Minden edzésünkön változatosabbnál változatosabb módokon gyakoroljuk az ember szakszerű “szétszerelését” 🙂 . Néha azonban szükség lehet rá, hogy képesek legyünk legalább a legelemibb szinten az ember “összeszerelésére” 🙂 , vagy legalább arra, hogy a szükséges ideig fenntartsuk az emberi szervezet legalapvetőbb működési funkcióit.

Minden évben tartunk olyan tréninget ahol újra és újra átvesszük azokat az ismereteket, amelyek a legfontosabbakká válhatnak amikor valami olyan történik körülöttünk, hogy a társaink a segítségünkre szorulnak. A klubunk elsősegély módszertani oktatásain az edzések felől közelítve járjuk végig a hozzánk köthető legjellemzőbb területeket.

A rövid általános bevezetőt követően, Gyula barátunk irányításával nekikezdtünk az elméleti és gyakorlati tudásanyag megismerésének illetve átismétlésének.

A fő területek a következők voltak:

  1. Rosszullét – Ájulás – Eszméletvesztés
  2. Epilepszia, görcsroham
  3. Légzési problémák (légúti idegen test, asztma, fojtás, stb.)
  4. Keringési rendellenességek
  5. Újraélesztés
  6. Stabil oldalt fekvő helyzet
  7. Rándulás, ficam, törés
  8. Izom sérülések
  9. Vérzések

Minden területen az alábbi rendszer szerint haladtunk végig:

  • Megbeszéltük:
    • az esetleges kiváltó okokat és kockázati tényezőket,
    • a szükséges mélységig az ilyenkor végbemenő folyamatok működésének alapjait,
    • a helyes és pontos diagnosztizálást,
    • az ellátást és a szükséges teendőket.
  • Gyakoroltuk:
    • a helyes testhelyzetek kialakítását
    • a kötözési, rögzítési, mozgatási, stb. technikákat
    • az újraélesztés folyamatát.

A klub módszertani képzéseinek fontos része az edzésvezetés tudásanyagának alapos, részletes és szükséges mélységű átadása. Az alapelvek megismerését követően most szembesül igazán először közvetlenül a gyakorló, hogy milyen óriási a felelősség, amelyet tanítóként magán kell hordania. A felelősség terhe képes nyomasztó módon rátelepedni a tanítóra (bizonytalanság), aki amellett hogy így nem képes a tudásanyag kellő szintű átadására, önmaga is megrekedhet a fejlődés folyamatában.

A megfelelő alapossággal elsajátított, és kellő biztonsággal alkalmazott tudás az, ami stabil bázist képes adni a tanításhoz és az együttes fejlődéshez. Különösen fontos ez egy olyan területen, mint az elsősegély, amelynek megfelelő szintű ismerete döntő mértékben határozza meg egy bekövetkező krízis helyzet megjelenését, lefolyását és kimenetelét.

A következő elsősegély módszertani edzésünkön tovább lépünk és az alapismeretek átismétlését követően, szituációs gyakorlatokkal gyűjtünk majd tapasztalatokat.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet