Újra itt a nyár, (legalábbis reméljük… 🙂 ) így az iskolai szünet kezdetével a klubunk mindhárom gyerekcsoportjában (meg az iskolai csoportban) beköszönt a nyári vakáció időszaka 🙂 . Még mielőtt azonban a szélrózsa minden irányában szétszéledne a társaság, immáron évtizedes hagyományként tartunk egy záró edzést, ahol mindenki megmutathatja mennyit ügyesedett az elmúlt időszakban 🙂 .

Az edzések minden alkalommal szabadon megtekinthetőek; a szülők élnek is a lehetőséggel és gyakran nézik végig a gyerkőcök tréningjeit. Nagyon örömteli az, hogy ennek ellenére az ilyen záró edzéseken mindig többen vannak itt és figyelik a gyerkőcök munkáját, nem kis motivációt adva ezzel a tatamin gyakorlóknak.

A klub gyermek csoportjaiban alkalmazott módszertan legfontosabb célja a képesség fejlesztés (általános és speciális). Az edzéseken nincs cél, amit a gyerekeknek el kell érni, nem kell eljutni valahonnan valahová, hanem a folyamatosan fenntartott fejlődés az, amit a gyerkőcök edzésről edzésre „teljesítenek”. Ebből adódóan nem tartunk klasszikus értelemben vett vizsgát (ahol meghatározott követelményszintnek kell megfelelni), mégis a gyerkőcök számára a záró edzés maga a vizsga 🙂 , hiszen oly sokan figyelik most a dojo-ban zajló eseményeket.

Ezen az alkalmon minden szempont szerint megnézzük a hozzánk járó gyerekek fejlődését.

Figyeljük:

  • az alaptechnikák elsajátításának szintjét, különös tekintettel a légzésre és a csípő használatra.
  • az alaptechnikák beépülését a természetes mozgásokba
  • a mozgások szerkezetének a helyességét
  • a különféle képességek szintjét
    • koordinációs képesség fejlődését (kéz-láb összehangolás, csípő meghatározó központi szerepe, az egyes részek egészként való használata, stb.)
    • térérzékelés, reakció, egyensúly, erő, kitartás, stb.
    • a speciális technikák és mozgások alapjainak a meglétét
    • a koncentráció, figyelem, fegyelem, helyzetértékelés, improvizáció, stb.

és még nagyon sok minden mást is… 🙂

Ahogy a neve is mutatja, a záró edzésen egy teljes tréninget hajtunk végre. A tiszteletadás, légzés, alap és speciális bemelegítés, a technikai anyag (kéz, láb és esés technikák) valamint az erő, állóképesség és kitartást fejlesztő gyakorlatok teljes képet adnak a hozzánk járó gyerekek mentális és fizikai állapotáról, valamint annak változásairól. Az általános értékelést követően mindannyian személyre szabottan kaptak néhány instrukciót az eddig tapasztaltakról és a jövőbeli fejlődés lehetőségeiről.

Minden csoportban, minden területen szembetűnő fejlődést mutattak a gyerkőcök. Különösen az esés technikák mozgásszerkezetileg igen összetett feladatainak a bemutatásában és a koncentráció stabil fenntartásában volt kiugróan látványos az előrelépés. Az elmúlt egy évben sokat ügyesedtek erősödtek, öröm volt nézni őket a feladatok végrehajtása közben. Bár mindannyian izgultak, ám mégis magabiztosan álltak a tatamin. Találékonyan és helyesen oldották meg a váratlan helyzeteket, ahol ügyesen alkalmazták a tanultakat olyan szituációkban is, ami újszerű volt számukra.

A klubunk módszertanában központi helyet foglal el, hogy mivel minden gyermek más és más adottságokkal, képességekkel, személyiséggel bír, ezért mindenkivel személyre szabottan foglalkozunk. Segítjük az egyén speciális gyengeségeinek fejlesztését, miközben az erősségeit is tovább csiszoljuk. Ez a szemlélet nagymértékben hozzájárul az egyének és így az egész csoport folyamatosan fenntartható fejlődéséhez. Ehhez azonban sok minden más mellett „minőségi” időre van szükség; ez az egyik oka annak, hogy nem szervezünk tíz fő feletti csoportokat.

Gratulálok a gyerekeknek az eddig mutatott fejlődésükhöz, valamint ahhoz a szinthez ahová most elértek. Az edzések jó hangulata, a sok játékos feladat, olyan légkört biztosít, ahol felszabadultan, örömmel, jó kedvvel „dolgoznak”, és ezalatt szinte észrevétlenül válik részükké mindaz, amit a mai edzésen összefoglalva megmutattak az érdeklődőknek.

Tisztelettel köszönöm a szülők támogatását és együttműködését, hiszen év közben mindig akad olyan kérdés vagy megoldásra váró feladat, amelyet közösen kell megválaszolnunk és megoldanunk.

Szeretném kifejezni az elismerésem és tisztelem Márti felé, aki a gyerek csoportok vezetőjeként, szó szerint nap mint nap, önzetlenül, érdek és szándék nélkül, a tudása és embersége legjavát adja a dojo-ban és azon kívül is. Köszönettel tartozom mindenért!

a nagyobb gyerkőcök csoportjában majdnem mindenki itt volt

a nagyobb gyerkőcök csoportjában majdnem mindenki itt volt

Mostantól a gyerek edzéseket a nyári vakáció váltja fel. Már csak egy programunk maradt a nyárra, ami nem más, mint a ManóMenő Parti… 😀 .

Várunk mindenkit szeretettel!

Az erre vonatkozó információkat az alábbi sorra kattintva megtalálhatjátok.

ManóMenő Parti 2015

Az edzések a szokásoknak megfelelően szeptemberben kezdődnek újra, a konkrét időpontok a honlapon, és annak facebook oldalán megtalálhatóak lesznek.

Szép nyarat és jó pihenést kívánok mindenkinek!

Találkozunk, amikor találkozunk… 🙂 .

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Hagyj üzenetet