Előzmények:

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely több mint egy évtizeddel ezelőtt, két tanév időtartamban már bekapcsolódott az akkori Nemzeti Alap Tanterveben (NAT) megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelni kívánó sport tagozatos iskola oktatási rendszerébe. Akkor, az alsó tagozatosok választható edzései közé került be az “önvédelem”, aminek a megtartására a klubunkat kérték fel. Mindenhonnan nagyon jó visszajelzések érkeztek (szülők, tanárok), az ide járó gyerekek észrevehetően fejlődtek mind mentális, mind fizikai tulajdonságaikban. A sport tagozatos iskola kétévente megrendezett sport gála bemutató programjában mi is részt vettünk. A gyerekek teljesítménye általános elismerést és nagy tapsot eredményezett.  A megváltozott körülmények és irányelvek két év múltán nem tették lehetővé a tréningek folytatását, de a jó kapcsolatunk továbbra is megmaradt.

Az edzések kezdete:

2011. nyár elején keresett meg az iskola egyik testnevelő tanára (akinek a kisfia korábban a gyerek csoportunk oszlopos tagja volt, jelenleg a Szolnoki Olaj felnőtt kosárlabdázója :)), hogy ebben a tanévben (2011) az iskolaotthonos oktatási forma foglalkozásainak körébe szeretnék felvenni az “önvédelem” edzéseket is. Néhány megbeszélést követően (igazgató úr, gazdasági vezető, testnevelő tanárok) született meg a döntés az edzések beindításáról.

A testnevelő tanárok vállalták az iskolai csoportok, nem kis feladatot jelentő, megszervezését (igényfelmérés, időpont keresés, terem beosztás, stb.). Itt meg kell említenem Zsuzsa néni segítségét, aki az egész folyamat motorja és hajtóereje, nélküle a kezdeményezés nem lett volna képes a jelen állapotába eljutni. A sok szervező munka és erőfeszítés eredményeként októbertől a Szent István Ált. Isk. minden osztályában választható edzésként látogatható a klubunk által tartott tréning.

Az előzetes jelentkezések szerint két csoportba soroltuk a gyerekeket (alsós, felsős). A korlátozott idő és terem használat miatt, jelenleg több csoport kialakítása nem volt lehetséges, a rendelkezésünkre álló lehetőségeket próbáljuk a legteljesebb mértékben kihasználni (reméljük ezen a jövőben tudunk változtatni).

Nem gondolom azt, hogy az iskolában a gyerekek részére a szó hétköznapi értelemben használt önvédelmet kellene oktatni bármilyen formában is (ennek okait sokkal nagyobb terjedelemben kellene kifejtenem, mintsem ebben a rövid hírben elférjen, de önmagában is egy igen fontos témakör, a blog oldalon egyszer közzé teszem az erre vonatkozó véleményem).

Az iskolai képzésekben az “önvédelem” leginkább ott fog előtérbe kerülni, amikor az esés technikák alapelveit fogjuk tanulni és gyakorolni a különböző játékok, rávezető mozgások majd technikák segítségével (megtanulunk sérülés nélkül földet érni :)) . Az edzések az általános képesség fejlesztést kell hogy szolgálják, olyan módon, ami egy szokásos testnevelés foglalkozás vagy másféle edzés keretein belül ritkán vagy egyáltalán nem valósulhat meg. Ehhez ad nagy segítséget a ju jitsu mozgásanyaga. Lesz sok gyakorlat amit a szőnyegen kúszva-mászva csinálunk, birkózunk, labdázunk, pörgünk, forgunk, gurulunk, zuhanunk, stb… Erősítenünk kell a gyerekek empátia képességét, a társak segítését, a segítség elfogadását, a belső tartás kialakulását, a szabályok betartását és sok más olyan mentális területet, amely nagymértékben képes befolyásolni az előttük álló években a személyiségük fejlődésének irányát és mértékét egyaránt.

Október 12-én kezdünk… 🙂

.

csapatmunka 😀

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

  1. Berkes László 2011.10.05. - 18:45 - Válasz

    Nagyon jó! A ju jitsu hihetetlen sokat tud adni a gyerekeknek, akár az iskolai keretek között is. Kíváncsi vagyok, mi lesz a tapasztalatotok! Minél több ilyen bemutatkozási lehetőséget kívánok!

  2. Füvesi Sándor 2011.10.14. - 13:45 - Válasz

    A két csoportban összesen negyvenöt gyerkőc jelentkezett a foglalkozásokra (többségében fúk, de van néhány bátor leányzónk is :)).

    Megismerkedtünk egymással, beszélgetünk arról mit is fogunk csinálni ezeken az edzéseken, milyen alapvető szabályokat kell betartani, meg hasonló fontos dolgok… 🙂

    Aztán belekezdtünk… 🙂

Hagyj üzenetet