Hipp-hopp a téli nagy hidegek után, amikor előfordult hogy az udvaron is edzettünk 🙂 , máris itt kopogtat az ajtónkon a nyár 🙂 . A nyári szünet előtt még vár két fontos megmérettetés az ifjú titánokra, az egyik a záró edzés, ahol mindenki megmutathatja mennyit is ügyesedett az elmúlt időszakban…

A csoportjaink bontásának megfelelően tartottuk meg a nagy szünet előtti utolsó foglalkozásokat. Csütörtökön bizonyíthattak a gyerek, pénteken pedig az ifjúsági csoport tagjai.

A hozzánk járó mintegy harmincegynéhány gyerkőc közül több mint húszan vettek részt az edzésen. A Manó csoportunkban nincs ilyen jellegű évzáró foglalkozás, illetve a nagyon kezdőink hiányoztak, akiknek még néhány dolgot meg kell tanulni ahhoz, hogy ilyen módon értékelhessük a teljesítményüket.

A záró edzés egyfajta vizsgaként látszik a gyerkőcök szemében, hiszen ekkor mutatják meg egészében azokat a részleteket, amelyeket minden edzésen valamilyen formában gyakorolnak, majd ez után kapnak általános és személyre szabott értékelést, és előrelépést a fokozatrendszerben.

A valóságban azonban szó sincs semmiféle vizsgáról. Ezeken az alkalmakon egy folyamatnak a pillanatnyi státuszáról kapunk valamilyen képet. Nekünk maga a folyamat a fontos. A hozzánk járó gyerekek töretlen, személyre szabott (testileg-lelkileg), folyamatos fejlődése a legfontosabb prioritásunk. Minden edzésen a csoport segítségével támogatott egyéni fejlődés fenntartása a célunk, olyan eszközökkel amelyek jó kedvet, örömöt, és valós sikerélményt adnak a gyakorlások alatt.

A gyerek csoportunknál a biztos alapok elsajátítása és készség szintre fejlesztése a legfontosabb feladatunk. Ennek megfelelően a helyes alapmozgások nagy ismétlésszámú pontos végrehajtásán van a hangsúly, tesszük mindezt úgy, hogy változatos feladatokba, játékokba építjük bele a tanulnivalókat 🙂 .

Egy kicsit késve sikerült csak elkezdenünk az edzést (többek iskolai elfoglaltsága miatt), így a várakozás alatt bemelegítő funkcionális játékokkal múlattuk az időt, amíg Márti sensei és a hiányzó gyerkőcök meg nem érkeztek 🙂 . A gyerekek bemutatták az eddig tanult ütő-rúgó és esés technikákat, valamint ezek kombinációit. Fegyelmezettek és lelkesek voltak, de természetesen mindannyiukon érződött az ilyenkor szokásos izgalom 🙂 .

a gyerek csapat “vizsgára” készül 🙂

A pénteki ifjúsági csoportban már szélesebb volt az a terület amire kíváncsiak voltunk. Az alapmozgásokon túl, már megjelentek az összetettebb ütő-rúgó-védő technikák, a nehezített esés technikák, többféle dobás és kombinációs technika bemutatására volt szükség, és bizony a végére egy kellemes 10-9-es erőnlétet is teljesíteni kellett… 🙂 .

az ifjú titánok 🙂

A látottak alapján olyan általánosan megfogalmazható és érvényes megállapításokat tehetünk, ami még a teljesen kívül állók számára is jól szemlélteti a klubunkban meglévő tanítási-tanulási egység folyamatának a jellemzőit, hangsúlyait, de ami a legfontosabb magát a szellemiséget.

  • az edzéseken eltöltött idő mennyisége és minősége:

Nagyon egyszerűen fogalmazva, aki többet van itt az edzéseken az bizonyosan előrébb tart. A befektetett munka az minden esetben magával hozza a fejlődést.

Egyik csoportunk sem homogén. Különbözőek az adottságaik, képességeik, életkoruk, személyiségük jellemzői, és még megannyi minden más. A különbözőségekből adódóan mindannyiuknak vannak erősségei és gyengéi egyaránt.

Az azonban mindenkire igaz, hogy hiába van valakinek valamilyen területen adottságbeli vagy képességbeli előnye (és ezen a területen akár kevesebb munkával is tudnak az átlagosnál jobb teljesítményt nyújtani), a ju jitsu összetettsége okán a gyengébb területeken való lemaradásuk nem képes az előnyeiket kompenzálni, így egy átlagos képességű de szorgalmas gyakorló kitartó, következetes munkával összességében előrébb tarthat.

  • folyamatos és személyre szabott általános fejlődés

Nagyszerű lehetőséget adott az egymást követő napokon megtartott két záró foglalkozás arra, hogy a gyerek és ifjúsági csoportunk munkájának közvetlen összehasonlításával, láthassuk azt a fejlődési pályát, ahol a kb. 6 éves kis gyerkőc megkezdi a játékos tréningeket a gyerek csoportban és eljut 13-14-15 éves koráig az ifjúsági csoportba.

Az ifjúsági csoport tagjai között pedig már olyan jellemzőket figyelhetünk meg, mint a fegyelmezettség, határozottság, magabiztosság, és az alap mozgások készség szintű alkalmazása, amelyek már túlmutatnak a gyerekkor általános jellemzőin, és sokkal inkább egy fiatal felnőtt egészséges személyiségének az alap építő kövei lehetnek.

Minden gyerkőcünk jólesően elfáradt a záró edzés végére, és mostmár nincs más dolguk, mint jól kipihenni magukat az előttük álló aktuális utolsó próbatétel előtt, ami nem más, mint a hétvégén megrendezésre kerülő soron következő ManóMenő Parti… 🙂 .

A Ju Jitsu Klub Hódmezővásárhely nevében gratulálok minden ifjú harcosunknak és szüleiknek 🙂 az elért fejlődéshez!

Köszönet Márti sensei-nek, úgy általában az összes-mindenért… túl hosszú lenne a felsorolás! 🙂

Akinek ideje, energiája engedi és kedve is úgy tartja, legyen ott a hétvégi ManóMenő Partin, illetve örömmel váruk minden kalandozót, aki a klub nyári programjain szeretne részt venni… 🙂 , melyek előzetesen a következők, az esetleges változások a honlapon követhetők.

A Mozgás Éjszakája – 2017. június 16. péntek

A sötétség leple alatt az élő Tiszához… 🙂 – 2017. június 17. szombat

Messze van Ópusztaszer? 🙂 – 2017. július 08. szombat

Akivel pedig nem találkoznánk, annak szép nyarat és jó pihenést kívánunk, találkozunk szeptemberben!

Az első edzések időpontjai:

Gyerek csoport: 2017. szeptember 11.

Ifjúsági csoport: 2017. szeptember 12.

Manó csoport: 2017. szeptember 13.

(változás esetén az aktuális információk a honlapunkra időben ki lesznek írva és Facebookon is megosztásra kerülnek)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet