Öten várakoztak mindenre elszántan, tudva azt, hogy az előttük álló próbatétel biztosan jelentős mennyiségű véráldozattal fog járni… Nem kell megijedni, nem valamiféle hősköltemény fog a kedves olvasó előtt lassan kibontakozni, csupán aktuális véradásunk rövid krónikája következik 🙂 .

Az első meglepetés a megérkezéskor ért bennünket, ugyanis egy régi oszlopos tagunk, aki a közelmúltban egészségügyi okok miatt kényszerült szüneteltetni a tréningeket már ott vár bennünket az előtérben. A második meglepetés a váróterembe való belépéskor érkezett, ugyanis oly sokan voltak a véradásra érkezők, hogy alig fértünk be, és ebből adódóan minden adminisztrációs és vizsgálati helyen sorbaállás alakult ki. Az ilyen okból való várakozás mindenképpen örömteli, ugyanis nagyon jó volt látni, hogy ma ilyen sokan jöttek el segíteni.

A szükséges adminisztráció elvégzése utáni egészségügyi vizsgálatok mindannyiunknál megfelelő eredménnyel zárultak, ezért nem volt semmi akadálya annak hogy vérünket adhassuk.

Egymás után szépen sorban érkeztünk meg a véradó helyiségbe, ahol négy előkészített ágyon csordogált a véradókból az életet adó folyadék, a speciális tároló zacskókba és üvegcsékbe. Volt olyan időszak, amikor a csendes beszivárgó taktikánk eredményeként mind a négy ágyat egyidejűleg mi foglaltuk el és tartottuk ellenőrzésünk alatt 🙂 . Nem volt fennakadás, minden a legnagyobb rendben zajlott, csupán Ádám harcosunk fukarkodott kicsit a mennyiséggel, de végül ott is sikerrel zárult a művelet 🙂 .

Néhány deciliter vérrel, valamint két szép nejlon mamusszal később 🙂 átvehettük a véradóknak felajánlott ajándékokat (pl. kék Balaton csoki 🙂 , fürdő belépő, stb.), majd egy rövid beszélgetést követően elköszöntünk egymástól, és ki-ki indult a saját dolga felé.

Miközben reggel várakoztunk a sok véradó között, kérdezgettük a már ismerős nővérkéket, hogy mi oka lehet a mai nagy létszámnak. Azt mondták, talán az, hogy ma két esethez is érkeztek „dedikált véradók”. A „dedikált véradás” azt jelenti, hogy adott esetben a véradó meghatározhatja, hogy az általa adott vért kinek az ellátásához használják fel. A mai napon két olyan embertársunk is segítségre szorult, akiknek sürgősen szükségük volt vérre a gyógyulásuk érdekében. Ezért jöttek oly sokan a hozzátartozók és az őket ismerő barátok ismerősök, akiknek jellemzően ez volt az első véradó alkalmuk.

Jól látható módon, amint személyessé válik valamely társunk problémája, sokkal többen vagyunk képesek segítőkészen a jó ügy mellé állni. Jó lenne, ha minden esetben személyesen éreznénk át a véradás, és úgy általában a segítségnyújtás fontosságát…

Vállaljunk felelősséget a társaink felé, tegyük meg azt, amit megtehetünk; ezért aztán találkozzunk tavasszal a következő véradásunkon…

dsc_1028

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet