Az egész családunk útra kelt szombat délelőtt és néhány útközbeni szükségszerű megálló után (pl. Soltvadkert fagyizó :)),  délután 4 óra körül értünk Balatonszabadiba. Itt él Márti anyukája és Józsi, akik az edzőtábor ideje alatt vállalták a gyermekeink, Angi és Levi, felügyeletét. Mivel ez a feladat nem csekély erőfeszítést igényel, ezért erősítésnek magunkkal hoztuk Márti nagymamáját Melinda nénit is, aki így egész idő alatt erősíthette a felügyeletet ellátók csapatát :).

Vasárnap délután érkeztünk a tábornak már hagyományosan helyet adó Bungalow Park kempingbe, Balatonfenyvesre. Idén is ugyanazt a szobát kaptuk mint az elmúlt években, most Galisz Peti és Kósa Tamás lakott velünk egy szobában. A délután kicsomagolással telt és közben azt találgattuk vajon milyen időnk lesz a tábor ideje alatt (tavaly nagyon rossz időt fogtunk ki), mivel most is eléggé változékony idő van és a sok felhő miatt borult az ég. Kipróbáltuk a Balaton vizét is, amit egy ujj érintéssel valósítottunk meg :), ez is elég volt ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, eléggé hideg a tó vize. Közben folyamatosan érkeztek az ország minden pontjáról és külföldről is az edzőtársaink, akikkel összetalálkozva bemelegítettünk egy kis beszélgetéssel a nagy közös esti szalonnasütésre :).

A szalonnasütés nem lehetett teljes Fekete Sanyi barátunk pálinka kóstolója nélkül, így hát nem is kérettük magunkat sokáig és belekóstoltunk (előtte már ugyanezt megtettük Galisz Peti szilvából készült nedűjével is :)), a meggy, barack, szilva, alma, és cseresznye főzetekbe. Mondhatom egyiket sem bántuk meg :). A sütögető helyen sorban készültek a nyárson sütött étkek mellett az alufóliában elkészülő szalonnás, hagymás, krumplis finomságok. Sokan összegyűltünk, nagyon jó program volt így az első nap előtt, mivel gyorsan összerázta a csapatot. A régi ismerősök örömmel üdvözölték egymást, az új tagjaink pedig új barátságokat és ismeretségeket köthettek miközben bekapcsolódhattak a folyamatosan változó csoportok beszélgetéseibe. Mivel sok megbeszélni valója akadt mindenkinek, ezért eléggé elhúzódott a sütögetés (is) :), igencsak éjfél felé járt már az óra amikor ágyba kerültünk. Finn barátaimtól megpróbáltam megtanulni a hazájukban népszerű italuk nevét (Salmiakki Koskenkorva), ami az edzőtábort záró bankett idejére már majdnem sikerült is 🙂 (kaptam is tőlük egy flaskával :))

A hétfői napot csakúgy mint az összes többit reggelivel kezdtük, majd következett az ilyenkor szokásos reggeli utáni sétám 🙂 (30 perc), amire most Márti is elkísért. Szép napra ébredtünk, kevesebb felhővel és (a hét további részére vonatkozóan egyre javuló előrejelzéssel) gyenge széllel. A szobánkba visszaérve gi-be öltözés és séta a dojo-ba. A “vonulási útvonalon” az első napokban még elég sok furcsálló tekintetet lehetett látni az ott nyaralóktól, de hamar megszokták a fehér ruhás alakok csoportos mozgását :). A dojo-ba érve láttuk, szinte teljesen megtelt résztvevőkkel a tatami, mindenki izgatottan és érdeklődve várta az előttünk álló hét történéseit.

A sorakozó és tiszteletadás után shihan Berkes László a Magyar Ju Jitsu Szövetség elnöke üdvözölte a tábor részvevőit, bemutatta az oktatókat, valamint ismertette a legfontosabb tudnivalókat. A 2011. év nyári táborát, a márciusban elhunyt barátunk sensei Takács Tibor emlékének szenteltük (róla készült a tábor pólójának hátoldalán látható fénykép), képét kitettük a dojo bejárata mellé és most közösen néma csendben emlékeztünk rá…

Soke Kelemen István igen rövid megnyitó beszédét követően, amit most teljes terjedelmében idézek: “Megnyitom!” :), bemelegítéssel kezdtünk, majd a korábbi évek szokásának megfelelően három csoportra bontva (fehér-sárga, kék-zöld, barna-fekete) megkezdődött a szakmai munka. Az első napon soke Kelemen István mellett edzést vezetett sensei Seres Károly és Füvesi Sándor. A tréningeket követően visszasétáltunk a szállásunkra majd tusolás és indultunk ebédelni. Az idő javult valamelyest, de a hideg víz miatt fürdőzni még nem lehetett. Lehetett viszont a parton, a napágyon, remekül aludni (tapasztalatból tudom :)), vagy beszélgetni és társasági életet élni :).

Soke  Kelemen István megint meghívott egy kis beszélgetésre (csakúgy mint tavaly :)), vesztére, mert megint megettem a csokiját és megittam az ásványvizét (csakúgy mint tavaly :)).

Délután sensei Csicsmann Gábor tartott fakultatív edzést, ahol a nage waza (dobás technika) alapjaival, technikáival és részleteivel ismerkedett az örvendetesen nagy létszámú résztvevő. A tréning végeztével a holnapi vizsgára készülők vették birtokba a tatamit. A tatami mellett pedig Papp Évi (Mama sensei) és Márti kezdtek jóga gyakorlatokba. Az edzések után csak egy tusolásnyi idő maradt majd indultunk vacsorázni. Vacsora után minden nap shihan Günter Painter tartott kobudo edzéseket, amire most is sokan voltak kíváncsiak.

A napot a Fórum rendezvénye zárta, ahol shihan Kluka József és sensei Ónodi István osztotta meg a gondolatait a tábor résztvevőivel a múltról, jelenről a lehetséges jövőről, sportról, versenyzésről, harcművészetről és az ezek mögötti értékekről, érzésekről és élményekről.

A Fórum után még beszélgettünk a barátainkkal itt-ott és ekkor született meg a Végtelen Mester fogalma is, ami sensei Galisz Péter nevéhez kötődik :D.

Elég mozgalmas másfél napon voltunk túl és még csak most kezdődött a tábor … 🙂

Kedden a külföldi instruktorok vezették az edzéseket. Soke Vlado Schmidt és shihan Günter Painter kés és bot technikákat, a hétfő este megérkező shike Giacomo Spartaco Bertoletti és shihan George Chivaran kombinációs technikákat, shihan Ronen Eliyahu pedig életszerű, szimulációs helyzetekben végrehajtott technikákat tanított. Délután dan vizsgák következtek. A tervezett négy vizsga helyett csak hármat láthattunk, mert az egyik jelentkező (senpai Horváth János) egy szerencsétlen mozdulatot követően a hétfő esti gyakorláson megsérült, így az ő vizsgáját csütörtökre halasztották. Mindhárom vizsga sikeresen zárult, így Tálos Lajos shodan, dr. Földházi Ferenc nidan, Plébán J. Kristóf sandan fokozatra lépett elő. Gratulálunk a sikeres vizsgákhoz!

A vizsgák küzdelmeiben Galisz Peti barátunk megsérült. A helyszínen is látható volt, hogy valószínűen a bal kar bicepsz izom könyök felőli része sérülhetett (elszakadhatott). Petit azonnal kórházba szállítottuk, ebben sensei Hosszú Judit edzőtársunk sietett a segítségünkre. A kórházi diagnózis megerősítette a feltételezéseinket és mihamarabbi műtétet javasolt. Petit és az autóját, sensei dr. Földházi Ferenc és sensei Daru Éva hozta haza másnap reggel (szerda) Hódmezővásárhelyre, hogy legrövidebb időn belül elkezdődhessen a szükséges gyógykezelés. Köszönjük Judit, Évi és Feri önzetlen segítségét.

Szerdán ismét magyar nap volt, shihan Kovács Attila, shihan Berkes László és sensei Ónodi István vezették az edzéseket, majd délután sensei Fekete Sándor tartott fakultatív földharc tréninget. A tréningen a technikák után természetesen nem maradhatott el a “gurulás” sem, mindenkinek lehetősége nyílt kipróbálni a tanultakat a gyakorló földharc küzdelmek alatt. Az edzések után ismét szabad gyakorlásra volt lehetőség (vizsga, bemutató, jóga, stb.), majd vacsora után este a kobudo és kard edzés következett. Este soke Kelemen István hívta össze a fekete öveseket egy rövid 🙂 megbeszélésre, ami persze megint egy jócskán az éjszakába nyúló beszélgetésbe váltott át :). Mindenki számára hasznos és fontos dolgokról esett szó és felmerültek olyan gondolatok is amiről idő hiányában csak ritkán tudunk így együtt véleményt cserélni.

