Héjja László 4. dan és Ráhai József 3. dan aikido mesterek voltak a vendégeink a hétfői edzésen. Az előzetesen megbeszéltek szerint a mai tréningen a boken (fakard) használatába és technikáiba adtak betekintést az edzésen résztvevőknek az aikido szemléletén és gondolkodás módján keresztül.

Klubunkban, a különböző fegyverek használatának oktatása, általában három-négy év, komoly és rendszeres edzésmunkát követően kezdődik meg (erről bővebben lehet olvasni a klub oktatási elvei között). A klub instruktorait kivéve jelenleg nincs olyan tanítványunk aki megfelelő előképzettséggel rendelkezne a fegyveres technikák gyakorlásához. Ezért is volt különleges alkalom a hozzánk érkező mesterek látogatása, mert előrevetítette a ju jitsuban is fontos képzési terület lehetőségeit és egyes jellemzőit.

Korábban, egy meghívásnak eleget téve volt szerencsém nézőként részt venni egy olyan aikido edzésen, ahol Laci bácsi vezetésével foglalkoztak a kard használatának alapjaival. Letisztult, egyszerű, az általunk is alkalmazott alapelveknek megfelelő mozgást, technikát és módszertant láttam akkor magam előtt; és nem volt ez másként most sem…

Laci bácsi és Józsi jó nagy pakkokkal felszerelkezve érkeztek az edzésünkre, hiszen nem elég hogy tanítani jöttek bennünket még a gyakorláshoz most nélkülözhetetlen bokenek sokaságát is ők biztosították számunkra (Köszönjük szépen! – ezt is :)). A tiszteletadást követően egy rövid, vázlatos, de a legfontosabb dolgokat érintő történeti és történelmi bemutatást kaptunk a kardokról, azok jellemzőiről, készítésükről és használatukról egyaránt.

Áttérve a gyakorlati részre, megismerkedtünk a kard megfogásával, a különféle kardtartásokkal, az alap mozgásokkal és vágásokkal. A vágások gyakorlása először helyben egy irányba, majd mozgásból különböző irányokba történt és csak ezután tértünk át a páros gyakorlatokra. Fontos volt a technikán kívül a helyes távolság megtalálása, az időzítés és a habitus összessége.

Laci bácsi türelmesen és minden fontos részletre kiterjedően tanított, Józsi pedig beállt közénk gyakorolni, így segítette a látottak elsajátítását. A csípő megfelelő használata és a helyes légzéstechnika alkalmazása csakúgy az alapját képezte minden egyes történésnek, mint az bármelyik ju jitsu edzésünkön lenni szokott. Most is megtapasztalhattuk, azon túl hogy a ju jitsu és az aikido technikáiban felfedezhetjük a rokonságukra utaló jegyeket, mégis a felfogásbeli különbözőségük ellenére azonos alapelvek szerint működnek hatékonyan a technikáik.

Tisztelettel köszönjük Héjja László és Ráhai József mestereknek a tanítást. Az edzést követően a baráti kézfogáskor úgy váltunk el, biztosan voltunk abban, rövidesen újabb közös eseményen lehetünk együtt egy időben a tatamin…

 

résztvevők

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet