Péter is, így mindkét vizsgázó megfelelő kihívás elé lett állítva. Először földharc, majd kesztyűs küzdelem következett pihenő idő nélkül, váltott ellenfelekkel. A vizsgázók tizenöt perc tiszta küzdelmi időt teljesítettek, melynek végére az elvárásoknak megfelelően mindent kiadtak magukból.

A vizsga végén a vizsgázók felsorakoztak, majd a tiszteletadást követően shihan Berkes László értékelte a látottakat. Mindhárom vizsgázó sikeres vizsgát tett. A shihan kiemelte: a vizsgázóktól a klub hagyományinak megfelelő teljesítményt látott a vizsga minden területén, elismeréssel beszélt sensei Galisz Péter instruktori munkájáról. Az értékelést követően a shihan felkötötte az új övfokozatokat és gratulált a vizsgázóknak, amit azután a többi jelenlévő is követett. Miután mindenki gratulált mindenkinek :), elkészültek az ilyenkor kötelező csoportképek és elkezdtük visszapakolni a dojonka a tatamit.

Az üres dojoba belépve trópusi hőség fogadott bennünket, mint kiderült a két termet nem ugyanaz a kazán fűti, és Peti azt kapcsolta fel, ami a kis tornaterem (vizsga helyszíne) helyett a dojonkat fűti :). Így már érthetővé vált, miért nem érkezett meg a meleg a vizsgára :).

 

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely nevében minden vizsgázónak gratulálunk, teljesítményük, hozzáállásuk és folyamatos fejlődésük jól tükrözi a sensei Galisz Péter csoportjában elvégzett munka mennyiségét és színvonalát.

A Tatami Centrum beszámolója

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

4 hozzászólás

  1. Galisz Péter 2010.12.16. - 17:19 - Válasz

    Üdv! Gratulálok a vizsgázóknak! ! Így tovább!
    A szélsőséges időjárásról mesterségesen gondoskodtam 🙂

  2. Füvesi Sándor 2010.12.16. - 17:34 - Válasz

    Ha jól emlékszem a vizsgázókon nem nagyon látszott hogy fáztak volna. 🙂

  3. Földházi Márta 2010.12.16. - 18:10 - Válasz

    Gratulálok fiúk! Ügyesek voltatok!

  4. Gera Andi - Nyanyakonda 2010.12.17. - 16:39 - Válasz

    Én is gratulálni szeretnék,ez úton is nektek!!!!!!!Gera Andrea

Hagyj üzenetet