Csütörtökön soke Vlado Schmidt, shihan Günter Painter, shike Giacomo Spartaco Bertoletti valamint shihan Ronen Eliyahu folytatták a kedden megkezdett technikai blokkok oktatását. Először átismételtük az eddig tanultakat majd lépésről lépésre haladtunk tovább a technikák megismerésében. Délután kyu vizsgák következtek, valamint senpai Horváth János shodan vizsgája került sorra. Jani barátunk sérült térde sajnos nem javult sokat (gyors és teljes gyógyulást kívánunk), ez nem tette lehetővé számára a vizsgaanyag bemutatását, de mivel korábban shihan Kovács Attila szövetségünk Technikai Igazgatója megnézte és jóváhagyta a vizsgát, így soke Kelemen István shodan fokozatra léptette elő a Nagykanizsai dojo vezetőjét. A kyu vizsgák mindegyike sikeres volt, gratulálunk Szilágyi Dávid 1.kyu, Kubosi Ildikó 2.kyu, Nemes Réka 3.kyu, Márta István 3.kyu, teljesítményéhez. A vizsgák után csakúgy mint az előző napon szabad gyakorlás, este vacsora után pedig, kobudo és kard edzésen lehetett részt venni. Az este megrendezett főzőverseny most is mindenkit megmozgatott :). Négy versenyző volt, készült tárkonyos leves, káposzta, marhapörkölt és csülök paprikás (legalább is így emlékszem :)). A zsűri nehéz helyzetben volt, de végül is az Antal Józsi vezetésével készült bográcsos nyerte az Aranybogrács díjat a 2011. évben :). Mondanom sem kell, minden nagyon finom lett és el is fogyott az utolsó kanálig. Sokat beszélgettünk mindenkinek nagyon jó hangulata kerekedett, már éjjel két óra is elmúlt amikorra ágyba kerültünk.

A pénteki napon az előzetes tervek szerint a most dan vizsgát tett jitsukák vezették volna a tréningeket, de Horváth Jani és Plébán Kristóf barátunk sérülése nem tette lehetővé az edzések megtartását. Felkértük finn barátainkat sensei Mika Mantere 5. danos és sensei Kari Lehtonen 3. danos mestereket egy-egy edzés megtartására. A délutáni faultatív tréninget sensei Lóki Sándor vezette. Az edzésen a küzdelem fejlesztése érdekében végzett “szermunka” hatékony alkalmazásába kóstolhattak bele a résztvevők. Sok hasznos tudást és tapasztalatot adott át (módszertani és technikai téren egyaránt) Lóki sensei a tréning másfél órás időtartama alatt.

A délutáni záróprogramra mindenki gi-ben érkezett. Először bemutatókat láthatunk. Shihan Kluka József kard, tonfa technikákat, sensei Csicsmann Gábor (uke sensei Kollerits Miklós) a dobás technikákat, a Szui Ryú dojo tagjai egy humoros jelenetet adtak elő. Shihan Ronen Eliyahu-tól formagyakorlatot és kombinációs technikákat, shihan Berkes Lászlótól tollal (íróeszköz) végrehajtott technikákat láthattak a bemutató nézői. A bemutatók sorát shike Giacomo Spartaco Bertoletti és shihan George Chivaran kard bemutatója zárta.

A  táborzárás befejezéseként ajándékokkal köszöntük meg a bemutatózók és táborban oktatók munkáját, majd soke Kelemen István vette át a szót. Mindenkinek megköszönte a szövetségben elvégzett munkát, majd ennek elismeréseként előléptette 3. dan fokozatra sensei Várkonyi Gábort és sensei Csicsmann Gábort, 4. dan fokozatra sensei Ónodi Istvánt, sensei Kollerits Miklóst és sensei Seres Károlyt, 5. dan fokozatra shihan Kluka Józsefet. Sensei Ónodi István, az Év Instruktora elismerést is átvehette soke Kelemen Istvántól. Gratulálunk mindenkinek!

A táborból már csak a hagyományos esti bankett maradt hátra, amit egy finom hidegtálas vacsora előzött meg, majd indult a karaoke buli egészen kifulladásig :).

Biztosan sok mindent kihagytam, hiszen annyi minden történt ezen a néhány napon. Ha valakinek még eszébe jut valami írja meg a hír végén a hozzászólások közé. 🙂

A tábor hivatalos része itt lezárult, a szombati napon reggeli és szőnyegpakolás után indultak haza a résztvevők.

 

A tábor kiemelt oktatói voltak:

.

soke Vlado Schmidt 10. dan
shike Giacomo Spartaco Bertoletti 9. dan
shihan Günter Painter 7. dan
shihan Ronen Eliyahu 5. dan

soke Kelemen István 9. dan
shihan Kovács Attila 6. dan

(Szerdától olyan jó időnk lett, hogy igazi nyári kánikulában tölthettük a hét hátralévő részét sok napsütéssel, meleggel, kellemes nyári estékkel és sok strandolással.)

Nagyon jó hangulatú, sok élményt, tapasztalatot, tudást, ismeretséget, barátságot, kapcsolatokat adó táboron vagyunk túl. Csak annyit kívánhatunk: találkozzunk jövőre veletek (és még azokkal is akik most nem tudtak itt lenni) ugyanitt !!! 🙂

.

ui.:

Az utolsó pillanatban vált csak biztossá, hogy Márti és én is részt tudtunk venni a Magyar Ju Jitsu Szövetség 2011-s nyári táborában. Köszönettel tartozunk Márti anyukájának, nagymamájának, Józsinak és névtelen barátunknak 🙂 egyaránt, akik közös segítsége tette lehetővé számunkra a táborban való részvételt.

.

Varga Attila barátunk élménybeszámolója itt olvasható

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet