Klubunkban minden évben, módszertani tréningen foglalkozunk az edzésekkel kapcsolatos és a dojo-hoz köthető egészségügyi témakörökkel, a különféle veszélyekkel és vészhelyzetekkel. A módszertani edzéseknek már több mint évtizedes hagyománya van a klubunkban. Ezek alapvetően két fő témakör köré épülnek fel – elsősegély és egészségügyi ismeretek, valamint a ju jitsu oktatásának a klubunkban alkalmazott módszertanának átadása.

Az oktatási módszertan átadásához még nem rendelkeznek megfelelő szintű, rétegeltségű és mélységű tudásanyaggal a klubtagjaink (ezt általában a 3. kyu övfokozat elérésére szerzik meg a gyakorlók), ezért a mai alkalommal kizárólag az egészségügyi kérdésekkel foglalkoztunk. Egy újítást is bevezettem, hiszen ettől az évtől minden klubtagunk részt vehet a módszertani tréningek egészségügyi oktatási részében.

Gyula barátunk, aki a mindennapokban mentőápolóként ad segítséget a bajbajutott embereknek, kapta a nemes feladatot, hogy okítson ki bennünket a legfontosabb tudnivalókról… :).

  • beszéltünk arról, hogy jellemzően milyen módon alakulhatnak ki az egyes egészségügyi helyzetek, milyen okai lehetnek a sérüléseknek és a rosszullétnek
  • végig vettük a legjellemzőbb sérülések felismerésének jeleit, a rosszullétek tüneteit

csont, ízület, és izom sérülések

belső szervi sérülések

vérzések

rosszullét – keringési zavarok, légzési elégtelenségek, dehidratáció, stb.

eszméletvesztés

  • mi a teendő

Gyulának idén is volt segítsége – most több is akadt :). Már ismerősként köszöntöttük Gézát, a félembert :), aki tökéletes társnak bizonyult az újraélesztési technikák gyakorlásában. A mellkas kompresszió gyakorlásának első mozdulatával – a beépített kijelző szerint – az összes bordát eltörtem a kezem alatt, Gyula pedig megnyugtatott, hogy szerinte a gerinc is hasonlóképpen járt… :D. Márti azonnal jelezte is, hogy ha újra kellene éleszteni, azt inkább ne én csináljam… :D. A másik segítség egy pórul járt pigmeus volt 🙂, akinek minden részét szét lehetett szedni, így részletekre kiterjedően meg tudtuk nézni a szervek, izmok, érrendszer, stb. elhelyezkedését és az ezekhez kapcsolódó sérülések lehetőségét és hatásait (mellesleg az összerakása olyan volt, mint egy nagy 3D-s kirakójáték :)). A harmadik segítség (nagy) Zsolti személyében volt jelen, aki remek alany volt a stabil oldalfekvés, a parittyakötés és más rögzítőkötések, valamint néhány műfogás gyakorlásában… 🙂.

Köszönjük Gyulának a lelkiismeretes felkészülést és a remek előadást. Hasznos volt átismételni, feleleveníteni és bővíteni az ismereteinket ezen a területen is.

Nagyon fontosnak tartom, hogy képesek legyünk helyesen felismerni és meghatározni a kialakult egészségügyi helyzetet, mert a megfelelő információfeldolgozás ad lehetőséget a helyzethez szükséges, és a felkészültségünknek megfelelő hatékony cselekvés végrehajtására (ami akár életet is menthet). Véleményem szerint segítenünk kell, ott ahol arra szükség van. Nem vonhatjuk ki magunkat a felelősség alól csak azért, mert a félelem elhatalmasodik a lelkünkben…

Nem, úgy gondolom mindenkinek meg kell legyenek a legalapvetőbb ismeretei, amivel a segítségre szoruló társát, vagy akár önmagát is képes lehet alapszinten hatékonyan ellátni (nemcsak a dojo-ban, de azon kívül is). Pontosan ezen okok miatt döntöttem úgy, hogy a jövőben minden klubtagunk részére lehetővé teszem ezen a módszertani foglalkozáson való részvételt.

Különösen fontos ez egy olyan területen, mint a ju jitsu harcművészete, hiszen az ember sikeres szétszerelése is sokkal hatékonyabbá válik, ha kicsit megismerjük azt is, miképpen lehet azt szükség esetén összerakni és működésbe hozni… :).

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

  1. Csicsmann Gábor 2013.05.12. - 19:32 - Válasz

    Sziasztok!
    Gratulálok! Nagyon jó hagyomány ez Nálatok.
    Nem baj persze ha ezt a fajta tudást nem kell majd alkalmazni.
    Sok sikert kívánok.
    Osu

  2. Nagy Levin 2013.05.14. - 21:08 - Válasz

    Sziasztok!
    Nagyon jó gondolat, és hasznos ez a fajta felkészítés. Így ismeretlenül is gratulálok annak, aki ezt kitalálta.
    Más küzdősporttal foglakozó közösségeknek is megfontolandó egy ilyen, vagy hasonló felkészítés. Adott esetben nagyon hasznos lehet, bár remélem soha nem kell használni.

    Tisztelettel

Hagyj üzenetet