3. Bázis gyakorlatok (atemi waza):

A ju jitsu kulcsfontosságú részét képezik a bázis technikák. Az ide tartozó állás, ütő, rúgó és blokk  technikák pontos és hatékony végrehajtása szolgáltatja az alapot (bázist) a többi technika teljes körű és helyes megismeréséhez, elsajátításához majd ezt követően a körülményektől független hatékony alkalmazásához.

.

Fontos szempontok a bázis gyakorlatok oktatásakor:

Mindig, mindent pontosan, hiba nélkül kell bemutatni

Amennyiben az oktató javít, a bázis gyakorlatok folyamatos bemutatását a rangidős tanítványnak kell végezni, a tudásához mért legmagasabb szinten, teljes koncentrációval

A technikák végrehajtása közben (ütés, rúgás, kemény blokk, stb.) a testünk  laza, de felkészült állapotban lévő izmai a becsapódás pillanatában (fókusz pont) felkeményednek, azt követően az izmok tónusa visszatér a kiindulási állapotba és keresztül haladva a célponton jut el a mozgás befejező fázisáig. A leírt folyamat gyakorlatba való átültetése.

Tartáshibák (törzs, kéz, láb, stb.) azonnali és folyamatos javítása

Külső behatások (ütések, rúgások, stb.) elviselése, fokozatos felkészítés

Töréstechnikára a test felületeinek fokozatos felkészítése, felkeményítése (pl. makiwara használata, páros gyakorlatok, kento variációk, stb.)

A helyes légzéstechnika ismertetése és bemutatása, majd folyamatos figyelemmel kísérése annak, hogyan alkalmazza a gyakorló. Hiba esetén azonnal javítani kell.

A csípő meghatározó szerepe a mozdulatok során.

A bázis gyakorlatokat nem lehet belső “töltés” nélkül jól végrehajtani. Lehet, hogy jó a tanítvány tartása, légzése, stb., de ha nincs meg benne a szellemi koncentráció, a technika üressé válik, olyan lesz mint egy vaktöltény: úgy néz ki mint az igazi, csak éppen nem hatékony.

.

4. Eséstechnika (gurulások, esések, zuhanások)

A ju jitsu gyakorlásakor nélkülözhetetlen “eszköz” az eséstechnika magas szintű alkalmazása.  A kezdőknek legelőször meg kel tanulni önmagukra “vigyázni”. A sérülések elkerülése érdekében először gurulni, esni kell megtanulni. Ehhez, úgy kell tanulnunk – tanítanunk a technikákat, hogy az alábbi elveknek minden esetben érvényesülni kell.

I. A fej, csípő, gerinc, csontok, ízületek, belső szervek fokozott védelme

II. A talajjal való érintkezéskor keletkező energiát a test minél nagyobb felülete vezesse el

III. A test becsapódásakor, a levegőt fújjuk ki

A ju jitsu eséstechnikái magas szinten elsajátítva alkalmassá teszik a gyakorlót, hogy a technikáit a körülményektől függetlenül (füvön, parkettán,, betonon, stb.) hatékonyan, képes legyen alkalmazni. Kiemelten fontos a fokozatosság elve. Az oktató felelőssége, ha a tanítvány sérülést szenved, mert olyan technikát várunk tőle, ami a képzettségétől még elmarad.

Fontos szempontok az esés technikák oktatásakor:

Rávezető mozgások (pl. hinta variációk, tojás, stb.)

Az emberek számára a ju jitsu-ban használt eséstechnika mozgásanyaga  (gurulások, esések, zuhanások, irányváltások három dimenzióban, stb.) messze áll a hétköznapi életükben használt természetes mozgásuktól. Belső gátak, félelmek fékezik a tanítványt a tanulás során. Az oktató feladata, hogy egyszerű mozgásokkal kezdve segítse elő a mozdulatok elsajátítását és fokozatos nehezítéssel vezesse rá a gyakorlót a technika megértésére és ezen keresztül az elsajátítására.

Helyes légzéstechnika oktatása. Nagyon fontos hogy az észlelt hibát azonnal javítsa ki az oktató.

Tartáshibák azonnali és folyamatos javítása

A fokozatosság betartása

.

1. fejezet

2. fejezet

3. fejezet

4. fejezet

5. fejezet

6. fejezet


Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet